Wist je dat inwoners van de Utrechtse wijk Overvecht gemiddeld zo'n 14 jaar korter in goede gezondheid leven dan Tuindorpers, de wijk letterlijk aan de andere kant van de spoorlijn? Met Samen Gezond zet Hogeschool Utrecht zich in om de gezondheids- en welzijnsverschillen tussen mensen in de regio te verkleinen. Door samen te werken met inwoners, instellingen, overheden en bedrijven, helpen we de juiste zorg op de juiste plek te krijgen.

Wat doen we voor Gezondheid & Welzijn?

  • Door samen te werken over grenzen heen

    We brengen beroepen samen om met en over elkaar te leren. De gezondheidzorg, welzijn, life sciences, techniek, recht en veiligheid: samen hebben ze een belangrijke bijdrage te leveren aan de gezondheid en het welzijn van burgers.

  • En de juiste zorg en welzijn op de juiste plek

    We willen zo direct en effectief mogelijk op de vragen en behoeftes van inwoners kunnen inspelen. We leren en onderzoeken niet alleen op de HU, maar ook in de wijken, bij en met zorgorganisaties en bij en met hulpverleners. De burger is hierbij altijd het uitgangspunt.

  • Willen we de gezondheids- en welzijnsverschillen verminderen

    Door de zorg dicht bij inwoners te organiseren en voor iedereen toegankelijk te maken, worden problemen sneller gesignaleerd en mensen sneller geholpen. Ook bij sociale problemen als vereenzaming en re-integratie. Zo helpen we problemen voorkomen en komen mensen minder snel buiten de maatschappij te staan.

Dicht bij inwoners

We willen zo direct en effectief mogelijk op de vragen en behoeftes van inwoners kunnen inspelen. We leren en onderzoeken niet alleen op de HU, maar ook in de wijken, bij en met zorgorganisaties en hulpverleners. Zo komen we tot betere, effectieve samenwerking binnen en tussen zorg en welzijn.

"Om maatschappelijke vragen over gezondheid en welzijn te kunnen beantwoorden, is vaak kennis uit verschillende domeinen nodig. Van verpleegkunde tot social work, van farmakunde tot fysiotherapie; bij HU GEZOND&WEL werken en leren we samen met onderwijs en onderzoek in een hybride leeromgeving. Op de HU én in de wijk."

Judith Smit
Instituutsdirecteur Paramedische Studies

Gezondheid én welzijn

Werkeloosheid, armoede, schulden, psychische problemen, gezins- en opvoedingsproblemen: vaak zijn deze problemen en de fysieke gezondheid van mensen met elkaar verbonden. Wij investeren daarom in de verbinding van gezondheidszorg en welzijn: in onderwijs, onderzoek en onze samenwerkingen. Bijvoorbeeld met het programma HU GEZOND&WEL.

Labs en Centres of Expertise

Hogeschool Utrecht heeft diverse labs en Centres of Expertise, elk gericht op een specifiek kennisgebied. Ontdek wat zij voor jou kunnen betekenen.

  • CareTechLab
    Het CareTechLab toont ontwikkelingen en onderzoeksresultaten van Hogeschool Utrecht op gebied van innovatie in de zorg. Het is een demonstratie-en documentatieruimte voor de opleidingen en kenniscentra van de HU.
    CareTechLab
  • Design for Health
    Design for Health brengt technische disciplines en zorgdisciplines bij elkaar om samen te werken aan technologische innovaties voor de ziekenhuizen, zorginstellingen en externe bedrijven.
    Interactieve bal
  • Kennisplatform Utrecht Sociaal
    Het kennisplatform Utrecht Sociaal (kUS) is een netwerk waarbinnen diverse disciplines een bijdrage leveren om een antwoord te vinden op deze maatschappelijke opgaven.
    Aantal mannens en kinderen schoffelen in een gemeentelijke groenstrook