Oudergericht samenwerken in de logopedische behandeling
Samenwerken met ouders is essentieel in de logopedische behandeling van kinderen. Maar hoe doe je dat precies? Deze tweedaagse cursus geeft je als logopedist inzicht in wat oudergericht samenwerken precies inhoudt, helpt je te reflecteren op jouw eigen manier van samenwerken en geeft je de handvatten om optimaal samen te werken met ouders.
De cursus Oudergericht samenwerken in de logopedische behandeling is gebaseerd op resultaten van het onderzoeksproject COMPLETE van het lectoraat Logopedie-Participatie door Communicatie van Hogeschool Utrecht en de cursus ‘ouderbetrokkenheid in de logopedische behandeling’ van de Koninklijke Auris Groep.
Handig om te weten
Startmoment | 6 oktober 2025 |
---|---|
Lesdata | Maandag 6 oktober en dinsdag 4 november 2025 |
Studie-investering | Totale studiebelasting is 21 uur, waarvan 13 contacturen en 8 zelfstudie-uren |
Kosten |
€ 685 (vrij van btw) Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten. |
Deelnemers | 16-20 |
Locatie | HU locaties , Incompany |
Diploma | Certificaat met de studie-investering (21 uur) |
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Opleidingsinhoud
Het programma bestaat uit 2 bijeenkomsten. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Oudergericht samenwerken.
- Ouderschapstheorie van Alice van der Pas.
- Reflectie op ingewikkelde momenten in de samenwerking met ouders aan de hand van tafelopstellingen.
- Oudergerichte gespreksvaardigheden.
- Werken met de toolbox ‘Oudergericht samenwerken in de logopedische behandeling – door oudergericht samenwerken’*.
*De eerste 80 deelnemers ontvangen kosteloos deze toolbox, mogelijk gemaakt door het Damsté Terpstra Fonds. Met de toolbox maak je meteen de vertaalslag naar de dagelijkse praktijk door samen met collega’s uit je eigen praktijk te reflecteren over ingewikkelde casuïstiek binnen het thema samenwerking met ouders. Ook bedenk je met elkaar waar jullie als praktijk in willen groeien als het aankomt op oudergericht samenwerken.
- Theorie
- Reflectie aan de hand van tafelopstellingen
- Oefenen van gespreksvaardigheden
De cursist:
- heeft inzicht in wat oudergericht samenwerken met ouders precies inhoudt;
- weet hoe te reflecteren met collega’s op ingewikkelde momenten in de samenwerking met ouders;
- weet hoe oudergerichte gespreksvaardigheden ingezet kunnen worden in gesprekken met ouders;
- is op de hoogte van mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen in het samenwerken met ouders;
- kan collega’s begeleiden in het doorlopen van de toolbox Oudergericht samenwerken in de logopedische behandeling.
Toelating
Voor de cursus Oudergericht Samenwerken in de Logopedische Behandeling gelden geen specifieke toelatingseisen. De cursus is bedoeld voor logopedisten die werken met kinderen en hun ouders.
Docenten
Inge Klatte
Inge is logopedist en logopediewetenschapper en heeft haar promotieonderzoek uitgevoerd naar de samenwerking tussen ouders en logopedisten. Samen met ouders van kinderen met TOS en logopedisten heeft zij de toolbox Oudergericht samenwerken in de logopedische behandeling ontwikkeld. Inge is sinds 2016 werkzaam bij het Lectoraat Logopedie – Participatie door Communicatie en is tevens betrokken bij de HU bachelor Logopedie.
Riet Grauwels
Riet Grauwels is logopedist, ambulant dienstverlener en cursusgever bij de Koninklijke Auris Groep. Riet heeft ook jarenlange ervaring met ouders en kinderen binnen een logopedische praktijk. Voorafgaand aan deze betreffende cursus verzorgde Riet de cursus ‘ouderbetrokkenheid bij de logopedische behandeling’.
Na deze opleiding
- Reflecteren op jouw samenwerking met ouders uit je praktijksituatie.
- Oudergerichte gesprekvaardigheden toepassen in gesprekken met ouders.
- Een gericht actieplan opstellen hoe jij op een oudergerichte manier wilt gaan samenwerken met ouders in je praktijk.
- De toolbox Oudergericht samenwerken in de logopedische behandeling doorlopen samen met je collega’s en daarmee gezamenlijk reflecteren op hoe jullie als praktijk de samenwerking met ouders kunnen verstevigen.
Heb je na deze cursus de smaak te pakken? Tijdens de cursus geven we je concrete tips hoe je je verder kunt scholen, bijvoorbeeld middels de HU cursus Basisopleiding PPG: adviserend samenwerken met ouders.
Overige informatie
Ben je met een groep van circa vijftien logopedisten met dezelfde opleidingsbehoefte en wil je dezelfde cursus volgen? Dan is er de mogelijkheid dat de docent naar je toe komt in plaats van andersom, de zogeheten incompany-training. De hogeschool zorgt voor materiaal, onderwijs en certificaten. Voor inhoudelijke informatie en een offerte kun je contact opnemen per e-mail: werkenstudie@hu.nl.
De post-bachelorcursus Oudergericht Samenwerken in de Logopedische Behandeling kost €685, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen én de toolbox ‘Oudergericht samenwerken in de logopedische behandeling’ bij inbegrepen.
De opleiding is praktijkgericht. Wat je leert, kun je direct toepassen in je werk. Daarom is het goed als je als logopedist werkzaam bent met kinderen.
Waarom Oudergericht samenwerken in de logopedische behandeling bij de HU?
-
Gebaseerd op praktijkgericht onderzoek
Deze cursus is speciaal ontwikkeld door HU-docenten gebaseerd op recent praktijkgericht onderzoek naar de samenwerking tussen ouders en logopedisten. Dit onderzoek is uitgevoerd samen mét logopedisten en ouders.
-
Krijg les van experts
Onze docenten staan bekend als experts in het werkveld en zijn nauw betrokken bij onderzoek en publicaties rondom oudergericht samenwerken.
-
Kom verder in je carrière
De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.
Certificeering post-bachelor module Oudergericht samenwerken in de logopedische behandeling
De post-bachelor module Oudergericht samenwerken in de logopedische behandeling is door de ADAP geaccrediteerd voor 21 punten onder nummer 563733.
ADAP het centrale loket voor de aanvragen van accreditatie van deskundigheidsbevorderende activiteiten voor paramedici die vallen onder het Kwaliteitsregister Paramedici. ADAP bewaakt zo de kwaliteit van bij- en nascholing en andere activiteiten voor paramedici.