Fundoscopie voor ogen 0-20 jaar

Ben je werkzaam als orthoptist en wil je kinderen onderzoeken zonder tussenkomst van een medicus? Dan is het inspecteren van de fundus een essentieel onderdeel van je onderzoek. In deze cursus staat het  nemen van de juiste beslissing en het plan van aanpak centraal door middel van casuïstiek centraal. Ook kan de praktische vaardigheid monoculaire indirecte oogspiegelmethode (MIO) facultatief geoefend worden.

Tijdens deze cursus fundoscopie bij kinderen wordt relevante kennis aangeboden aan elke orthoptist en optometrist die het netvlies van kinderen wil beoordelen. De cursus bestaat voor het grootste deel uit theorie en het bespreken van casuïstiek van jonge kinderen om de juiste beslissing te kunnen nemen en wat de volgende stap is in de plan van aanpak. Daarnaast wordt facultatief de praktische vaardigheid van monoculair spiegelen uitgelegd en geoefend, die verder uitgevoerd wordt d.m.v. een praktijkopdracht.

Handig om te weten

Startmoment Voorjaar 2025
Lesdata N.t.b.
Studie-investering 56 uur (inclusief praktijkopdracht)
Kosten

€ 275 (vrij van btw)

Deelnemers 32 - 60
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Na het afronden van deze cursus ontvang je 20 geaccrediteerde ADAP punten.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsadvies op maat

Kom je er niet uit of heb je vragen? Ga in gesprek en laat je adviseren.

Opleidingsinhoud

De verantwoordelijkheid om de gezondheid van het netvlies van een kinderoog te bepalen ligt ook bij orthoptisten en optometristen. Zowel in de eerste- als in de tweedelijnszorg is het belangrijk om deze verantwoordelijkheid te kunnen dragen. Met deze na-en bijscholing staat het onderzoek van het netvlies van een ontwikkelend kinderoog centraal. Gekozen is om in deze korte post-HBO cursus aandacht te geven aan een theorie en casuïstiek samen met een facultatief praktijkgedeelte, waarbij naast het diagnosticeren ook het plan van aanpak wordt geoefend. Gedurende de weken tussen de twee bijeenkomsten wordt er d.m.v. een praktijkopdracht geoefend met fundoscopie. Tijdens de afsluitende tweede dag wordt op interactieve wijze door kinderoogarts Prof. Nicole Schalij alle pathologie besproken en reden van doorverwijzing doorgenomen.

Praktijk monoculair indirect oogspiegelen.

Doelstelling: herkennen van afwijkend beeld zoals:

  • Niet goed ontwikkelde fundus
  • ROP
  • Pigmentatie
  • Congenitale papilafwijkingen
  • Congenitale retinale aandoeningen
  • Afwijkende fundus beelden zoals: Staphyloom, Hypermetrope papil, Stuwingspapil, Trauma - inclusief herkenning van kindermishandeling

Dag 1

09.00 - 12.00 Ochtendsessie theorie
12.00 - 13.00 Lunch, inclusief buffet
13.00 - 16.00 Casuïstiek
16.00 - 17.00 Facultatief praktijk oefenen fundoscopie

Dag 2

13.00 - 15.00 2 uur interactieve pathologie bespreking door Oogarts Nicole Schalij
14.00 - 17.00 Casuïstiek 

De deelnemers verwerven kennis om afwijkingen te herkennen en een juiste beslissing nemen voor een plan van aanpak. Tevens leren zij de techniek van monoculair indirect spiegelen en kunnen zijn na deze cursus de vaardigheden die geleerd zijn in de praktijk uitvoeren.

Toelating

Professionals die de opleiding Orthoptie en Optometrie hebben gevolgd.

Docenten

Dummy foto

Professor dr. Nicoline Schalij

Professor, oogarts kinderoogheelkunde, LUMC

Nicoline Schalij-Delfos is hoogleraar kinderoogheelkunde in het Leids Universitair Medisch Centrum. Speciale expertise heeft zij op het gebied van diagnostiek en operatie van cataract en lensluxatie, prematurenretinopathie (ROP), diagnostiek van het slecht ziende kind, erfelijke retina aandoeningen en uveïtis. Daarnaast voert zij complexe strabismusoperaties uit en is zij verantwoordelijk voor de opleiding van oogartsen in opleiding op dit gebied. Haar belangrijkste hobby is zeilen.

Foto van Mari Gutter

Mari Gutter

Docent

Mari Gutter deed de opleiding Orthoptie in Utrecht en Master of Medical Sciences in Orthoptics in Sheffield, Engeland. Ze is een zeer ervaren hogeschooldocent aan de Hogeschool van Utrecht en orthoptist bij Isala te Zwolle. Haar expertise is concomitant scheelzien, binoculair zien en asthenope klachten. Regelmatig spreekt ze over bovenstaande onderwerpen tijdens (internationale) congressen. Ze is ook (mede) auteur van diverse boeken over praktische vaardigheden en geneesmiddelen en het oog. 

Rhodé Bregman

Rhodé Bregman

Docent

Rhodé  Bregman is een bevlogen orthoptist sinds juli 2013. Ze heeft gewerkt in Leiden, Amsterdam en werkt nu met veel plezier in het Sophia Kinderziekenhuis en Erasmus MC te Rotterdam. Daarnaast is zij sinds augustus 2014 een enthousiaste hogeschooldocent met veel passie voor het begeleiden van studenten. Ze heeft de Master docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs behaald en sindsdien houdt zij zich ook graag bezig met het ontwerpen van onderwijs.

Dummy foto

Martine Lamme

Optometrist en docent

Martine Lamme is optometrist sinds 2010. Na een aantal jaren werken in het ziekenhuis is ze sinds 2017 docent optometrie. In 2021 heeft ze de master Gezondheidswetenschappen voor Zorgprofessionals afgerond. Als docent vindt ze vooral het onderzoek van het achtersegment erg leuk om de studenten aan te leren. Het is zo leuk om de verwondering die de eerste keer goed beeld van de fundus meebrengt, te mogen zien!

Na deze opleiding

Na het volgen van deze cursus heb je een start gemaakt in het beoordelen van de fundus op afwijkingen bij kinderen en kun je in geval van pathologie een beslissing nemen voor het plan van aanpak.

Waarom fundoscopie bij de hu

  • Uniek in Nederland

    De basiscursus Fundoscopie is uniek: je kunt deze alleen bij Hogeschool Utrecht volgen.

  • Samen met andere professionals leren

    Samen met andere professionals oefen je de indirecte fundoscopie en zullen ervaren docenten je hierin begeleiden.

  • Eigen bijdrage tijdens de interactieve colleges

    Tijdens de colleges kun je interactief meedoen en is er ruimte voor eigen inbreng of knelpunten.

De post-bachelorcursus is voor 20 punten geaccrediteerd door:

ADAP is het centrale loket voor het aanvragen van accreditatie van deskundigheidsbevorderende activiteiten voor paramedici die vallen onder het Kwaliteitsregister Paramedici.
ADAP bewaakt zo de kwaliteit van bij- en nascholing en andere activiteiten voor paramedici.

Interesse in de opleiding Fundoscopie voor ogen 0-20 jaar?

Heb je nog vragen?