Rolstoelvaardigheid trainerscursus

Beweegzorg professionals die werken met mensen die een handbewogen rolstoel gebruiken, weten hoe belangrijk het is om vaardig te worden in het gebruik van dit hulpmiddel. Deze cursus biedt de state-of-the-art kennis t.a.v. het trainen van rolstoelvaardigheid. De cursus is gericht op het ontwikkelen van rolstoelvaardigheden van de trainer en het ontwikkelen van competenties voor het geven van rolstoelvaardigheidstraining. Deze cursus is ontwikkeld door het WheelchairSkills team en de Hogeschool Utrecht.

De inhoud van deze cursus sluit aan bij vragen die er in de praktijk leven bij beweegzorg professionals die werken met mensen in een rolstoel. Het geven van rolstoelvaardigheidstraining vraagt specialistische kennis, vaardigheid en attitude. In deze cursus leert u over de relatie tussen rolstoelinstellingen en rolstoelvaardigheid, verbetert u uw eigen rolstoelvaardigheden en leert u hoe een rolstoelvaardigheidstraining vorm kan worden gegeven.

Handig om te weten

Startmoment Vrijdag 15 november 2024
Lesdata Vrijdag 15 november 2024 en 31 januari 2025
Studie-investering 33 uur (inclusief 14 contacturen)
Kosten

€ 837 (vrij van btw)

Deelnemers 13-17
Locatie Heidelberglaan 7 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

Deze cursus is geschikt voor beweegzorgprofessionals die werken met mensen in een rolstoel, zoals ergotherapeuten, fysiotherapeuten, bewegingsagogen. De cursus is opgezet, zodat deze aansluit bij het individuele niveau t.a.v. rolstoelvaardigheid van de cursist.

Het programma kent 3 onderdelen:

  • Rolstoelvaardigheid van de trainer
    Je werkt aan je eigen rolstoelvaardigheid d.m.v. voorbereidende opdrachten in de eigen werksetting. Daarnaast is er op de fysieke lesdagen uitgebreid aandacht aan het zelf vaardig worden in de rolstoel binnen in de oefenzaal en buiten op straat. 
  • Competenties als rolstoelvaardigheidstrainer
    In dit onderdeel ontwikkel je kennis over rolstoelvaardigheid en rolstoelinstellingen, aandachtspunten bij het aanleren van rolstoelvaardigheid en een attitude t.a.v. het belang van plezier in bewegen in de rolstoel.
  • Toepassen in de praktijk
    In dit onderdeel leer je van elkaar door het bespreken van casuïstieken uit de praktijk op de fysieke lesdagen en bij de inlooploketten. 

De cursus maakt gebruik van blended learning, een mengvorm van afstand- en contactonderwijs en praktijkervaring. Er is een digitale leeromgeving met onder meer kennisclips en handleidingen. Een deel van de studie is gebaseerd op zelfstudie via opdrachten. Tijdens de twee contactdagen werk je in interactieve werkvormen en practica; je brengt je eigen casuïstiek in en oefent met elkaar. 
Je sluit de cursus af met een certificaat.

Je beheerst de basis rolstoelvaardigheden en weet welke vaardigheden je nog kan ontwikkelen. Je weet welke onderdelen essentieel zijn om rolstoelvaardigheidstraining in de eigen werksetting vorm te geven.

toelating

Je hebt hbo-denkniveau.

Docenten

Deze cursus wordt gegeven door ervaringsdeskundige experts van het Wheelchair Skills team en docenten van de Hogeschool Utrecht, master kinderfysiotherapie.

Gert Rots

Gert Rots

Docent

Gert Rost is kinderfysiotherapeut bij Merem Revalidatie en oprichter van Pro6+. Hij heeft jarenlange ervaring bij het Wheelchair skills team als trainer.

Kees-Jan van der Klooster

Kees-Jan van der Klooster

Docent

Kees-jan van der Klooster is oprichter van het Wheelchair Skills team en oud-Paralympisch zit-skiër. Hij heeft al meer dan 15 jaar ervaring in het geven van rolstoelvaardigheidstraining aan kinderen en volwassenen.

Marleen Sol

Docent

Marleen Sol is kinderfysiotherapeut en docent-onderzoeker bij de Hogeschool Utrecht. Zij is gepromoveerd op het onderwerp rolstoelvaardigheid bij kinderen. Haar aandachtsgebieden in het onderzoek zijn rolstoelvaardigheid, hulpmiddelenvoorziening, implementatie en participatie van kinderen met een beperking.

Na deze opleiding

Na de cursus beheers je de basisvaardigheden rolstoelvaardigheid. Je weet welke onderdelen essentieel zijn om rolstoelvaardigheidstraining in de eigen werksetting vorm te geven.

  • De zorgprofessional kent de basis van roltechnieken, rolstoelinstellingen en houdingen  en de (on)mogelijkheden van het rolstoel rijden bij verschillend functioneren van kinderen.
  • De zorgprofessional is zelf rolstoelvaardig en voelt zich competent in het toepassen van rolstoelvaardigheidstraining.
  • De zorgprofessional kan plezier en zelfvertrouwen in rolstoel rijden faciliteren en kan de ouders en sociale cirkel ondersteunen.

Overige informatie

In het studiejaar 2024-2025 kost de rolstoelvaardigheid trainerscursus 837 euro. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

De cursus is met name bedoeld voor beweegzorgprofessionals die werken met kinderen in een rolstoel. De cursus is ook interessant voor professionals die werken met volwassenen in een rolstoel.

De opbouw van de digitale leeromgeving maakt het mogelijk om de leerstof thuis of in de eigen werksetting voor te bereiden, waarna op de lesdagen interactief aan de slag wordt gegaan.

Waarom rolstoelvaardigheid trainerscursus bij de HU?

  • Docenten zijn de experts

    De cursus wordt gegeven door docenten die veel ervaring hebben in het geven van rolstoelvaardigheidstraining.

  • Praktijkgericht onderwijs op masterniveau

    Deze praktische cursus biedt zowel inhoud op praktijkniveau als casuïstiek besprekingen op masterniveau.

  • Gemiddeld een 8

    De cursus wordt door deelnemers gemiddeld beoordeeld met een 8 op relevantie voor de praktijk.

Accreditatie

De cursus Rolstoelvaardigheidstrainers is geaccrediteerd voor ergotherapeuten voor 17 punten door Stichting ADAP onder nummer 492795 en voor 16 punten door het Kwaliteitshuis Fysiotherapie onder nummer 492795.

direct Contact

Dr. Marleen Sol

Docent
Drie professionals overleggen tijdens de cursus.

Interesse in Rolstoelvaardigheid trainerscursus?

Vragen over Rolstoelvaardigheid Trainerscursus?