Deeltijdopleidingen

Blijf jezelf ontwikkelen in combinatie met je werk en privéleven, met een hbo-opleiding in deeltijd of een cursus.

Veelgestelde vragen

Een hbo-opleiding is een praktijkgerichte opleiding waarbij je de vaardigheden ontwikkelt die nodig zijn voor een bepaald beroep. Je kunt drie niveaus op een hogeschool volgen: Associate degree, bachelor of master. Na een Associatie degree ontvang je een Ad-diploma op hbo-nivuau. De titel die je na een bacheloropleiding of master op het hbo ontvangt, is gelijk aan de titel die je na een opleiding aan de universiteit zou krijgen. Lees verder als je beter wilt begrijpen wat hbo nu eigenlijk is.

Deeltijdopleidingen zijn zo ingericht dat je naast je studie fulltime of parttime kunt werken. Al je colleges worden vaak op 1 dag van de week gepland of in de avonduren. Je zelfstudie moet je dus goed inplannen rond je werk, de lesdagen en je privéleven. Een deeltijdopleiding is meer flexibel, waardoor je soms wat sneller door de stof kunt gaan of juist wat meer tijd neemt. Zo kan je de opleidingen eenvoudiger inpassen in je leven. In veel gevallen kan je opdrachten voor je vakken uitvoeren bij je werkgever. Dat scheelt ook tijd. Voor sommige deeltijdopleidingen is een geschikte werkplek vereist voor de start van de opleiding.

Bij voltijd studeren ga je in principe elke dag naar school voor colleges, opdrachten, stage en zelfstudie. Buiten schooltijd om heb je vaak wel ruimte voor een bijbaan. Wanneer je net je diploma hebt gehaald op de middelbare school of het mbo, ligt een voltijdopleiding het meest voor de hand. En wanneer je je bachelor behaald en je bent nog niet uitgeleerd, dan kan je gelijk doorstuderen met een voltijdmaster.

Nee, in een duale opleiding is je werkplek een vast onderdeel van je opleiding. Je gaat 1 of 2 dagen naar school, en de overige dagen van de week werk je. Voordat je een duale opleiding begint, wordt er een leerwerkovereenkomst ondertekend door 3 partijen: jijzelf, de HU én je werkgever. Voor de dagen dat je werkt ontvang je salaris, voor de andere dagen krijg je studiefinanciering.

Een deeltijdopleiding kan een werkplekeis hebben, maar hiervoor wordt geen leerwerkovereenkomst afgesloten met je werkgever en je hebt geen recht op studiefinanciering. Deeltijdopleidingen zijn ook ideaal als je je juist wilt omscholen naar een ander vakgebied.

Ook duaal bieden wij opleidingen op bachelor- en masterniveau aan. Ontdek op de pagina over duaal studeren of een duale opleiding bij je situatie past.

Een bachelor aan het hbo duurt altijd 4 jaar, dat is hetzelfde voor een deeltijd- en voltijdopleiding. De duur van een master verschilt, dat kan 1 of 2 jaar zijn. Door de flexibiliteit die wij bieden tijdens deeltijdstudies, zorgen we dat het voor jou haalbaar is dat je de opleiding binnen de aangegeven duurt afrondt.

Op de HU bieden we daarnaast verschillende cursussen en andere post-hbo opleidingen aan. De duur van deze opleidingen varieert van 1 dag tot een paar jaar. Deze informatie vind je op de cursuspagina van je keuze.

Of je in aanmerking komt om een bachelor verkort te volgen of vrijstellingen krijgt, is afhankelijk van je situatie. Dit hangt af van de opleiding die je wilt volgen en je eigen vooropleiding, behaalde diploma’s en relevante werkervaring. Als je in aanmerking wilt komen voor een verkorte route of vrijstellingen, vraag dit dan na bij de opleiding. De contactinformatie vind je op de opleidingspagina.

Met een deeltijdopleiding aan de HU krijg je de ruimte om naast je huidige werk en privéleven te studeren op een manier en tempo die bij je situatie past. Of je je nu wilt bijscholen, specialiseren of omscholen; onze opleidingen bieden de flexibiliteit zodat je deze stap kunt maken in een al druk leven.

Heb je bijvoorbeeld al voldoende kennis over een bepaald onderwerp? Dan ga je wat sneller door een onderdeel heen. Vragen andere aspecten van je leven even wat meer aandacht? Dan neem je wat meer tijd om onderdelen af te ronden.

De meeste deeltijdopleidingen hebben meerdere startmomenten in het jaar, zoals september en februari. Hierdoor kan je beginnen wanneer jou dat uitkomt. Lees meer voordelen op onze pagina over studeren aan de HU in deeltijd.

Nee, je hebt geen recht op studiefinanciering wanneer je een deeltijdopleiding volgt. Er zijn verschillende regelingen om geld te lenen die helpen met je studiekosten. Daar zijn voorwaarden aan verbonden. Let dus goed op of je aan de voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming. Op de pagina Voordelig studeren hebben we een aantal regelingen op een rij gezet.

Alleen bij een duale opleiding kan je deels studiefinanciering ontvangen. Bij een duale opleiding verdeel je je week tussen school- en werkdagen. Voor de dagen dat je werkt ontvang je salaris, voor de andere dagen krijg je studiefinanciering. Lees meer hierover op de pagina over duaal studeren.

Je meldt je voor Associate degrees, bachelors en masters aan in Studielink. Studielink is het landelijke systeem waar je je voor opleidingen bij alle Nederlandse hogescholen en universiteiten kunt inschrijven. Tot wanneer je je kunt aanmelden voor de verschillende soorten opleidingen en andere bijzonderheden, lees je op onze pagina over het aanmelden voor een opleiding.

Voor een cursus meld je je rechtstreeks via ons aan. Dat kan meestal tot de start van de cursus, tenzij deze al vol zit of wanneer er bijvoorbeeld een intake is voor aanvang. Op de cursuspagina vind je de aanmeldinformatie. De algemene voorwaarden en hoe je de betaling regelt, vind je op de pagina over het aanmelden voor een cursus.