Beyond Animal Testing in Biomedical Science
De vierde editie van de Utrecht Science Week komt eraan: ruim een week lang wetenschappelijk open huis op het Utrecht Science Park! Op vrijdag 27 september ben je van harte welkom tijdens de start van deze week bij het Institute for Life Sciences & Chemistry van Hogeschool Utrecht. En niet zomaar een start: je krijgt een voorproefje van een proefdiervrije toekomst!
Proefdiervrije toekomst
Hogeschool Utrecht, UU en UMCU demonstreren state-of-the-art technieken in onze innovatielabs. Deze labs zijn nauw verbonden aan het programma Transitie Proefdiervrije Innovatie en het nieuw op te richten landelijke Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie (CPBT).
Dus wil jij ervaren:
- Wat de huidige en de toekomstige mogelijkheden voor proefdiervrije innovaties zijn?
- Welke onderzoeken en welke samenwerkingen er binnen het USP lopen op het gebied van dierproef(vrije) innovaties?
- Hoe het toekomstige werkveld er mogelijk uitziet en hoe we hier op kunnen samenwerken?
- Welke state-of-the-art technieken onze innovatielabs te bieden hebben op het gebied van Imaging & VR, 3D-Bioprinting, AI & Machine Learning en geavanceerde celkweek methoden?
Meld je dan aan via onderstaand formulier. LET OP: dit symposium zit vol, je kunt je alleen nog aanmelden voor de reservelijst!
Programma
12.00 uur | Ontvangst met lunch |
12.30 uur | Opening: From Transition to animal-free Innovations Utrecht (TPI Utrecht) to the Center for Animal-Free Biomedical Translation (CPBT) - a dialogue prof. dr. Daniela Salvatori en dr. Cyrille Krul |
13.00 uur | Keynote: Advancing Heart Failure Therapies - relevant models for better outcome prediction prof. Joost Sluijter, UMC Utrecht |
13.45 uur | Ronde 1 workshops en demonstraties, keuze uit: |
1. Digitale avatars + In-vitro innovatie (gecombineerde workshop) | |
2. Hoe 3D-bioprinten de geneeskunde revolutioneert | |
3. De rol van medische beeldvorming in dierproefvrije innovatie | |
4. De toekomst van diervrije celkweek | |
5. C. elegans experience | |
14.45 uur | Ronde 2 workshops en demonstraties (keuze, zie bovenstaand) |
15.30 uur | Einde programma |
Praktische informatie
Datum | vrijdag 27 september 2024 |
Tijd | 12.00 uur tot 15.30 uur |
Locatie | Heidelberglaan 7 Utrecht |
Contact | secretariaat.ilc@hu.nl |
Aanmelden |
via het aanmeldformulier |
Workshops en demonstraties
1A Digitale avatars verminderen dierenleed en verbeteren onderwijs
Daniela Salvatori, Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde
Heb je ooit een labrat ontleed op school of een kloppend kikkerhart onderzocht? Dat is nu niet meer nodig. In deze workshop ontdek je hoe Universiteit Utrecht digitale avatars inzet ter vervanging van dierproeven. Met hologrammen kun je elke laag van de dierlijke anatomie virtueel verkennen.
Het begrijpen van ruimtelijke verbanden in anatomie en fysiologie is cruciaal in de diergeneeskunde. Traditioneel gebruik van 2D-methoden is vaak ineffectief en 3D-trainingen vereisen vaak proefdieren. Onze toepassing, AvatarZOO, biedt een oplossing. Deze eXtended Reality (XR) toepassing voor Microsoft HoloLens ondersteunt ruimtelijk leren in een 3D-omgeving zonder proefdieren. AvatarZOO verbetert het onderwijs door interactief en samenwerkend leren te bevorderen en helpt studenten met verschillende niveaus van ruimtelijk inzicht. Tijdens deze sessie ervaar je zelf deze innovatieve 3D-leermethode en ontdek je hoe het dierenwelzijn en de inclusiviteit in het onderwijs worden verbeterd. Je gebruikt de Microsoft HoloLens om de anatomie van dieren zoals koeien, honden en ratten te verkennen, waarbij je structuren kunt identificeren en het model tot op de botten en spieren kunt onderzoeken.
1B In vitro innovatie: transformeren van darmgezondheid zonder dierproeven
Alex Kleinjan, Hogeschool Utrecht, lectoraat Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry
Jean Paul ten Klooster, Hogeschool Utrecht, lectoraat Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry
Ontdek bij het lectoraat "Innovative Testing" de toekomst van dierproefvrije innovatie op basis van geavanceerde in vitro modellen waarmee we mini-organen (organoïden) creëren!
Bij het lectoraat Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry ontwikkelen wij geavanceerde in vitro modellen ter vervanging van dierproeven, waarbij we gebruikmaken van kweeksystemen gebaseerd op o.a. induceerbare pluripotente stamcellen. Met deze stamcellen creëren we mini-organen (organoïden) die we gebruiken voor het testen van farmaceutica en voedingsadditieven. Tijdens de workshop krijg je inzicht in hoe darmorganoïden worden gekweekt, zowel driedimensionaal (3D) in matrigel als tweedimensionaal (2D) op een vlakke kweekbodem. We demonstreren ook het transwellsysteem, dat de darmomgeving nabootst met compartimenten voor het darmlumen en de bloedvatzijde, om zo de opname van stoffen en de barrièrefunctie van de darm te bestuderen. Je zult ervaren hoe we deze modellen gebruiken om de regeneratie van darmcellen, immunologische responsen, en de effecten van voedsel- en medicijnopname te onderzoeken. Bovendien laten we zien hoe schadelijke stoffen de barrièrefunctie van de darm kunnen verslechteren en hoe voedingscomponenten een beschermende rol kunnen spelen tegen bacteriën en virussen.
Cindy Kelder, Hogeschool Utrecht, Institute for Life Sciences and Chemistry
Lennard Spauwen, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Heelkundige Specialismen, Orthopedie
Kom in aanraking met de snelgroeiende techniek van het 3D-bioprinten tijdens deze workshop!
Binnen het Utrecht Science Park wordt 3D-bioprinten door diverse onderzoeksgroepen toegepast voor baanbrekend onderzoek in de orthopedie en cardiologie. In deze sessie krijg je een uitgebreide demonstratie van een 3D-bioprinter, waarbij het volledige proces van voorbereiding tot toepassing wordt toegelicht. De workshop biedt inzicht in hoe 3D-bioprinten de geneeskunde revolutioneert, bijvoorbeeld door het creëren van op maat gemaakte weefsels. Daarnaast laten we zien hoe deze technologie wordt gebruikt om organ-on-a-chip modellen te maken, die essentieel zijn voor het testen van medicijnen zonder dierproeven.
Lois Daamen, Universitair Medisch Centrum Utrecht
Marc Teunis, Hogeschool Utrecht
Jeffrey Bajramovic; 3Rs Centre Utrecht
Ronald Vlasblom, Hogeschool Utrecht, Institute for Life Sciences and Chemistry
Sta jij er weleens bij stil dat achter het kweken van cellen ook dierenleed schuilgaat? Ontdek de toekomst van diervrije celkweek in deze interactieve workshop!
Het winnen van veelgebruikte celkweek supplementen zoals foetaal kalfsserum en matrigel kost veel dieren het leven. Ook zijn er veel goede wetenschappelijke argumenten om volledig diervrij te proberen te werken. Leer hoe we skeletspiercellen laten samentrekken met diervrije celkweekmedia en verken de vele toepassingen waar we aan werken. Deze workshop, in samenwerking met het 3Rs Centre Utrecht, partners van het Utrecht Science Park en studenten van Hogeschool Utrecht, laat zien hoe we studenten opleiden tot professionals die bijdragen aan een diervrije onderzoekswereld. Mis deze kans niet om deel uit te maken van de vooruitgang richting diervrij onderzoek!
Amra Milasinovic, Hogeschool Utrecht, lectoraat Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry
Nienke Stigter, Hogeschool Utrecht, lectoraat Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry
Ontdek de innovatieve toepassingen van Caenorhabditis elegans (C. elegans) als alternatief diermodel in toxicologie en farmacologie tijdens onze interactieve workshop!
Deze microscopische nematode biedt unieke voordelen voor het testen van chemische stoffen en (toekomstige) geneesmiddelen, dankzij zijn eenvoudige anatomie, snelle levenscyclus en genetische overeenkomsten met de mens. In deze workshop leer je hoe C. elegans wordt ingezet om o.a. de toxiciteit van stoffen te evalueren en de werking van (toekomstige) medicijnen te onderzoeken. Door middel van hands-on opzet, op interactieve manier krijg je inzicht in de methoden en technieken die onderzoekers gebruiken om de effecten van verschillende stoffen op dit modelorganisme te bestuderen. We bespreken ook hoe de resultaten van C. elegans-onderzoek vertaald kunnen worden naar menselijke toepassingen, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld veiligere leefomgeving of nieuwe farmaceutica. Of je nu een student, onderzoeker of professional bent, deze workshop biedt waardevolle kennis en praktische ervaring!