Gebouwd Erfgoed
Ben je geïnteresseerd in monumenten zoals industriële objecten, kantoorpanden, woonhuizen, kerken en boerderijen? Wil je leren waarom het behouden en gebruiken van gebouwd erfgoed belangrijk is en vakgenoten ontmoeten? Schrijf je dan in voor de leergang Gebouwd Erfgoed. Na afronding heb je de kennis om monumenten te waarderen, restauratieprocessen te ondersteunen en uitdagingen zoals digitalisering en verduurzaming aan te gaan.
In onze gebouwde omgeving bevindt zich een schat aan monumenten die ons erfgoed vertegenwoordigen. Tijdens deze leergang leer je het belang van behoud en gebruik van gebouwd erfgoed te begrijpen. Ook herken je de culturele en historische waarde van een object of gebouw in zijn omgeving. Je kennis van bouwhistorie, verduurzaming, waardestelling en bouwtechnieken pas je direct toe in een praktijkopdracht.
Persoonlijk advies
Heb je een vraag? Neem contact op met de opleidingsadviseur Miranda Broekhuizen via miranda.broekhuizen@hu.nl. Wij helpen je graag verder!
Stuur direct een e-mailOpleidingsadvies op maat
Kom je er niet uit of heb je vragen? Ga in gesprek en laat je adviseren.
Handig om te weten
Startmoment | 10 september 2025 |
---|---|
Lesdata | Woensdag 14.00 - 21.00 uur |
Studie-investering | 6 uur college, zelfstudie van 4 tot 8 uur per week |
Kosten |
€ 5000 (vrij van btw) |
Deelnemers | Maximaal 25 |
Locatie | Koningsbergerstraat 9 Utrecht |
Diploma | Certificaat met de studie-investering |
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Opleidingsinhoud
Tijdens de leergang ontwikkel je vaardigheden om de cultuurhistorische waarde van gebouwen te identificeren en onderhoudsbehoeften te beoordelen. Je maakt kennis met de verschillende facetten van het restauratieproces, zoals bouwhistorisch onderzoek en bouwkundige schadeopname. Je verkent digitale technieken rond actuele thema’s als instandhouding en verduurzaming van gebouwd erfgoed.
Leer de gelaagdheid en schadebeelden die het gebouw laat zien analyseren en interpreteren door zelf te leren kijken naar een gebouw. Ook leer je het gebouw in zowel een bouwhistorische als bouwtechnische context te plaatsen. Je past de basiskennis op het gebied van verduurzaming, architectuur, bouwhistorie, waardestelling, bouwtechniek en (digitale) opnametechniek toe op één onderzoeksproject. Hierin werkt iedereen aan hetzelfde object. Het gebouw wordt fysiek bezocht en naderhand als virtueel 3D-model gehanteerd.
De bachelorleergang Gebouwd Erfgoed is opgebouwd uit 2 modules van 11 weken: Bouwhistorie en Restauratie.
Klassikaal onderwijs wordt afgewisseld met waardevolle kennisdeling tussen docenten en medecursisten. Er is veel ruimte voor jouw inbreng en vragen. We werken met boeiende praktijkvoorbeelden om de stof te verrijken en bieden je een diverse set aan leermaterialen.
- Je sluit de module Bouwhistorie af met een bouwhistorische beschrijving van het onderzoeksobject en waardestelling.
- De module Restauratie sluit je af door een bouwkundige inspectie op te stellen met een schadeanalyse hiervoor een adviesrapport te schrijven.
Na afronding ben je in staat om een object of gebouw te waarderen op basis van zijn architectonische en bouwhistorische eigenschappen in zijn historische context. Je kunt vanuit het inspecteren van een bestaand gebouw de bouwkundige toestand vastleggen en de relatie leggen tussen oorzaak, gevolg en urgentie van onderhoudsgebreken. Je kunt dit vertalen naar een inhoudelijk adviesrapport.
Docenten
De docenten zijn experts uit het vakgebied van gebouwd erfgoed.
Toelating
Je hebt werkervaring en/of een afgeronde opleiding op het gebied van Bouwkunde, Built Environment, Bouwmanagement, Civiele Techniek, Facility Management, Vastgoed en Makelaardij, Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde.
Tijdens een intakegesprek verkennen we samen of de opleiding aansluit bij jouw behoeften en doelen.
Na deze opleiding
Na afronding van deze bachelorleergang ontvang je een certificaat van Hogeschool Utrecht.
Na de bacheloreergang Gebouwd erfgoed kun je:
- door een inspectie de bouwkundige toestand van een bestaand gebouw vastleggen;
- de relatie leggen tussen oorzaak, gevolg en urgentie van onderhoudsgebreken;
- zelf kijken naar een monument en de historische gelaagdheid en schadebeelden van een gebouw analyseren en interpreteren;
- een monument in een bouwhistorische én bouwtechnische context plaatsen.
Met deze leergang leg je de basis voor onze vervolgopleidingen Bouwhistorie & Restauratie, Erfgoed & Ruimte of Monumentenzorg. Na afronding van deze leergang ontvang je een korting van 10% op één van deze opleidingen. Meer weten? Neem contact op met de opleidingsadviseurs Jeroen Twisk of Miranda Broekhuizen.
Overige informatie
De bachelorleergang Gebouwd Erfgoed kost € 5.000, vrij van btw. Deze prijs is inclusief catering en materialen.
Je werkt in de erfgoedsector, vastgoed(her)ontwikkeling, architectuursector, bij de overheid, een woningcorporatie of een soortgelijke organisatie. Ben je geïnteresseerd in monumentenzorg en restauratie, maar ben je (nog) niet werkzaam in deze sector? Dan vormt deze leergang een ideale inleiding in het vakgebied.
Waarom Gebouwd Erfgoed bij de HU?
-
Gebruik meteen wat je leert
In de praktijkopdracht, die als een rode draad door de cursus loopt, zet je je opgedane kennis meteen in.
-
Docenten zijn vakspecialist
Laat je inspireren en begeleiden door enthousiaste docenten met ruime ervaring in het veld van gebouwd erfgoed.
-
Sterke start
Brede verkenning van bouwhistorie en restauratie. Je legt een solide basis voor je toekomst in de erfgoedsector.
Opleidingsadviseur Miranda: "Een antwoord op de 3 meest gestelde vragen van Gebouwd Erfgoed"
Opleidingsadviseur Miranda Broekhuizen van Hogeschool Utrecht: "Een nieuwe erfgoedopleiding, voor als behouden & gebruiken van industriële objecten, kantoorpanden, woonhuizen, kerken en boerderijen je interesse heeft."
Miranda merkte dat er een groeiende behoefte is aan specialisten die niet alleen de historische waarde van gebouwen kunnen beoordelen, maar ook kunnen adviseren over duurzaam gebruik en instandhouding. Samen met experts uit het veld werkte zij aan een brede opleiding, waarin deze onderwerpen een plek hebben gekregen.
Miranda beantwoordt de 3 meestgestelde vragen
1: Voor wie is de leergang Gebouwd Erfgoed?
“De leergang is bedoeld voor professionals die werken in o.a. de erfgoedsector, bijvoorbeeld bij een gemeente of provincie, een architectenbureau of woningcorporatie. Denk aan een beleidsmedewerker erfgoed bij een gemeente. Of een vastgoedmanager die meer wil weten over monumentenzorg. Maar ook voor enthousiaste nieuwkomers in de erfgoedsector is deze leergang een ideale inleiding in het vakgebied.”
2: Hoe ziet het programma van de opleiding eruit, wat kan ik verwachten?
“Het programma bestaat uit 2 modules van elk 11 weken: Bouwhistorie en Restauratie. De lesdagen zijn op woensdag van 14.00 - 21.00 uur en houd rekening met tussen de 4 en 8 uur per week zelfstudie. In totaal zijn er 18 lesdagen. Klassikaal onderwijs wordt afgewisseld met praktische opdrachten; dan zie je meteen wat je met je kennis kunt. Bijvoorbeeld voor de module Bouwhistorie maak je zelf een bouwhistorische beschrijving van een monument. Hierbij wordt je begeleid door onze docenten, ervaren erfgoedspecialisten die hun passie voor gebouwd erfgoed weten over te brengen op de deelnemers. Dat horen we ook terug van oud-deelnemers en daar zijn we best trots op!”
3: Wat kan ik na afronding van de leergang ?
“Met deze opleiding bereiden we je voor op rollen binnen de erfgoedsector, overheidsinstellingen, vastgoed(her)ontwikkeling en de architectuur. De inhoud legt een basis voor (beleids)functies op het gebied van restauratie en monumentenzorg. Smaakt het naar meer? Dan zijn er vervolgopleidingen die naadloos aansluiten. Bijvoorbeeld Bouwhistorie & Restauratie, Erfgoed & Ruimte en Monumentenzorg. Deze vervolgopleidingen verdiepen specifieke aspecten van erfgoedwaardering en restauratie. Er is een korting van 10% voor afgestudeerden die besluiten door te studeren!”
Is je interesse gewekt? Of wil je eerst meer weten?
- Bel of mail Miranda: 088-4818373 of miranda.broekhuizen@hu.nl.
Docent Barbara: "Laat je inspireren door het gebouw"
Docent Built Environment Barbara Meijer over Gebouwd Erfgoed
“Met mijn bouwkundige achtergrond en kennis van architectuurgeschiedenis ben ik als docent en opleidingscoördinator verbonden aan de leergang Gebouwd Erfgoed. Ik kan met overtuiging zeggen dat deze opleiding deelnemers een vliegende start geeft in de boeiende erfgoedsector.
Gebouwd Erfgoed onderscheidt zich door een brede verkenning van monumentenzorg en erfgoed. Je leert de culturele betekenis van gebouwen en hun omgeving te identificeren door in de geschiedenis van het gebouw en de locatie te duiken. Daarnaast leer je door zeer gedetailleerd naar materialen van toen en nu te kijken welke technische oplossingen voor onderhoud en herstel mogelijk zijn.
Wat je leert, is direct toepasbaar in de praktijk. Dit werkt zeer motiverend. Je gaat meteen aan de slag met een uniek onderzoeksproject, inclusief een bezoek aan het object en het gebruik van een virtueel 3D-model.
Het docententeam en ik kijken ernaar uit om hier samen met de deelnemers aan te werken. Het is heel inspirerend om mee te denken over hoe de waarde van jouw gebouw tot bloei kan komen.
Nieuwsgierig naar de lesstof? Dan beveel ik het boek 'Inleiding in de Bouwhistorie: Opmeten en onderzoeken van oude gebouwen' (Stenvert & Van Tussenbroek, 2020) van harte aan. Dit geeft een mooi beeld van wat je kunt verwachten van onze opleiding.”
Interesse in de opleiding Gebouwd Erfgoed?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 88 88
- Email werkenstudie@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur.