Angst, Depressie en Bewegen
Wil jij beweging inzetten om cliënten met angst- of stemmingsstoornissen te helpen? Wil jij de specialistische kennis, vaardigheden en houding eigen maken die je daarvoor als fysiotherapeut nodig hebt? Dan is de mastermodule Angst, Depressie en Bewegen de cursus voor jou.
Persoonlijk advies
Heb je een vraag? Neem contact op met hoofd specialisatie Linda Slootweg via linda.slootweg@hu.nl. We helpen je graag verder!
Stuur direct een e-mailCliënten met angst- of stemmingsstoornissen worden vaak nog vooral cognitief en medicamenteus behandeld. Maar er is steeds meer bewijs dat bewegen juist een positieve bijdrage kan leveren bij herstel. Tijdens deze module van de Master Fysiotherapie ligt de focus daarom juist op de helende kracht van bewegen. Terwijl er ook aandacht wordt besteed aan de samenwerking tussen fysiotherapeuten en andere zorgprofessionals.
Handig om te weten
Startmoment | April 2025. Aanmelden kan tot 1 april 2025 |
---|---|
Lesdata | Op vrijdagen 25 april, 10.00 - 17.00 uur 9 mei, 10.00 - 13.00 16 mei, 10.00 - 17.00 uur 23 mei, 10.00 - 13.00 uur 6 juni, 10.00 - 17.00 uur 13 juni, 10.00 - 13.00 uur |
Studie-investering | De totale studiebelasting van de cursus bedraagt 140 uur, waarvan 27 uur aan contactonderwijs. |
Kosten |
€ 1890 (vrij van btw) |
Deelnemers | 7-15 |
Locatie | Heidelberglaan 7 Utrecht |
Diploma | Certificaat met de studie-investering (140 uur) en accreditatiepunten |
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Opleidingsinhoud
De module Angst, Depressie en Bewegen is onderdeel van de specialisatie Psychosomatische Fysiotherapie bij de master Fysiotherapie, topopleiding van Hogeschool Utrecht. Het competentiegericht onderwijs leidt je op tot een professional die wetenschappelijke en specialistische kennis en vaardigheden integreert in het dagelijks handelen van zichzelf en collega's. Je kunt de module ook los volgen.
Tijdens mastermodule Angst, Depressie en Bewegen leer jij hoe je beweging in kan zetten voor het herstel van cliënten met angst- en stemmingsstoornissen. Samenwerking met andere zorgprofessionals staat ook centraal, omdat dit een essentieel onderdeel is van de dagelijkse praktijk.
Onderwerpen in deze module:
- Ketenzorg programma Depressie/Angst
- Neuropsychologie: invloed van persoonskenmerken
- Motorisch leren en trainingsleer
- Graded Activity/Graded Exposure
- Running therapy
- Begeleiding PMT spelvormen
- Terugvalpreventie en E-Health
- Begeleiding POH GGZ/ BGGZ
De cursus bestaat uit zes onderwijsdagen.
Het onderwijs is gericht op het ontwikkelen van een behandelprotocol voor de specifieke patiëntengroep en de betreffende casuïstiek in jouw praktijk.
De mastermodule bestaat uit een combinatie van klassikale colleges, werkgroepen en leerteams. De lesinhoud, opdrachten en toetsen zijn beschikbaar in een online programma.
- Je evalueert je klinisch redeneerstappen bij een zwaar complexe patiënt BCP-PSF (Patiënt volgens het beroepscompetenties profiel (=BCP) van de de psychosomatische fysiotherapie (= PSF) om zijn gezondheid te bevorderen.
- Je analyseert je eigen aandeel binnen interprofessioneel samenwerken en het analyseren van een matig tot zwaar complexe patiënt BCP-PSF, om zo tot doelmatige zorg te komen.
- Je bekijkt en evalueert je eigen functioneren en je ontwikkeling bij het behandelproces van een complexe patiënt BCP-PSF waarbij interprofessioneel is samengewerkt.
Je kiest een volwassen cliënt met een angststoornis of depressie en een hulpvraag die gericht is op participatieniveau. Het onderbouwde behandelplan, met uitgangspunt interprofessioneel samenwerken, is via shared decision making opgesteld. Jij voert de diagnostische fase en behandelfase uit.
In een opname van 5 minuten laat je onderdelen zien van de behandeling. Ook laat je een 5 minuten durend gesprek zien waarbij er inhoudelijk interdisciplinair overleg is over de cliënt.
Docenten
De master Fysiotherapie heeft een enthousiast en gedreven docententeam. Alle docenten hebben een masteropleiding afgerond, een aantal is gepromoveerd als gespecialiseerd fysiotherapeut.
Evelien Swiers, MPt
Hogeschooldocent Master psychosomatische fysiotherapie
Evelien Swiers is een gepassioneerde docent van het team Master Fysiotherapie Psychosomatiek.
Met veel plezier begeleid ze al jaren (jong) professionals om het beste uit hun vak en hun zelf te halen. De cursus ADB heeft een speciaal plekje in haar hart. Niet alleen vanwege het sportieve tintje en de doelgroep maar het is ook een cursus waarin samenwerken, samenbouwen en samen ontdekken centraal staat. Iets wat haar op het lijf geschreven is.
Esther Beker, MSc
Hogeschooldocent Master psychosomatische fysiotherapie
Toelating
Je hebt de bachelor Fysiotherapie afgerond. Verder is het voor deze mastermodule belangrijk dat jij werkt met cliënten die kampen met een angst- of stemmingsstoornis. Je bent dus al (fysio-)therapeut.
Na deze opleiding
Na de mastermodule Angst, Depressie en Bewegen kun jij cliënten met een angststoornis of stemmingsstoornis helpen door beweging in te zetten. De kennis en vaardigheden uit deze module kun je inzetten in je functie.
De mastermodule Angst, Depressie en Bewegen geeft je handvatten om de complexe patiënten met angst- of depressieklachten te behandelen met beweeginterventies.
De competenties die aan bod komen zijn: fysiotherapeutisch handelen, communiceren, maatschappelijk handelen, samenwerken, organiseren en professioneel handelen.
Deze mastermodule maakt deel uit van de master Fysiotherapie. Verbreed je kennis met andere modules uit deze master.
Deze mastermodule maakt deel uit van de master Fysiotherapie. Verbreed je kennis met andere modules uit deze master.
Overige informatie
In het studiejaar 2024-2025 kost de mastermodule Angst, Depressie en Bewegen € 1890, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.
Je bent fysio- of oefentherapeut, bij voorkeur werkend met cliënten met angst- of stemmingsstoornissen. Praktijkervaringen kun je tijdens de lessen inbrengen.
Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.
Waarom Angst, Depressie en Bewegen bij de HU?
-
Ruime ervaring als onderwijsinstituut
Dat is ook duidelijk zichtbaar in de evaluaties van de studenten en het werkveld.
-
Ervaren docententeam
De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.
-
Krijg begeleiding die werkt
Jouw groei als student staat voorop, daarom steekt de HU veel tijd en energie in begeleiding en advies.
Deze opleiding is ook onderdeel van:
Neem contact met ons op
Linda Slootweg MSc
Interesse in de mastermodule Angst, Depressie en Bewegen?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur