Kind in de Eerste Lijn
De specialistische kennis die van de eerstelijns kinderfysiotherapeut wordt verwacht, bestrijkt een breed gebied van al dan niet gediagnosticeerde ontwikkelingsstoornissen en pathologie. Het is belangrijk dat je hierin goed onderbouwde en zelfstandige keuzes kunt maken.
In de mastermodule Kind in de Eerste Lijn staan de competenties interveniëren en samenwerken centraal. Tijdens de module train je deze vaardigheden in relatie tot het brede terrein van ontwikkelingsstoornissen. Ook leer je zelfstandig te zoeken naar relevante kennis en informatie. Beide zijn essentiële voorwaarden voor het werken als kinderfysiotherapeut in de eerste lijn.
Persoonlijk advies
Heb je een vraag? Neem contact op met hoofd specialisatie Barbara Kölzer via kinderfysiotherapie@hu.nl. We helpen je graag verder!
Handig om te weten
Startmoment | April 2025. Aanmelden kan tot 1 april 2025 |
---|---|
Lesdata | Op maandagen 14 april, 10.00 - 17.00 uur 12 mei, 10.00 - 13.00 19 mei, 10.00 - 17.00 uur 26 mei, 10.00 - 13.00 uur 2 juni, 10.00 - 17.00 uur 16 juni, 10.00 - 13.00 uur |
Studie-investering | De totale studiebelasting van de cursus bedraagt 140 uur, waarvan 27 uur aan contactonderwijs. |
Kosten |
€ 1890 (vrij van btw) |
Deelnemers | 7 - 30 |
Locatie | Heidelberglaan 7 Utrecht |
Diploma | Certificaat met de studie-investering (140 uur) en accreditatiepunten |
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Opleidingsinhoud
De module Kind in de Eerste Lijn is onderdeel van de specialisatie Kinderfysiotherapie bij de master Fysiotherapie. Het competentiegericht onderwijs leidt je op tot een professional die wetenschappelijke en specialistische kennis en vaardigheden integreert in het dagelijks handelen van zichzelf en collega's. Je kunt de module ook los volgen.
Bij een kind met een (fijn)motorische stoornis gerelateerd aan een ontwikkelingsstoornis die voorkomt in de eerste lijn:
- Onderbouw je de keuze voor klinimetrie, behandeling en interprofessionele samenwerking.
- Voer je een effectieve behandeling uit.
- Voer je een interprofessioneel overleg uit met als doel dat de behandeling effectiever en efficiënter wordt.
Het onderwijs is gericht op de praktijk, waarbij je gebruik maakt van je eigen casuïstiek. Naast face-to-face klassikaal onderwijs leer je ook van webcolleges en kennisclips, kleinere leergroepen en klinische lessen. Tussen de contactdagen door werk je aan de onderbouwing van je opdracht en vergaar je kennis en vaardigheden rond het thema van deze mastermodule.
De specialistische kennis van een kinderfysiotherapeut bestrijkt een scala aan ontwikkelingsstoornissen en pathologie, al dan niet gediagnosticeerd. De mastermodule Kind in de Eerste Lijn besteedt aandacht aan de competenties interveniëren en samenwerken met andere disciplines in dit brede gebied, een voorwaarde voor het werken in de eerste lijn.
Onderwerpen in deze module:
- Motorische schrijfstoornissen
- Motorisch leren bij een verstandelijke beperking
- Sportgerelateerde klachten
- Wervelkolom gerelateerde klachten
- Parental Beliefs
- Gedragsverandering
- Interprofessioneel handelen
Je sluit de module af met een toets:
- Je behandelt een kind met een (fijn)motorische stoornis en een hulpvraag gericht op activiteiten- en/of participatieniveau. Je beschrijft de samenwerking in deze casus en maakt een film ervan.
Toelating
Je hebt een afgeronde bacheloropleiding Fysiotherapie en bent werkzaam, in stage- of dienstverband, in een setting waar je veel kinderen behandelt. De toelating gebeurt op basis van het aantal beschikbare plaatsen.
Docenten
De master Fysiotherapie heeft een enthousiast en gedreven docententeam. Alle docenten hebben een masteropleiding afgerond, een aantal is gepromoveerd als gespecialiseerd fysiotherapeut. Bij deze module krijg je ook les van enkele gastdocenten.
Na deze opleiding
Na de module kun je bij een kind met een (fijn)motorische stoornis gerelateerd aan een ontwikkelingsstoornis die voorkomt in de eerste lijn:
- Je keuze voor klinimetrie, behandeling en interprofessionele samenwerking onderbouwen.
- Een effectieve behandeling uitvoeren.
- Een interprofessioneel overleg uitvoeren met als doel dat de behandeling effectiever / efficiënter wordt door dit overleg.
Kinderfysiotherapeutisch handelen, samenwerken, communiceren, kennisdelen en beoefenen van de wetenschap.
Overige informatie
In het studiejaar 2024-2025 kost de mastermodule Kind in de eerste lijn € 1890, vrij van btw.
In de module Kind in de Eerste Lijn maak je gebruik van je eigen casuïstiek. Daarom is het belangrijk dat je werkt in een setting waar je veel met kinderen te maken hebt. Dit mag ook een stage zijn.
Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen. Behaalde studiepunten kunnen worden verzilverd bij het volgen van een masteropleiding.
Waarom Kind in de Eerste Lijn bij de HU?
-
Volg praktijkgericht onderwijs op masterniveau
Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. En wat je leert, pas je meteen toe in je werk.
-
Werk aan je professionele ontwikkeling
Deze module ondersteunt het leven lang leren dat nodig is om bij te blijven in je vak.
-
Blended Learning
De opbouw van het digitale platform maakt het mogelijk om de leerstof thuis voor te bereiden waarmee je interactief aan de slag kan tijdens de lesdagen.
Deze opleiding is ook onderdeel van:
Direct contact
Barbara Kölzer
Interesse in de opleiding Kind in de Eerste Lijn?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur