Basiscursus Integrale Bouwkunde
De Basiscursus Integrale Bouwkunde introduceert je in de wereld van de bouwtechniek. Zo ben je als professional snel inzetbaar in de energie- en grondstoffentransitie. De bouwwereld is op zoek naar goed geschoold personeel om de enorme bouwopgave en complexe transitievraagstukken aan te kunnen. Getalenteerde zij-instromers kunnen hierbij een grote rol spelen. Ga jij ervoor?
Je doet essentiële kennis en vaardigheden op voor de bouwsector. Dit gaat verder dan ‘traditionele’ bouwkunde. Naast bouwtechniek, architectuur, bouwconstructies, bouwfysica en bouwmanagement leer je meer over klimaatadaptatie en circulair bouwen. Je gaat ook aan de slag met klimaatinstallaties, 3D-tekenen (BIM en Revit) en data science. En je ontwikkelt transitievaardigheden zoals aanpassingsvermogen, over je vakgebied heen bewegen en integraal problemen oplossen.
Handig om te weten
Startmoment | 5 februari 2025 |
---|---|
Lesdata | Iedere woensdag t/m 25 juni 2025. Reguliere vakanties uitgezonderd. Lestijden zijn van 14:00 – 21:00 uur |
Studie-investering | 20 weken (18 lesdagen) 14 - 22 uur per week |
Kosten |
€ 5000 (vrij van btw) Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten |
Locatie | Padualaan 99 Utrecht |
Diploma | Certificaat van deelname |
Online open avonden
Bezoek onze online open avonden tussen 29 januari en 7 februari. Wij staan klaar voor jou en je vragen.
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Opleidingsinhoud
In deze cursus leer je hoe je innovatieve en duurzame bouwprojecten kunt ontwerpen en uitvoeren. Je krijgt de kans om praktijkervaring op te doen. Je gaat aan de slag met een aantal beroepsproducten. Denk aan een:
- voorontwerp van een compacte houten woning.
- definitief ontwerp van een utilitair stalen bouwwerk.
- renovatieplan voor een wijkdeel.
In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Bouwtechniek: ontwerpen en detailleren van de materialisatie van nieuwbouw en renovatie, rekening houdend met de geldende bouwvoorschriften en regelgeving.
- Constructietechniek: op sterkte dimensioneren en vervormingen van vloeren, gevels, vakwerken en daken in hout en staal.
- Bouwfysica en installatietechniek: berekenen en ontwerpen aan (na)isolatie, warmtetransport, condensatie, ventilatie en de benodigde (klimaat)installaties.
- Bouwmanagement: een planning en begroting maken voor een (renovatie)plan.
- Bouwinformatiemodel (BIM): tekeningen maken volgens DNR2011 van de gevels, doorsneden en details in Revit.
- Data science: je innovaties onderbouwen door toevoegen en extraheren van projectdata en maken van een proof of concept: (3D-geprinte) maquette of een virtual reality tour.
- Circulair bouwen: beginselen van duurzaam bouwen en grondstoffenbeheer.
- Klimaatadaptatie: rekenen aan en ontwerpen van omgevingsfactoren ter voorkoming van hittestress en wateroverlast.
- Toekomstbestendige renovatie: ontwerp een renovatieplan voor een woningblok waarbij je uitlegt hoe je bij het na-isoleren omgegaan bent met de vochtproblematiek.
- Circulair bouwen: maak een voorontwerp voor een nieuw utilitair bouwwerk waarbij je de principes van circulariteit en klimaatadaptatie toepast.
- Architectonische kennis: herken verschillende architectonische stijlen, bouwtechnieken en materialen.
- Constructieve aspecten: leer de sterkte en vervormingen van vloeren, gevels en daken te berekenen en bepaal de afmetingen van constructieve onderdelen.
- Energie-efficiëntie: begrijp de 'Trias Energetica' en de basisprincipes van warmtetransport in bouwconstructies.
- Bouwvoorschriften en woonwensen: combineer bouweisen uit het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) met - uit een interview opgehaalde - woonwensen tot een Programma van Eisen (PvE) voor een compacte woning.
- Structuur- en voorontwerp: werk een PvE uit tot een structuurontwerp (SO) en vervolgens tot een voorontwerp (VO) voor een compacte woning, inclusief bouwtechnische en constructieve details.
- Bouwinformatiemodel (BIM): modelleer een compacte woning in Revit, voeg projectdata toe en presenteer je ontwerp met tekeningen, visualisaties, een 3D-geprinte maquette of een virtual reality tour.
Klassikaal onderwijs wordt afgewisseld met coaching en waardevolle kennisdeling tussen docenten en medecursisten. Er is veel ruimte voor jouw inbreng en vragen.
We werken met boeiende praktijkvoorbeelden en bieden een diverse set aan leermaterialen. Je verwerkt de leerstof door beroepsproducten te maken. Deze kun je zelf inbrengen of je gaat aan de slag met projecten die wij inbrengen.
Je sluit de cursus af met een portfolio. Dat bestaat uit de beroepsproducten en reflecties die je hebt verzameld.
Toelating
Iedereen met een mbo-4-, hbo- of wo-diploma en professionals van 21+ met enkele jaren werkervaring en een hbo-denkniveau is toelaatbaar.
Docenten
De docenten zijn experts uit het vakgebied van bouwtechniek en architectuur, constructief ontwerpen, bouwfysica, installaties, BIM (Revit) en milieukunde.
Na deze opleiding
Na deze cursus pas je de basisprincipes van de ‘traditionele’ bouwtechniek, architectuur, bouwconstructies, bouwfysica en bouwmanagement toe op projecten in je dagelijkse praktijk. Je weet hier ook met een integrale blik naar te kijken, mede in het belang van de energie- en grondstoffentransitie.
Je werkt aan de:
- hbo-competenties: ontwerpen, specifiëren, managen en professionaliseren van het domein Built Environment.
- ontwikkeling van toekomstbestendige oplossingen op basis van diverse invalshoeken.
- gekozen oplossingen vanuit een integrale benadering in detail uit.
- sturing en facilitering van het proces of project met het doel waarde te creëren.
- beschouwing van je eigen handelen en de resultaten daarvan in relatie tot transitieskills.
Deze cursus bereid je voor op een functie in de bouw. Denk aan een werkvoorbereider of technisch tekenaar bij een installatiebureau of bouwbedrijf of een BIM-modelleur.
Na afronding van deze cursus kun je deelnemen aan de 20-weekse cursussen Renovatie & optoppen en Modulair & prefab bouwen. Ook kun je overstappen naar de deeltijdopleiding Built Environment of de Ad Bouwmanagement & BIM. Op basis van je portfolio en een CGI kun je deze opleidingen met een half jaar inkorten.
Waarom Basiscursus integrale bouwkunde bij de HU?
-
Versterk je fundament in de bouw
Je legt een solide basis voor een toekomst in de bouw met deze brede verkenning van het vak bouwkunde, zowel op het gebied van de traditionele context als die van de energie- en grondstoffentransitie.
-
Pas je kennis toe
De praktijkopdrachten en beroepsproducten lopen als een rode draad door de cursus. Zo ervaar je direct de relevantie van je opgedane kennis.
-
Docenten uit de praktijk
Laat je inspireren en begeleiden door gedreven docenten met ruime ervaring in de bouwsector.
Persoonlijk advies
Heb je een vraag? Neem contact op met Michel Grijpink via michel.grijpink@hu.nl en/of 088 - 481 88 79.
Stuur direct een e-mailInteresse in de opleiding Basiscursus Integrale Bouwkunde?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 88 88
- Email werkenstudie@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur.