Railtechniek: Basiskennis railverkeerskunde

De module basiskennis railverkeerskunde laat zien wat er allemaal nodig is om reizigers en goederen efficiënt, betrouwbaar, veilig en met een passende prijs/kwaliteitverhouding op hun bestemming te krijgen. Of het nu trams, hogesnelheidstreinen of zware goederentreinen zijn; het samenspel van rollend materieel, infrastructuur en organisatie is essentieel om het vervoerssysteem goed te laten werken.

Lopen naar tunnel

Als je geïnteresseerd bent in het begrijpen en werken met railverkeerskunde, is deze module van de cursus Railtechniek zeker iets voor jou. Of je nu al werkzaam bent in de railsector of een loopbaan wilt waarin je bijdraagt aan de toekomst van spoorvervoer, deze cursus opent de deur naar meer mogelijkheden! Let op: lessen worden gevolgd met reguliere studenten.

Handig om te weten

Startmoment 3 september en 4 februari
Lesdata September: 3, 4 en 5 september van 10 tot 17 uur

Februari: 4, 5 en 6 februari van 10 tot 17 uur
Studie-investering Totaal: 18 lesuren, 40 uur zelfstudie
Kosten

€ 499 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Locatie Padualaan 99 Utrecht
Diploma Bewijs van deelname

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsadvies op maat

Kom je er niet uit of heb je vragen? Ga in gesprek en laat je adviseren.

Opleidingsinhoud

Binnen de module basiskennis railverkeerskunde worden diverse onderwerpen behandeld die essentieel zijn voor een goed begrip van het railverkeer. Van mobiliteit en vervoerssystemen tot product markt combinaties en geleide systemen. 

We gaan dieper in op het rollend materieel, waarbij we de technische aspecten en innovaties van treinen verkennen. Daarnaast behandelen we netwerkopbouw en inpassing, waarbij we de planning en ontwikkeling van spoorwegnetwerken en de integratie ervan in het stedelijke landschap bespreken.

Veiligheid speelt een cruciale rol bij spoorvervoer, daarom behandelen we de basisprincipes van veiligheid, inclusief de relevante regelgeving en procedures. We verkennen ook verschillende baanconcepten en hoe de infrastructuur van invloed is op de lijnvoering. Om meer inzicht te krijgen in de kernbegrippen lijnvoering, gelijkvloerse overstap bereikbaarheid en gelijktijdigheid ga je in groepen zelf aan de slag. Aan de hand van een programma van eisen ontwerp je zelf een station.

Je volgt hoorcolleges, werkcolleges en interactieve sessies. Er is geen toetsing. 

  • De student kan een vertaalslag maken van vervoersvraag naar vervoersconcept, en een relatie leggen met macro economische ontwikkelingen en ruimtelijke ordening.
  • De student kan binnen gegeven kaders een vervoersvraag analyseren, en een of meer vervoersconceptoplossing(en) formuleren.
  • De student kan de betekenis en de context van relevante begrippen van de veiligheid binnen railsystemen benoemen en begrijpen.
  • De student kan een vertaalslag maken van een dienstregeling naar de beschikbare capaciteit van een baanvak

Toelating

Deze module staat open voor iedereen die interesse heeft in railverkeerskunde. Er is geen specifieke vooropleiding vereist om deel te nemen. Of je nu al werkzaam bent in de railsector en je kennis wilt uitbreiden of een beginner bent die zijn eerste stappen wil zetten in de wereld van railsystemen, je bent van harte welkom om de module te volgen.

Na deze opleiding

Volg na deze module ook een van de andere modules van cursus railtechniek, zoals de basiscursus railsystemen of basiscursus railontwerp.

Tijdens de module railsystemen ontwikkel je verschillende competenties die van belang zijn binnen de railsector. 

Vakmanschap op diverse gebieden: Je ontwikkelt een breed scala aan vaktechnische kennis en vaardigheden binnen de railsector.

Kennismaking met de railsector: Tijdens de module maak je kennis met de diverse aspecten en actoren binnen de railsector.

Na het voltooien van de cursus railverkeerskunde, heb je de mogelijkheid om verder te gaan met andere modules binnen de cursus railtechniek, zoals railsystemen of railontwerp. Deze modules bieden verdieping op specifieke gebieden binnen de railsector en stellen je in staat om je kennis en vaardigheden verder uit te breiden. 

Het ontwikkelen van deze competenties biedt concrete voordelen voor je carrière in de railsector. Het vergroot je kansen om sneller aangenomen te worden en geeft je een goede startpositie in deze dynamische en groeiende industrie.

Overige informatie

De module Railtechniek: Basiskennis railsystemen kost € 499,- vrij van BTW. Lesmateriaal is digitaal beschikbaar.

Deze module staat open voor iedereen die interesse heeft in railsystemen en wil leren over dit vakgebied.

Waarom basiskennis railsystemen bij de HU?

  • Unieke module, alleen bij de HU

    De Hogeschool Utrecht is de enige hogeschool op hbo-niveau die een module aanbiedt op het gebied van Rail. Dit biedt jou de unieke kans om je kennis en vaardigheden op dit specifieke vakgebied te ontwikkelen.

  • Docenten uit het bedrijfsleven

    Tijdens de module krijg je les van professionele docenten met ervaring uit het bedrijfsleven. Hierdoor ben je verzekerd van hoogwaardig en actueel onderwijs dat aansluit bij de praktijk in de railsector. 

  • Ontdek waar je interesses liggen

    Deze module is een goede manier om te ontdekken of werken bij het spoor of bij bedrijven die voor het spoor werken iets voor jou is. 

Direct contact

ursula backhausen

Ursula Backhausen

Docent

Interesse in de module Basiskennis railverkeerskunde?

Heb je nog vragen?