Medische microbiologie
Wil je als analist voldoende gekwalificeerd werkzaam zijn op een medisch microbiologisch laboratorium? In deze theoriecursus Medische Microbiologie doe je de benodigde kennis en achtergronden op. We behandelen de belangrijkste infectieziekten in relatie tot de verantwoordelijke ziekteverwekkers.
In de cursus behandelen we infectieziekten en de eigenschappen van de vermoedelijke ziekteverwekker (casuïstiek). Om de juiste methoden te kunnen kiezen om de ziekteverwekker correct en snel te detecteren leer je de principes en toepassingen van verschillende methoden (diagnostiek). Voor de behandeling van de patiënt zijn antibiotica en resistentie uiteraard belangrijk.
Thema’s zijn: infecties van de luchtwegen, urinewegen, maag-darmkanaal, huid, intravasale infecties, tractus genitalis en infecties bij immuun gecompromitteerde patiënten.
Handig om te weten
Startmoment | 6 maart 2025 |
---|---|
Lesdata | Donderdag 6, 13, 20, 27 maart en 3 april 10.00 – 17.00 uur |
Studie-investering | 8 - 10 uur per week |
Kosten |
€ 2295 (vrij van btw) |
Deelnemers | maximaal 15 deelnemers |
Locatie | Koningsbergerstraat 9 Utrecht |
Diploma | Certificaat met de studie-investering |
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Opleidingsadvies op maat
Kom je er niet uit of heb je vragen? Ga in gesprek en laat je adviseren.
Opleidingsinhoud
In de cursus behandelen we de belangrijkste infectieziekten in relatie tot de verantwoordelijke ziekteverwekker. We geven een overzicht de verwekkers die relevant zijn voor het besproken ziektebeeld. Thema’s zijn: infecties van de luchtwegen, urinewegen, maag-darmkanaal, huid, intravasale infecties (centraal zenuwstelsel en bloedbaan) en infecties van de tractus genitalis.
Bij het behandelen van de thema’s komen de algemene eigenschappen van bacteriën aan de orde zoals classificatie, structuur, kweek, isolatie en klinische relevantie. Daarbij het klinisch beeld van de patiënt, de etiologie van de ziekte en de keuze van therapie. Daarom neemt het onderwerp antibiotica en resistentie ook een belangrijke plaats in. Daarnaast schenken we aandacht aan diverse aspecten van de immunologische afweer voor zover deze van betekenis zijn voor een juist begrip van infectieziekten. Ook is er ruim aandacht voor de keuze van de meest geschikte technieken om verwekkers van infectieziekten in patiëntmaterialen aan te kunnen tonen en te determineren.
De cursus is opgebouwd uit een mix van hoor- en werkcolleges en wordt afgesloten met een toets.
- Overzicht van de belangrijkste infectieziekten en de bijbehorende klinische beelden.
- Inzicht in de pathofysiologische processen van de specifieke organen die ten grondslag liggen aan het infectieuze ziektebeeld.
- Kennis van de verschillende (bacteriële) pathogenen betreffende morfologie, detectiemethode(n), classificatie, habitat en klinische betekenis voor (risico) patiënten.
- Kennis van de werking van antimicrobiële middelen en de toepassing ervan bij de behandeling van patiënten.
- Kennis van diverse aspecten van de immunologische afweer en infectieziektenserologie.
Toelating
De cursus is bedoeld voor analisten werkzaam op een medisch microbiologische (diagnostisch) laboratorium.
Na deze opleiding
In het (klinisch) microbiologisch werkveld zijn gedegen achtergrondkennis en klinisch redeneren onontbeerlijk voor het juist uitvoeren van (patiënten-)diagnostiek. Na deze cursus is je theoretische kennis van de belangrijkste infectieziekten, klinische beelden die daarmee in verband staan en de verwekkers (casuïstiek) op niveau.
Je theoretische kennis van de medische microbiologie is op niveau na deze cursus.
Met de tijdens de cursus opgedane praktische kennis ga je weer scherper aan de slag op je eigen werkplek.
Overige informatie
De cursus Medische microbiologie kost € 2765,- (vrij van BTW), hier zijn de lesmaterialen bij ingegrepen.
Docenten
Matthijs van Drongelen
Cursusleider
Matthijs heeft na het behalen van zijn Bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek met de specialisatie Medische Microbiologie aan de Hogeschool Utrecht 11 jaar gewerkt als specieel analist Medische microbiologie op de afdeling medische microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Sinds 2018 is Matthijs werkzaam bij het ILC als docent Life Sciences met als specialisatie microbiologie en daarnaast ook verantwoordelijk voor de begeleiding van stagiaires bij de Minor Klinische Microbiologie.
Waarom medische microbiologie bij de HU?
-
Programma afgestemd met het werkveld
De inhoud van de cursus is afgestemd met verschillende organisaties uit het werkveld.
-
Kom verder in je carrière
De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.
-
Vergroot je netwerk
Je hebt veel contact met vakgenoten. Hierdoor bouw je aan een sterk netwerk.