International Welding Inspection Personnel - level C (IWI-C)
Tijdens de cursus International Welding Inspection Personnel - Level C (IWI-C) leer je alles over het onderzoeken, inspecteren en testen van gelaste werkstukken. Je wordt opgeleid om lasinspecties uit te voeren, van voorbereiding tot afronding, inclusief het correct rapporteren van de resultaten.
Je leert laswerk te beoordelen volgens normen zoals NEN-EN-ISO 15614, WPS ISO 15609 en NEN-EN-ISO 9606. Daarnaast krijg je inzicht in het belang van procedures en competente operators voor de productie van kwalitatief hoogstaand laswerk. Ook leer je klantspecificaties te evalueren en toe te passen in de inspectie.
Persoonlijk advies
Heb je een vraag? Neem contact op met Lenneke Kok via lenneke.kok@hu.nl / 088 481 87 01 of met Michel Grijpink via michel.grijpink@hu.nl / 088 481 88 88.
Handig om te weten
Startmoment | 12 november 2025 |
---|---|
Lesdata | Woensdag: 13.00-18.30 uur. Practica kunnen op andere dagen en tijden plaatsvinden. |
Studie-investering | 12 uur per week (inclusief colleges) |
Kosten |
€ 4200 (vrij van btw) Lees meer over de kosten onderaan deze pagina bij 'Overige Informatie'. |
Locatie | Koningsbergerstraat 9 Utrecht |
Diploma | International Welding Inspector level C (Comprehensive) |
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Meer weten?
Wil je alle belangrijke informatie op een rij? Download de pdf!
Opleidingsinhoud
De cursus bestaat uit een theoretisch en praktisch deel. Nadat je beide onderdelen hebt doorlopen, beschik jij over de kennis en vaardigheden die je nodig hebt als lasinspecteur.
Theoretisch gedeelte (48 uren)
- Introductie in de lasinspectie, termen en definities
- Testen: destructief onderzoek, metallografisch onderzoek, chemische materiaalanalyse
- Lasonvolkomenheden, soorten en beoordeling
- Testmethoden: visueel, magnetisch, penetrant, radiografisch, ultrasoon en andere NDO methoden
- Kwaliteitszorg en implementatie van kwaliteitsnormen in een industriële omgeving
- Invullen en beoordelen van diverse formulieren: WPS, LMK, LK en ITK
- Het beoordelen van LMK's en LK's bij praktijksituatie
- Het opstellen van een lasserskwalificatiecertificaat (LK)
- Het werken met diverse lasnormen
Praktisch gedeelte (49 uren)
- Destructief onderzoek
- Interpretatie van röntgenfoto's (filmlezen)
- Ultrasoon lasonderzoek
- Magnetisch/penetrant onderzoek
- Visueel beoordelen van lasverbindingen
Tijdens de cursus International Welding Inspection Personnel - Level C (IWI-C) krijg je theorie- en praktijkles. Hiermee sluit de cursus optimaal aan bij het werk waar je als inspecteur mee te maken krijgt en word je goed voorbereid op de examens.
De examens worden afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).
Na deze cursus heb je een grondige kennis van de theorie en de toepassing van lassen en inspecteren. Je kunt nu:
- de volledige lasinspectie-activiteiten beheren.
- toezicht houden op de activiteiten van de IWI-S en IWI-B.
- instructies geven aan IWI-S en IWI-B.
- handelen als een technisch expert voor de inspectiefunctie.
- Quality Control Plans en Inspection Testing Plans ontwikkelen, becommentariëren en herzien voor toepassingen die niet vallen onder productnormen, codes, specificaties, tekeningen en regelgeving.
- inspectieactiviteiten beheren voor niet-conventionele toepassingen met verwijzing naar materialen, processen en geavanceerde destructieve testen en NDO-technieken.
Toelating
Je hebt:
- een diploma International (European) Welding Technologist (IWT/EWT), of
- een diploma International Welding Engineer (IWE).
Voldoet je vooropleiding niet? Dan kun je deelnemen als gast, maar geen NIL-examen doen.
Docenten
De docenten zijn expert in hun vakgebied en bekend in de wereld van het lassen en het niet-destructief onderzoek (NDO). Zij hebben de kennis en vaardigheden die jij als lasinspecteur nodig hebt en zij kunnen deze kennis goed overbrengen op jou.
Na deze opleiding
Na deze post-hbo-cursus heb je de hoogste lasopleiding behaald.
Wil je na deze cursus nog doorstuderen? Enkele (post-hbo) vervolgopleidingen zijn de:
Overige informatie
Deze post-bacheloropleiding kost € 4200, vrij van btw. Dit bedrag is inclusief boeken, practica en cases en exclusief de door NIL vastgestelde examengelden. Deze zijn te vinden op de site van het NIL. Houd ook rekening met parkeerkosten. Via de opleiding krijg je ook toegang tot NEN Connect voor eigen gebruik in onderwijs.
Is je bedrijf aangesloten bij de CAO Metaalunie? Dan kan je werkgever voorafgaand aan de opleiding een tegemoetkoming in de kosten aanvragen.
Deze opleiding is gericht op mensen die veel met kwaliteit te maken hebben. Denk aan kwaliteits- of QA-managers. Een functie als lasinspecteur is dan een mogelijk volgende stap je carrière.
"Er is een gevarieerde mix aan docenten, die allemaal vanuit een andere expertise bijdragen aan de opleiding."
Marnix Sombroek (30)student
“Ik ben deze opleiding begonnen als aanvulling op mijn vooropleiding International Welding Technologist aan Hogeschool Utrecht, om zo mijn kennis te verbreden. Ik werk als lasdocent op een techniek mbo en wil me graag verder ontwikkelen, zodat ik deze kennis kan overdragen aan mijn studenten.
Tijdens de opleiding doe je eerst theoretische kennis op. Tijdens praktijkdagen wordt dit verder toegelicht. Dit zijn altijd nuttige dagen, omdat je dan echt ziet hoe iets werkt in de praktijk. Hierdoor ben ik ook met verschillende lasinspectiemethoden in aanraking gekomen, zoals de Ultrasoon, Phased Array en de ToFD (Time of Flight Diffraction). Die had ik anders niet zo snel leren kennen. Er is een gevarieerde mix aan docenten, die allemaal vanuit een andere expertise bijdragen aan de opleiding. Ik merk dat de docenten die uit de praktijk komen, vaak goede voorbeelden hebben die aansluiten op de werkzaamheden waar de groep mee te maken heeft.
Het afronden van de opleiding betekent dat ik kan bijdragen aan het niveau van de school en de opleiding waar ik lesgeef. Voor mezelf is het natuurlijk groeien als expert binnen het vakgebied.”
"Aan de hand van de achterliggende regels kan ik goed uitleggen waarom constructies op een bepaalde manier moeten worden gebouwd. "
André Voshart (25)student
"Ik werk in de bruggenbouw en dat vereist een bepaalde mate van gespecialiseerd werk. Vanuit Rijkswaterstaat is bepaalde kennis vereist om dit werk te mogen verrichten. Het volgen van deze opleiding is een mooie manier om deze kennis te vergaren.
Ik leer tijdens de IWI-C opleiding veel over normen en regelgeving. Tijdens mijn werkzaamheden kan ik daarmee zowel klanten als projectleiders en calculators helpen met het beantwoorden van hun vragen. Door deze opleiding te volgen, kan ik aan de hand van de achterliggende regels, goed uitleggen waarom constructies op een bepaalde manier moeten worden gebouwd. De praktijklessen zijn ook heel interessant. Je kan dan meekijken hoe een specialist uit een ander vakgebied zijn werk uitvoert en hoe je grafieken afleest. Dat soort dagen helpen mij zeker om rapporten gemakkelijker te controleren en mijn dagelijkse werkzaamheden beter uit te voeren.
Het afronden van deze opleiding verandert niet per direct mijn functie, maar verdiept wel mijn kennis. Zo kan ik mijn klanten, collega's en het bedrijf beter ondersteunen.”
Waarom International Welding Inspection Personnel - Level C (IWI-C) bij de HU?
-
Hoog slagingspercentage
Door de opzet en opbouw haal je veel uit de opleiding. Dit resulteert in een hoog slagingspercentage.
-
Leer van enthousiaste experts
Je krijgt les van bevlogen HU-docenten met een sterke aansluiting op de praktijk.
-
Midden in het land
Utrecht is centraal gelegen. Je kunt de HU goed bereiken met het OV en de auto.
Onze partners
We werken samen met MAKE Center. Samen verzorgen we een volledig aanbod van lasopleidingen op mbo-, hbo- en post-hbo-niveau. Voor elke volgende stap die jij als lasprofessional wilt zetten.
De opleiding is ontwikkeld volgens de richtlijnen van de European Federation for Welding, Joining and Cutting (EWF). De opleiding staat onder toezicht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en wordt gegeven volgens de richtlijnen van het International Institute of Welding (IIW).