Lectoraat Building Future Cities
Ons lectoraat draagt bij aan het duurzaam en efficiënt bouwen aan de stad. Wij ontwikkelen vernieuwende oplossingen om slimmer en duurzamer samen te werken in de gebouwde omgeving. Daardoor zal er bewuster worden omgegaan met beschikbare grondstoffen en de leefomgeving binnen de stad.
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
In dit thema doen we onderzoek naar het effectief en efficiënt omgaan met bouwmaterialen en grondstoffen, en slimme recycling en upcycling van bouw- en sloopafval. De bouwsector gebruikt zeer veel grondstoffen en heeft daarom een taak en een kans om de aanspraak op grondstoffen te verminderen en bestaande materialen te hergebruiken.
Projecten
- Circulaire bouwprojecten in de openbare ruimte
- Werkspoorkwartier: Creatief Circulair Maakgebied
- Reduces: op naar een circulaire economie
Dertig procent van het verkeer in steden is bouwverkeer. Om het wegennet te ontlasten en de luchtkwaliteit minder aan te tasten in steden moeten bouwbedrijven en transporteurs op zoek gaan naar logistieke en ICT-oplossingen.
Projecten
- 4C in de Bouwlogistiek
Groene plekken in de stad waar je kunt ontspannen, bewegen, spelen en ontmoeten zijn belangrijk voor gezond stedelijk leven. Maar door stedelijke verdichting komt de ruimte voor deze groene plekken steeds meer onder druk. Binnen het L.INT lectorschap Gezonde Stedelijke Ontwikkeling gaan we samen met het RIVM op zoek naar manieren om stedelijke verdichting te combineren met gezond stedelijk leven voor iedereen. Living labs vormen een belangrijk fundament voor dit onderzoek. Plekken waarin onderzoekers en studenten samen met de praktijkprofessionals en bewoners leren en experimenteren.
Projecten
- Herontwikkeling bedrijventerrein Cartesius in Utrecht
- Gebiedsontwikkeling Merwedekanaalzone in Utrecht
We doen onderzoek naar samenwerking en innovatieve gebiedsontwikkeling van stedelijke projecten. Doordat vaardigheden en ambities van mensen en organisaties veranderen worden stedelijke projecten in andere samenstellingen van mensen uitgevoerd dan vroeger. Om wijken en stedelijk vastgoed te realiseren werken publieke en private partijen steeds vaker samen met particulieren. Hoe kunnen we die nieuwe vormen van samenwerking duiden en in goede banen leiden?
Projecten
- Een efficiente voorbereiding van de renovatie van sociale woningbouw
- Bottom-up initiatieven in stedelijke gebiedsontwikkeling
Hoe kunnen we door gebruik van data materialen in de bouw vaker en efficiënter hergebruiken? We willen slimme logistieke sturing in steden bevorderen. Om hoeveelheden mogelijk herbruikbaar bouw- en sloopafval en de herbruikwaarde daarvan te bepalen zijn ICT-middelen en modellering van de stad nodig door big data.
BECOME
BECOME richt zicht op de overgang naar een circulaire economie door de link tussen onderwijs en de arbeidsmarkt te versterken. Het doel is om studenten en werknemers (van nu en in de toekomst) op te leiden, om oplossingen en bedrijfsmodellen voor deze circulaire economie te ontwikkelen.
LOKET (LOgistieke KETenregie voor binnenstedelijk bouwen)
De vraag naar duurzaam gebouwde woningen in de stad is groot en neemt toe. Elk bouwproject zorgt echter voor extra vervoersbewegingen, met negatieve gevolgen zoals uitstoot, geluidsoverlast en verkeerscongestie.
Onderwijs
Het lectoraat werkt met docenten als onderzoekers in onderzoeksprojecten. De docent-onderzoekers betrekken studenten bij het onderzoek. Het lectoraat formuleert studentopdrachten en draagt bij aan ontwikkeling en kwaliteit van onderwijs. Het lectoraat ontwikkelt en verzorgt deels zelf ook onderwijsmodules.