Communicatieve Taaltherapie voor Kinderen met een Taalniveau vanaf 6 Jaar (CT-3)

De praktische cursus Communicatieve Taaltherapie voor Kinderen met een Taalniveau vanaf 6 Jaar (CT-3) is gericht op het evidence-based logopedisch handelen bij kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) die de differentiatiefase grotendeels hebben afgerond.

Cursus Communicatieve taaltherapie voor kinderen met een taalniveau vanaf 6 jaar (CT-3): voorbeeld van een student in de leeromgeving

De praktische cursus Communicatieve Taaltherapie voor Kinderen met een Taalniveau vanaf 6 Jaar (CT-3) is gericht op het evidence-based logopedisch handelen bij kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) die de differentiatiefase grotendeels hebben afgerond.

Handig om te weten

Startmoment Studiejaar 2025-2026
Lesdata Nader te bepalem
Studie-investering 68 uur (28 contacturen en 40 zelfstudie-uren)
Kosten

€ 1250 (vrij van btw)

Deelnemers 10 - 14
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht , Incompany
Diploma Certificaat met de studie-investering (68 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsadvies op maat

Kom je er niet uit of heb je vragen? Ga in gesprek en laat je adviseren.

Opleidingsinhoud

In de praktische cursus CT-3 staat de communicatieve taaltherapie centraal. In spelsituaties stimuleer je de conversatie- en vertelvaardigheden van het kind. Ook kun je zo de woordenschat en de communicatieve mogelijkheden van het kind uitbreiden.

Het programma bestaat uit 4 bijeenkomsten. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • de normale taalontwikkeling na het 6e levensjaar
  • klacht, anamnese, onderzoeksplan, onderzoek, diagnose en klinisch redeneren rond de diagnose, met gebruik van ICF-terminologie
  • behandelplan opstellen voor een kind met een (complexe) taalstoornis met SMART-doelen gericht op het verminderen van de stoornis en het verbeteren van communicatie en participatie
  • behandeling gericht op pragmatiek en verhaalopbouw
  • uitbreiden van de woordenschat en verminderen van woordvindingsproblemen
  • uitbreiden van taal-denkrelaties
  • gebruik van samengestelde zinnen
  • speciale aandacht voor de behandeling van kinderen met bijkomende of veroorzakende problemen, afhankelijk van de ingebrachte casus (zoals sociaal-emotionele problemen of gedragsproblemen)
  • de bijdrage van leerkrachten en ouders aan de taaltherapie
  • groepstherapie
  • zoeken naar relevante bronnen in de literatuur

De cursus biedt een goede mix van theorie en praktijk en is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en ‘best practices’. Een belangrijke bron is de 2017 gepubliceerde richtlijn ‘Logopedie bij taalontwikkelingsstoornissen’.

De theorie wordt geïllustreerd aan de hand van videofragmenten en casuïstiek, met uitleg van de docent en veel aandacht voor recente ontwikkelingen. Je oefent met communicatieve speltherapie bij je zelf ingebrachte casus. Hierop krijg je feedback van de docent.

Tijdens de cursus gebruiken we de volgende literatuur:

  • Gerrits, E., Beers, M., Bruinsma, G. & Singer, I. (2017), Handboek Taalontwikkelingsstoornissen, Muiderberg: Coutinho.

Toelating

Voor de cursus Communicatieve Taaltherapie voor Kinderen met een Taalniveau vanaf 6 Jaar (CT-3) gelden geen specifieke toelatingseisen. De cursus is bedoeld voor logopedisten die kinderen met taalontwikkelingsstoornissen behandelen met een talig niveau vanaf 6 jaar.

Docenten

De cursus wordt gegeven door Martina de Groot, logopedist en spraak- en taalpatholoog.

Drs. Martina de Groot

Docent Logopedie / Spraak- en taalpathologie

Drs. Martina de Groot is logopedist en spraak- en taalpatholoog. Zij werkt bij Kentalis - Sint Marie in Eindhoven.

Na deze opleiding

Na de cursus Communicatieve Taaltherapie voor Kinderen met een Taalniveau vanaf 6 Jaar (CT-3) kun je communicatieve taaltherapie inzetten om kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) te helpen.

Na de cursus kun je:

  • reflecteren op je systematisch logopedisch handelen bij kinderen met een taalniveau vanaf 6 jaar.
  • onderbouwde keuzes maken in de diagnostiek.
  • beïnvloedende factoren identificeren en opnemen in je hypothese en klinische redenering.
  • op basis van de klinische redenering een werkbaar behandelplan opstellen en uitvoeren volgens de uitgangspunten van communicatieve taaltherapie.

Heb je na deze cursus de smaak te pakken? Bij Hogeschool Utrecht kun je meerdere cursussen over communicatieve taaltherapie volgen, ingedeeld naar de taalleeftijd van kinderen met TOS. De andere cursussen zijn gericht op kinderen die nauwelijks spreken (CT-1) en kinderen met een taalniveau van 2 tot 6 jaar (CT-2).

Overige informatie

De post-bachelorcursus Communicatieve Taaltherapie voor Kinderen met een Taalniveau vanaf 6 Jaar (CT-3) kost € 1250, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

De opleiding is praktijkgericht. Wat je leert, kun je direct toepassen in je werk. Daarom is het goed als je als logopedist werkt met kinderen met taalontwikkelingsstoornissen en een taalniveau vanaf 6 jaar.

Ben je met een groep van circa tien logopedisten met dezelfde opleidingsbehoefte en wil je dezelfde cursus volgen? Dan is er de mogelijkheid dat de docent naar je toe komt in plaats van andersom, de zogeheten incompany-training. De hogeschool zorgt voor readers, onderwijs en certificaten. Voor inhoudelijke informatie en een offerte kun je contact opnemen per e-mail: werkenstudie@hu.nl.

Waarom Communicatieve Taaltherapie voor Kinderen met een Taalniveau vanaf 6 Jaar (CT-3) bij de HU?

  • Ontwikkeld door HU-docenten

    De cursussen Communicatieve Taaltherapie (CT-1, CT-2 en CT-3) zijn speciaal ontwikkeld door de docenten van Hogeschool Utrecht.

  • Krijg les van experts

    Onze docenten hebben veel ervaring als logopedist en linguïst. Ze zijn nauw betrokken bij het onderzoek naar en publicaties over Communicatieve Taaltherapie.

  • Vergroot je netwerk

    Je hebt veel contact met vakgenoten en docenten. Hierdoor bouw je aan een sterk netwerk.

De post-bachelorcursus is voor 64 punten geaccrediteerd door:

ADAP is het centrale loket voor de aanvragen van accreditatie van deskundigheidsbevorderende activiteiten voor paramedici die vallen onder het Kwaliteitsregister Paramedici. ADAP bewaakt zo de kwaliteit van bij- en nascholing en andere activiteiten voor paramedici.

Direct contact

Karin Verheij

Hogeschooldocent en coördinator post-hbo onderwijs logopedie HU
Voorbeeld van een lesomgeving: student in gepsprek met een cliënt

Interesse in de opleiding Communicatieve Taaltherapie voor Kinderen met een Taalniveau vanaf 6 Jaar (CT-3)?

Heb je nog vragen?