CommuniCare
De cursus CommuniCare heeft als doel om de communicatie tussen personen met een afasie (PMA), zorgprofessional en naasten te verbeteren. De interventie CommuniCare voor zorgverleners stelt (zorg)professionals in staat de communicatieproblemen te minimaliseren door hen op te leiden om de communicatie met PMA actief te ondersteunen. De interventie bestaat uit een combinatie van scholing, de ontwikkeling van communicatie ondersteunende hulpmiddelen en een grondige inbedding van de principes van de interventie in (het beleid van) de zorginstelling.
CommuniCare is een instellingsbrede interventie die aangepast kan worden aan de specifieke kenmerken van de in de betreffende instelling werkende zorgprofessionals, de personen met afasie die er verblijven en de belangrijkste contactmomenten. Daarnaast wordt expliciet aandacht besteed aan de rol van de naasten tijdens het zorgtraject, zowel aan de rol die zij spelen tijdens de gesprekken met zorgverleners, als de de noodzaak ook hun behoeften en wensen te monitoren en hier tijdig op in te spelen.
Handig om te weten
Startmoment | CommuniCare wordt incompany aangeboden. Data worden bepaald in overleg met de instelling. |
---|---|
Lesdata | De scholing voor zorgprofessionals bestaat uit 2 bijeenkomsten van 3 uren. |
Studie-investering | Logopedisten 35-50 uur. Andere zorgprofessionals 7 uur |
Deelnemers | 25 |
Locatie | Incompany |
Diploma | Bewijs van deelname |
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Opleidingsadvies op maat
Kom je er niet uit of heb je vragen? Ga in gesprek en laat je adviseren.
Opleidingsinhoud
Opleiding en lectoraat logopedie van Hogeschool Utrecht hebben ervaringen van PMA, naasten en zorgprofessionals betrokken bij de ontwikkeling van de interventie. Onderzoek naar de factoren die implementatie van de interventie bevorderen is gaande. CommuniCare biedt de zorgprofessional basiskennis, algemeen toepasbare vaardigheden, situatiespecifieke hulpmiddelen en ondersteuning bij organisatorische inbedding.
De cursus bestaat uit twee delen met zes weken daartussen, ondersteund met een e-learning. De docent van CommuniCare biedt na deel 2 van de cursus gedurende zes weken ondersteuning bij het ontwikkelen van de situatiespecifieke hulpmiddelen en de organisatorische inbedding. De logopedisten van de betreffende instelling worden hiertoe geschoold.
De cursus wordt gegeven in groepen van maximaal 25 zorgprofessionals, bij voorkeur in teamverband. Het inbrengen van eigen casuïstiek verrijkt de cursus. Er is geen toetsing.
De ZP communiceert zodanig met de PMA (revalidant) dat:
- deze zich te allen tijde respectvol bejegend voelt.
- de regie kan nemen daar waar nodig.
- de behandeling optimaal verloopt.
toelating
Alle medewerkers van zorginstellingen die werken met mensen met afasie kunnen deelnemen aan deze scholing.
Docenten
De cursus wordt gegeven door zeer ervaren docent-onderzoekers, werkzaam in het hbo onderwijs en bij het lectoraat van de opleiding Logopedie van Hogeschool Utrecht.
Na deze opleiding
Wanneer je de module Communicare succesvol hebt afgerond, ontvang je een bewijs van deelname van Hogeschool Utrecht.
De ZP communiceert zodanig met de Persoon Met Afasie (revalidant) dat:
- deze zich te allen tijde respectvol bejegend voelt.
- de regie kan nemen daar waar nodig.
- de behandeling optimaal verloopt.
Overige informatie
Communicare wordt incompany aangeboden en toegesneden op specifieke kenmerken en wensen van een instelling. In een vrijblijvend gesprek kunnen deze kenmerken en wensen verkend worden en aan de hand daarvan kan een offerte opgesteld worden.
Voor een offerte op maat of meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator post-hbo opleiding Logopedie: karin.verheij@hu.nl.
De cursus CommuniCare wordt op locatie gegeven. De inhoud van de cursus wordt toegesneden op specifieke kenmerken en wensen van een instelling.