Justitieel Verpleegkundige

De post-hbo opleiding Justitiële Verpleegkunde is ontwikkeld door Hogeschool Utrecht in samenwerking met de beroepsvereniging V&VN Justitieel Verpleegkundigen en de afdeling Gezondheidszorg van Dienst Justitiële Inrichting (DJI). De opleiding is gebaseerd op het expertisegebied Justitiële Verpleegkunde.

Carrièreperspectief na de cursus Justitueel Verpleegkundige: gesprek met cliënt.

Je wordt opgeleid tot een Justitieel Verpleegkundige die zelfstandig, efficiënt en doelmatig kan werken binnen de context van de justitiële inrichtingen. Je ontwikkelt aanvullende en verdiepende competenties op je vakgebied. Na succesvolle afronding van de opleiding beschik je over specifieke competenties op het gebied van de justitiële verpleegkunde. Je kunt zelfstandig je functie en de daarbij behorende rollen inhoud geven.

Handig om te weten

Startmoment 10 april 2024
Lesdata 10 en 24 april 2024, 15 en 29 mei 2024, 12 en 19 juni 2024, 3 juli 2024, 4, 18 en 25 september 2024, 9 en 16 oktober 2024, 6, 20 en 27 november 2024, 11 december 2024, 8 en 22 januari 2025, 5 en 12 februari 2025, 5 en 19 maart 2025, 2 april 2025 en 25 juni 2025 (presentaties en certificaat uitreiking)
Studie-investering 15-20 uur per week (inclusief colleges)
Kosten

€ 6300 (vrij van btw)

Dit bedrag is inclusief catering (koffie, thee en luncharrangement) tijdens opleidingsdagen.
Deelnemers 12 -25
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Post bachelor-certificaat

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

De opleiding is gebaseerd op de competenties uit het beroepsdeelprofiel van de justitieel verpleegkundige en het kern- en kwaliteitenprofiel zorgprofessional, functiegebouw Rijk, profielen uitvoering.

Het programma bestaat uit zeven modulen waarvan zes met een theoretische en één met een praktische component. De theoretische modulen worden afgesloten met een kennistoets of een beroepsproduct. Een beroepsproduct is een tastbaar product te gebruiken binnen het beroepsdomein, meestal in de vorm van een document, b.v. een protocol, een behandelvoorstel, een verbeterplan etc. Dergelijke producten zijn gebaseerd op vragen of problemen uit de eigen praktijk.

Het praktijkleren, de praktische module, bestaat uit een aantal praktijkopdrachten die door de mentor worden beoordeeld.

De studieactiviteiten, beroepsproducten en praktijkdrachten staan beschreven in de diverse modulen.

Acht intervisie bijeenkomsten staan in de avonduren gepland. Aanvullende informatie over de geplande tijden volgt tijdens de introductiebijeenkomst.

De didactiek van de opleiding staat in het teken van competentiegericht leren en actieleren. We streven naar een optimale balans tussen praktijkopdrachten en verdiepende theorie en trainingen. Naast interactieve colleges zijn er ook werkgroepen en leerteams. Per module bestudeer je theorie en maak je opdrachten waarbij je de praktijk van alle dag vertaalt naar de theorie en omgekeerd.

Modules

Bekijk de modules

Toelating

Je bent direct toelaatbaar met een bachelor diploma Verpleegkunde. Daarnaast werk je bij aanvang van de opleiding minimaal 18 uur per week binnen Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Na aanmelding word je uitgenodigd voor een intake-assessment.

Docenten

In de specifieke modules krijg je les van (gast)docenten met expertise op dat vakgebied. De generieke modules worden gegeven door hogeschooldocenten die hun sporen hebben verdiend in de praktijk.

Na deze opleiding

Na je opleiding ontvang je een certificaat van Hogeschool Utrecht. Hiermee heb je toegang tot het deskundigheidsgebied justitiële verpleegkunde binnen het kwaliteitsregister V&V.

De post-hbo opleiding tot Justitieel Verpleegkundige is gebaseerd op het Expertisegebied justitieel verpleegkundige (V&VN, 2014) en de daarin beschreven competenties. Je wordt opgeleid tot een gedifferentieerd Justitieel Verpleegkundige die zelfstandig, efficiënt en doelmatig kan werken binnen de context van de justitiële inrichtingen. Je ontwikkelt aanvullende en verdiepende competenties op je vakgebied. Na succesvolle afronding van de opleiding beschikt je over specifieke competenties op het gebied van de justitiële verpleegkunde. Je kunt zelfstandig je functie en daarbij behorende rollen inhoud geven.

Er is vraag naar gespecialiseerde verpleegkundigen die zelfstandig, efficiënt en doelmatig kunnen werken binnen de complexe zorg.

Heb je al een post-hbo opleiding gevolgd bij Verpleegkundige Studies en wil je nog een andere post-hbo opleiding volgen? Kijk dan naar de toelatingseisen van die opleiding en vul onderstaand contactformulier in. De studieleider van de betreffende opleiding neemt contact met je op.

Overige informatie

 

Boeken en andere lesmaterialen kosten ongeveer € 400.

Wat je tijdens je opleiding leert, kun je direct toepassen, hiervoor is het noodzakelijk dat je bij aanvang van de opleiding minimaal 18 uur per week werkzaam bent als justitieel verpleegkundige in opleiding.


Waarom Justitieel Verpleegkundige bij de HU?

  • Kies een unieke opleiding

    De post-hbo opleiding Justitiële Verpleegkunde is ontwikkeld met vertegenwoordigers van de beroepsvereniging V&VN Justitiële Verpleegkunde en de afdeling Gezondheidszorg van DJI.

  • Leven Lang Leren

    De HU geeft eigentijds onderwijs dat aansluit op de praktijk. De dynamiek van de huidige gezondheidszorg vraagt om een leven lang leren.

  • Praktijkgericht onderwijs

    Wat je vandaag leert kun je morgen toepassen.

Certificering

De opleiding Justitieel Verpleegkundige is gecertificeerd door de beroepsvereniging V&VN.

Logo kwaliteitsregister V&VN voor verpleegkundig specialisten
Cursus Justitieel Verpleegkundige: studenten in de leeromgeving

Interesse in de post-hbo opleiding Justitieel Verpleegkundige?

Vragen over de opleiding?