Geodata-kwaliteit

Ben jij verantwoordelijk voor het verwerken van landmeetkundige metingen? Geef je er inhoudelijk leiding aan? Of regel en adviseer je over uitbesteding? Dan is onze cursus Geodata-kwaliteit geschikt voor jou.

Voorbeeld van een leeromgeving van studenten

De cursus gaat over de vereffenings- en toetsingstheorie (kleinste kwadraten) volgens de principes van de Delftse school. Je leert over de achterliggende theoretische uitgangspunten die je nodig hebt bij het verwerken van landmeetkundige metingen en leert alles over de belangrijkste kenmerken van deze metingen. De kwaliteitsbeschrijving van de geometrische informatie krijgt speciale aandacht.

Handig om te weten

Startmoment 6 oktober 2025.
Lesdata 6/10, 13/10, /10, 3/11, 10/11, 17/11, 24/11, 1/12, 8/12.
Lestijden: 13.00 - 17.30 uur, op 20 oktober en 24 november: 13.00 - 20.00 uur, inclusief diner.
Studie-investering 20 uur per week (inclusief colleges en zelfstudie).
Kosten

€ 3250 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers Minimaal 12.
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

De bachelorcursus Geodata-Kwaliteit gaat over de vereffenings- en toetsingstheorie (kleinste kwadraten) volgens de principes van de Delftse school. De cursus is geschikt voor je als jij een mbo-opleiding in de landmeetkunde hebt gevolgd, in dat vakgebied werkzaam bent én een wiskundeknobbel hebt. Je bent projectmanager, IT-consultant, ingenieur, landmeter of consultant.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Het gebruik van de methode van de kleinste kwadraten – we richten ons daarbij op het gebruik van een pakket als MOVE3.
  • De verwerking van metingen van objecten die deformeren (deformatiemetingen) en de analyse ervan.
  • Verificatie van de geometrie van coördinatenbestanden.
  • Het verband met richtlijnen als de HTW96 en de richtlijnen van Rijkswaterstaat.
  • RD, NAP, ETRS89 en lokale stelsels en de transformaties daartussen.

Elke week krijg je theorieles, 7 weken lang. Daarnaast werk je zo'n 12 uur zelfstandig aan opdrachten. De cursus wordt afgesloten met een eindopdracht in lesweek 8.

Omdat we software als MOVE3 en Octave gebruiken heb je een laptop nodig met internettoegang.

Je leert alles over de achterliggende principes en de belangrijkste kenmerken van het verwerken van landmeetkundige metingen bij het kadaster, gemeenten, Rijkswaterstaat en vergelijkbare organisaties. Je leert deformatiemetingen verwerken en de geometrie van coördinatenbestanden controleren. Ook maak je kennis met relevante richtlijnen, zoals de HTW96 en richtlijnen van Rijkswaterstaat.

Toelating

Je hebt:

  • de cursus Geodata-analyse gevolgd;
  • een afgeronde mbo-opleiding in de landmeetkunde, geodesie of gelijkwaardig, óf een hbo- of universitaire opleiding;
  • kennis van wiskunde B op havoniveau;
  • goede kennis van de Engelse taal.

Bij onvoldoende wiskundekennis kun je een opstapcursus volgen.

Docenten

Tijdens de bachelorcursus Geodata-kwaliteit krijg je les van Hiddo Velsink, een echte praktijkdeskundige. Zo weet jij zeker dat alles wat je leert, perfect aansluit op de praktijk.

Hiddo Velsink

Associate professor bij het Institute for Design & Engineering, voormalig eindverantwoordelijke van het Instituut voor Gebouwde Omgeving van de HU

Hiddo studeerde Geodesie aan de TU Delft, werkte in verschillende functies bij het Kadaster en werkte bij de TU Delft en Hogeschool Utrecht in het onderwijs in de mathematische geodesie. Hij is de bedenker van de “door hypotheses geconditioneerde multi-epochenanalyse”, die hij in het kader van een promotieonderzoek aan de TU Delft heeft ontwikkeld en die tijdens de topklas Geodetische deformormatie-analyse wordt gebruikt.

Na deze opleiding

Als je de cursus Geodata-kwaliteit succesvol afrondt, ontvang je een certificaat. Daarmee heb je een waardevolle kwalificatie op zak voor veel bedrijven en organisaties die landmeetkundige en geodetische informatieverwerking uitvoeren. Daarbij is het namelijk vaak een vereiste dat je de methoden van de Delftse school gebruikt.

Na afloop beheers je de achterliggende principes en de belangrijkste kenmerken van het verwerken van landmeetkundige metingen bij het kadaster, gemeenten, Rijkswaterstaat en vergelijkbare organisaties. Je kunt deformatiemetingen verwerken en de geometrie van coördinatenbestanden controleren. Ook ken je relevante richtlijnen, zoals de HTW96 en richtlijnen van Rijkswaterstaat.

Omdat je landmeetkundige metingen kunt verwerken tot de gewenste geometrische informatie en daar verantwoordelijkheid voor kunt dragen, kun je aan de slag bij bedrijven en organisaties die zich richten op landmeetkundige en geodetische informatieverstrekking. Doorgroeien binnen je huidige organisatie is ook een mogelijkheid.

Overige informatie

De lesmaterialen, thee en koffie zijn inbegrepen.

Hogeschool Utrecht biedt deze cursus aan op expliciet verzoek van het bedrijfsleven. Omdat de cursus in nauwe samenwerking met het werkveld is ontwikkeld, betekent dat dat jij er in de praktijk meteen profijt van hebt. Alles wat je leert is nuttig voor het werk dat jij uitvoert.

Waarom Geodata-kwaliteit bij de HU?

  • Unieke cursus in Nederland

    Hogeschool Utrecht is al jaren de enige specialist in hoger beroepsonderwijs in het geodetische vakgebied, en biedt deze cursus aan op verzoek van het bedrijfsleven.

  • Kom verder in je carrière

    De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

  • Combineer studie, werk en privé

    Door de innovatieve blended learning-omgeving kun je je studie goed inpassen in je drukke leven.

Direct contact

Margriet Alserda

Opleidingsadviseur
Leslocatie van Hogeschool Utrecht, Padualaan 101

Interesse in de opleiding Geodata-kwaliteit?

Heb je nog vragen?

Volg deze opleiding