De rol van technologie voor wonen, zorg en welzijn

Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om ouderen met een zorgbehoefte, mantelzorgers en beroepskrachten te ondersteunen met technologie. Dit kan zowel thuis als in een verpleeg- of verzorgingshuis. Denk aan domotica, monitoring van lichaamsfuncties op afstand, de inzet van robots en sensortechnologie, maar ook aan de communicatiemogelijkheden die internet ons biedt. Technologie kan het leven aangenamer maken, bijvoorbeeld de mogelijkheid tot videobellen met je kinderen die niet om de hoek wonen. Het kan eenzaamheid voorkomen of handig zijn bij een beperking of ziekte.

Technologie wordt ook gezien als oplossing voor de schaarste aan zorgverleners. Technologie kan echter nooit mensen vervangen, maar moet aanvullend en ondersteunend zijn. Een belangrijke vraag is dus hoe we technologie een goede plek in ons leven en de zorg kunnen geven. In deze bijeenkomst gaan we in op deze vraag, maar geven we ook praktische voorbeelden van hoe technologie goed kan aansluiten bij de behoeften die mensen hebben.

Praktische informatie

WAT: themabijeenkomst door kennisplatform Utrecht Sociaal (kUS) 
WANNEER: 26 mei 2025 – 13:00 tot 16:30 uur 
13.00 uur: inloop 
13.30 uur: start programma
16.00 uur: napraten met hapje en drankje
WAAR: Prodentfabriek, Oude Fabrieksstraat 20 Amersfoort

Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in technologie en zorg, zoals senioren, zorg- en welzijnsinstellingen, gemeenten en woningcorporaties. Aanmelden kan via het aanmeldformulier op de website van kennisplatform Utrecht Sociaal

Programma en sprekers

13.30 uur Welkom en inleiding door Jean Pierre Wilken, lector Participatie, Zorg en Ondersteuning, secretaris Taskforce Wonen-Welzijn-Zorg-Ouderen 2040.
13.40 uur Douwe-Jan Bakker, directeur vastgoed bij zorgorganisatie AxionContinu, schetst de ontwikkelingen in de zorg en hoe we anders moeten denken over zorg. Mensen zouden zich niet moeten aanpassen aan zorgsystemen, maar de zorg moet aansluiten bij de gewone leefwereld van mensen. Het is belangrijk dat zorg en technologie het alledaagse leven zo min mogelijk verstoren. Technologie moet niet alleen gericht zijn op gezondheid, maar ook op welzijn en het bijdragen aan preventie en kwaliteit van het sociale leven.
14.00 uur Matthijs Smakman, lector Smart Systems for Healthy Living, gaat in op technologie die ouderen ondersteunt in hun thuisomgeving. Met zijn team ontwerpt Matthijs technologie die effectief en bruikbaar is in de dagelijkse praktijk. Dit doen zijn samen met gebruikers. Er wordt gewerkt aan slimme technologische innovaties om het welzijn van de mens te behouden en te verbeteren. Denk hierbij aan sociale robots.
14.20 uur Mirjam van Tilborg en Chantal Huisman werken als onderzoekers bij het lectoraat Technologie voor Zorginnovaties. Zij houden zich onder meer bezig met technologie die voor mensen met dementie een meerwaarde kan hebben in het dagelijks leven. Zij vertellen hoe dit wordt onderzocht en wat de bevindingen zijn.
15.00 uur  Deelsessies, kies uit: 
  1. Een goed leven, zorg en technologie. Gesprek over hoe wonen en zorg goed kunnen aansluiten bij het dagelijks leven. Met een praktisch voorbeeld van een innovatieve combinatie van wonen en zorg in een community (Hof van Leeuwesteyn in Utrecht) door Douwe-Jan Bakker.
  2. Effectiviteit en bruikbaarheid van technologie in de thuisomgeving door Matthijs Smakman. In deze deelsessie neemt Matthijs jullie mee in de effectiviteit en bruikbaarheid van zorgtechnologie in de thuisomgeving en staat hij stil bij de ontwikkeling van diverse innovatieve technologieën, waaronder sociale robots en sensoren.
  3. Een “consultatiebureau voor ouderen” door Mirjam van Tilborg, Chantal Huisman en Thijs Houwelingen. Ouder worden is mooi, maar kan ook allerlei uitdagingen met zich meebrengen. Een “consultatiebureau voor ouderen” kan helpen om vragen te beantwoorden en begeleiding bieden om goed ouder te worden. Tijdens deze sessie bespreken we dit concept en op welke wijze technologie een waardevol hulpmiddel kan zijn. In het bijzonder gaan we in op de betekenis voor het dagelijks leven van mensen met dementie en hun naasten.

Deel dit evenement