Lage rugpijn, bekkenpijn en de bekkenbodem
Problemen in de lage rug, bekken en bekkenbodem komen veel voor. In de mastermodule Lage rugpijn, bekkenpijn en de bekkenbodem verdiep je je kennis en ontdek je welke methodes je hebt als (gespecialiseerd) fysiotherapeut om klachten in dit gebied te behandelen. Ook leer je hoe je kunt samenwerken met collega-specialisten voor een optimale behandeling.
In deze mastermodule leer je de relatie van de lage rug, het bekken en de bekkenbodem onderzoeken en de problemen die je constateert met bijvoorbeeld manuele of andere specialistische technieken te behandelen. Verdiepende kennis over het bewegend systeem van de lumbale wervelkolom, het bekken en de bekkenbodem is daarbij belangrijk.
Persoonlijk advies
Heb je een vraag? Neem contact op met hoofd Orthopedische Manuele Therapie Francois Maissan via francois.maissan@hu.nl. We helpen je graag verder!
Stuur direct een e-mailHandig om te weten
Startmoment | Nader te bepalen |
---|---|
Lesdata | Volgt |
Studie-investering | De totale studiebelasting van de cursus bedraagt 140 uur, waarvan 27 uur aan contactonderwijs. |
Kosten |
€ 1890 (vrij van btw) |
Deelnemers | 10 - 30 |
Locatie | Heidelberglaan 7 Utrecht |
Diploma | Certificaat met de studie-investering (140 uur) en accreditatiepunten |
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Opleidingsinhoud
De module Lage rugpijn, bekkenpijn en de bekkenbodem is onderdeel van de specialisatie Orthopedische Manuele Therapie van de master Fysiotherapie, topopleiding van Hogeschool Utrecht. Het competentiegericht onderwijs leidt je op tot een professional die wetenschappelijke en specialistische kennis en vaardigheden integreert in het dagelijks handelen van zichzelf en collega's. Je kunt de module ook los volgen.
In de mastermodule Lage rugpijn, bekkenpijn en de bekkenbodem ontwikkel je de competenties om de relatie van de lage rug, het bekken en de bekkenbodem te onderzoeken en bij aanwijsbare problematiek te interveniëren. Er is aandacht voor de samenwerking met de collega bekkenfysiotherapeut of een andere medisch specialist zoals de uroloog of gynaecoloog.
Onderwerpen die in deze module aan de orde komen:
- Anatomie en fysiologie lage rug en bekken(bodem)
- Diagnostiek en pathologie lage rug- en bekkenklachten en bekkenbodemdysfuncties
- Seksuologie en Trauma
- Zwangerschap
- Effectiviteit van interventies
- Minikliniek & casuïstiek
- Reflective practitioner
Het contactonderwijs is gericht op de praktijk, waarbij je gebruik maakt van je eigen casuïstiek. Tussen de contactdagen door werk je aan de onderbouwing van je opdracht en vergaar je kennis en vaardigheden over lage rug, bekken- en bekkenbodemproblematiek.
Je leert:
- Het klinisch redeneerproces (intake, onderzoek, hypothese en formuleren behandeldoelstellingen) methodisch beschrijven binnen een multi- of interdisciplinaire context van een patiënt met klachten op het gebied van het bewegend functioneren in de lage rug, bekken en bekkenbodemregio.
- De klachten van een patiënt in de lage rug, bekken en bekkenbodemregio analyseren, waarbij ook de persoonlijke en omgevingsfactoren worden meegenomen die van invloed zijn op het probleem. Hierbij worden mogelijke toekomstige problemen onderkend en onderbouwd.
- Een behandelplan opstellen en uitvoeren voor een patiënt met klachten op het gebied van het bewegend functioneren in de lage rug, bekken en bekkenbodemregio.
- Gezondheidsbevorderend gedrag stimuleren van een patiënt met bewegingsgerelateerde klachten in de lage rug, bekken en bekkenbodemregio.
- Een realistisch en voldoende onderbouwd behandelplan opstellen en daar de omgeving van de patiënt adequaat in betrekken.
- Reflecteren op onderzoek en behandeling van een patiënt met klachten op het gebied van het bewegend functioneren in de lage rug, bekken en bekkenbodemregio.
Je sluit de mastermodule Lage rugpijn, bekkenpijn en de bekkenbodem af met een Competentie Gericht Interview (CGI). Hierbij lever je vooraf informatie aan en presenteer je een casus (middels o.a. video materiaal) en word je bevraagd over jouw keuzes en handelen.
Toelating
Deze module valt binnen het specialisme Orthopedisch manuele therapie en is geschikt voor fysiotherapeuten en manueeltherapeuten die inhoudelijke verdieping zoeken, hun kennis willen opfrissen en zich op dit thema willen profileren. Alle fysiotherapeuten met een sterke affiniteit met deze patiëntengroep en klachten zijn welkom. Toelating geschiedt op basis van het aantal beschikbare plaatsen.
Docenten
De master Fysiotherapie heeft een enthousiast en gedreven docententeam. Alle docenten hebben een masteropleiding afgerond, een aantal is gepromoveerd als gespecialiseerd fysiotherapeut.
Esther van Benten MSc
Kerndocent master Orthopedische Manuele Therapie, Epidemioloog, PhD kandidaat
Esther is sinds 2020 docent op de master Orthopedische Manuele Therapie. Zij doet daarnaast promotieonderzoek aan de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de VU.
Dit onderzoek gaat over prognostische factoren voor bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap, waarbij kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden gecombineerd worden. De resultaten van dit onderzoek vinden hun weg naar het onderwijs. Ook is het mogelijk voor studenten om te participeren in onderzoeksprojecten. Zo wil zij een brug slaan tussen wetenschap en praktijk, om bij te kunnen dragen aan de professionele ontwikkeling van moderne, breed geïnteresseerde manueel therapeuten.
Sabrine Klerx MSc
Kerndocent master Orthopedische Manuele Therapie, Epidemioloog, PhD kandidaat
Sabrine is sinds 2012 kerndocent bij de master Orthopedische Manuele Therapie. Naast haar werk als docent verricht ze promotieonderzoek aan de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de VU, waarbij ze haar kennis als epidemioloog kan benutten.
Het promotieonderzoek richt zich op veranderingen in de motorische cortex en de relatie met motorische en sensorische tests bij mensen met lage rugpijn. Daarnaast werkt Sabrine als fysio/manueel therapeut op de pijnpoli in het UMC nauw samen met anesthesiologen, is ze hoofd van de pijnexpertisegroep binnen de HU en lid van het kernteam van de Pain Community. Sabrine draagt binnen de HU het onderwerp pijn uit als inhoudelijk expert, (project)leider en verbinder in onderzoek, onderwijs en praktijk.
Overige informatie
In het studiejaar 2024-2025 kost de mastermodule Lage rugpijn, bekkenpijn en de bekkenbodem € 1890, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.
Deze module maakt deel uit van een volledige masteropleiding. Bachelor- en mastermodules kun je los volgen of zelf stapelen tot een degree-opleiding. In het laatste geval tellen de studiepunten van deze module mee voor het behalen van een officieel diploma.
Waarom Lage rugpijn, bekkenpijn en de bekkenbodem bij de HU?
-
Kleinschalig
Wij leiden maximaal 30 collega’s op in deze module. Samen met twee docenten werken wij aan je ontwikkeling. Hierdoor kunnen we diepgang en kwaliteit van specialistisch onderwijs borgen.
-
Nieuwste kennis en vaardigheden door academische onderzoekslijnen
Het onderwijs is gebaseerd op onze eigen onderzoekslijnen en op basis van samenwerking met toonaangevende gastdocenten en experts binnen de Manuele therapie en Bekkentherapie.. Hierdoor hanteren en doceren wij de nieuwste kennis.
-
Unieke samenwerking tussen manueel/fysiotherapie en bekkentherapie.
In samenwerking met de beroepsverenigingen NVMT en NVOF hebben we de inhoud van deze module gericht op samenwerking tussen beide specialisaties. Daarmee breiden we het netwerk van jou als zorgprofessional uit en heb je een nadrukkelijke interprofessionele positionering in het werkveld.
Deze opleiding is ook onderdeel van:
Direct contact
Francois Maissan
Interesse in de opleiding Lage rugpijn, bekkenpijn en de bekkenbodem?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur