Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie (VGG)
De samenleving vergrijst en de gemiddelde levensverwachting neemt toe. Multimorbiditeit, kwetsbaarheid en complexiteit bij ouderen neemt ook toe. Deze complexe zorg vereist een hoog niveau van kennis en kunde van de verpleegkundige die met ouderen werkt.
De zorgverlening en zorgaanbod zijn in transitie. We zien tekorten op de arbeidsmarkt, nieuwe wetgeving en nieuwe technologie. De ouderen zelf veranderen ook. Denk aan de individualisering en diversiteit van de ouderen in Nederland. Daarbij zijn ouderen vaker goed opgeleid en digitaal vaardig. Nieuwe opvattingen over gezondheid veranderen de visie op goede zorg waarbij steeds meer ruimte komt voor ‘positieve gezondheid’ en zelfmanagement. Deze ontwikkelingen vragen om specifieke kennis en deskundigheid.
De post-hbo opleiding Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie (VGG) sluit aan bij deze veranderingen met geactualiseerd onderwijs gebaseerd op het beroepscompetentieprofiel VGG (2020).
Handig om te weten
Startmoment | 5 september 2024 |
---|---|
Lesdata | N.t.b. Vrije dagen conform vakantiedata Midden Nederland. Donderdag is de vaste lesdag. |
Studie-investering | ca 16 - 20 uur per week (inclusief colleges) |
Kosten |
€ 6557 (vrij van btw) Dit bedrag is inclusief catering (koffie, thee en luncharrangement) tijdens opleidingsdagen. |
Deelnemers | 12-24 |
Locatie | Koningsbergerstraat 9 Utrecht |
Diploma | Post bachelor-certificaat VGG |
Online open avonden
Bezoek onze online open avonden tussen 29 januari en 7 februari. Wij staan klaar voor jou en je vragen.
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Opleidingsinhoud
De herziene post-hbo opleiding bestaat uit drie modules (A,B,C) die gezamenlijk leiden tot het certificaat VGG. Voor mbo opgeleiden geeft module A, B en C samen recht op het certificaat Verpleegkundige Geriatrie en Gerontologie (VGG). Heb je een bachelor opleiding dan geeft deel A en C samen recht op het certificaat Verpleegkundige Geriatrie en Gerontologie (VGG).Wil je echter alleen je vakinhoudelijke kennis verdiepen dan is het mogelijk module (A) Gerontologie en Geriatrie los te volgen.
De opleiding is gebaseerd op het beroepscompetentieprofiel VGG (2020) en gaat uit van de zeven competentiegebieden uit de CanMeds.
Modules | Inhoud | Doelgroep | Certificaat | Prijs |
Gerontologie & Geriatrie (A) |
Vakinhoudelijke kennis. |
Mbo en Bachelor Verpleegkunde | Deelcertificaat Module Gerontologie en Geriatrie. | € 2.761,- |
Introductie Kwaliteit en Evidence Based Practice (B) |
Basis voor bachelor competenties: |
Mbo- Verpleegkunde Als ze deel A met goed gevolg hebben afgerond. |
In combinatie met positief afronden module A & C certificaat VGG. | |
Professionalisering en rolontwikkeling (C) |
Persoonlijke rolontwikkeling binnen en buiten de organisatie |
Mbo Verpleegkunde Indien module A en B met goed gevolg is afgerond. Bachelor Verpleegkunde verpleegkundigen Indien deel A met goed gevolg is afgerond. |
In combinatie met positief afronden module A & B certificaat VGG. In combinatie met positief afronden module A certificaat VGG. |
Een hybride leeromgeving: het leren vindt zowel in het werk als op de opleiding plaats. Leren kenmerkt zich door twee dimensies: Leren als ‘kennisverwerving’ naast leren in een gemeenschap van professionals. Je oefent met nieuwe vaardigheden op de opleiding, maar ook in je eigen werkomgeving. Door deze aandacht voor praktijk en theorie is het leerproces effectief voor jou als professional en draagt het bij aan de ontwikkeling van jouw eigen werkomgeving.
Je kunt de module Gerontologie en Geriatrie uit het programma los volgen. Besluit je na het afronden van deze module de opleiding in zijn geheel te volgen dan dien je deze binnen drie jaar na start van de module af te ronden.
Modules
De opleiding Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie bestaat uit een aantal modules.
Je bent instaat om de kwaliteit van de individuele patiëntenzorg door middel van risicosignalering bij kwetsbare ouderen, klinisch redeneren, gedragsproblemen bij ouderen en kennis van gerontologie en geriatrie, te verbeteren. Apart te volgen, bewijs van deelname. Duur elf dagen.
Ouderen en Gedrag
Je werkt met de multidisciplinaire Richtlijn bij probleemgedrag van Verenso (2018), waarmee je leert een voortrekkersrol op je te nemen bij probleem- of onbegrepen gedrag. Daarnaast wordt ingegaan op diverse vormen van dementie, persoonlijkheidsstoornissen en psychische klachten en symptomen zoals angst, dwang en agressie. Er wordt stilgestaan bij ethische dilemma’s, wet- en regelgeving en de voor en nadelen van psychofarmaca.
Risicosignalering bij kwetsbare ouderen
Kwetsbaarheid kunnen inschatten bij ouderen is bij uitstek een taak van de verpleegkundige die veel bij kan dragen aan de kwaliteit van leven. In dit onderwijs deel wordt aangeleerd hoe van een vermoeden van kwetsbaarheid te komen naar een brede screening, aanvullende onderzoeken en vervolgens een adequaat plan. Je neemt in deze module een brede screening af bij een client, welke methodisch uitgewerkt wordt. Tevens komen begrippen als Shared Decision Making en Positieve Gezondheid aan bod. Er wordt gewerkt met screeningsinstrumenten en je leert over de laatste bewijsvoering ten aanzien van verpleegkundige interventies.
Gerontologie
Hoe bepalen verschillende gebeurtenissen iemands levensloop en karakter? hoe gaan we als maatschappij met ouderen om? Hoe kijk je zelf aan tegen ouderen? Er wordt stil gestaan bij het brede veld van de ouder wordende mens. In verschillende werkvormen besteed je aandacht aan actuele maatschappelijke onderwerpen en innovaties met betrekking tot ouderen, levenslooppsychologie, fysieke en cognitieve veroudering.
Klinisch redeneren
Klinisch redeneren bij ouderen is een essentieel onderdeel van de verpleegkundige VGG. Vanwege de specifieke eigenschappen van ouderen verloopt het klinisch redeneren anders dan bij volwassenen: denk o.a. aan de typisch geriatrische verschijnselen: symptoomverschuiving, atypische klachten, verminderde reserves, interactie met cognitieve en sociale situatie. Aan de hand van casuïstiek over veelvoorkomende klachten bij ouderen, leer je gestructureerd klinisch te redeneren middels een stappenplan, waarbij ook aandacht voor de overdracht aan de arts. De casuïstiek bevatten net als in de echte praktijk een veelheid aan klachten, symptomen en gevaren. Tevens zijn er een aantal expertcolleges over palliatieve zorg, geriatrisch reuzen, intimiteit en slaapproblemen.
Meer vragen? Contactformulier.
Direct aanmelden? Ga naar het aanmeldformulier.
Je leert werken, denken en schrijven vanuit verschillende perspectieven passend bij bachelor niveau. Het vinden en interpreteren van diverse bronnen en kwaliteitsverbeteringen staan centraal. Dit deel is een vervolg op deel A. De doelgroep zijn mbo-opgeleiden en is voorwaardelijk voor toelating tot deel C. Duur vijf dagen.
Als hbo-verpleegkundige in de ouderenzorg wordt verwacht dat je met een team van zorgverleners kwaliteit van zorg levert. Je beschikt over verdiepte kennis van geriatrie en gerontologie. In dit deel staat jouw persoonlijke rolontwikkeling centraal. De aandacht is gericht op het begeleiden van collega’s als coach en consultgever in de individuele patiëntenzorg. Je levert een bijdrage aan het realiseren van de visie op zorg als rolmodel, kwaliteitsinnovator en door het bieden van deskundigheidsbevordering. Dit doe je binnen, maar indien nodig ook buiten de organisatie.
Vervolg op Deel A voor bachelor-opgeleiden en op Deel A en B voor mbo-opgeleiden. Duur negen dagen.
Toelating
Je bent direct toelaatbaar tot de post-hbo opleiding VGG als je een mbo-diploma niveau 4 Verpleegkunde hebt of beschikt over een HBO-V diploma. Daarbij werk je minimaal 18 uur per week in de VGG-sector. Indien je niet geheel aan deze eisen voldoet maar toch graag de opleiding wilt volgen, kun je contact opnemen met de studieleider voor overleg, vul hiervoor het contactformulier in.
Docenten
De lessen worden verzorgd door ervaren docenten, werkzaam (geweest) in de specifieke settingen. Daarnaast wordt een aantal gastcolleges aangeboden door professionals die expert zijn op bepaalde gebieden, bijvoorbeeld in de palliatieve zorg.
Na deze opleiding
Na succesvolle afronding van de opleiding beschik je over specifieke kennis en competenties die je in staat stelt om zelfstandig, efficiënt en doelmatig te werken in meerdere settingen van de complexe ouderenzorg. Je bent toegerust om regie te voeren bij complexe casuïstiek. Je signaleert en beoordeelt risico’s, draagt bij aan kwaliteitsinnovatie en borging. Je kunt een rolmodel zijn voor collega’s, en draagt bij aan deskundigheidsbevordering en consultatie. Daarnaast stimuleer je samenwerking binnen het integrale netwerk ouderenzorg.
Voor mbo opgeleiden geeft module A, B en C samen recht op het certificaat Verpleegkundige Geriatrie en Gerontologie (VGG).
Heb je een bachelor opleiding dan geeft deel A en C samen recht op het certificaat Verpleegkundige Geriatrie en Gerontologie (VGG).
Eén van de belangrijkste uitdagingen voor de ouderenzorg de komende jaren is voldoende deskundig personeel. Volgens het rapport ‘Houdbaarheid ouderenzorg tot 2050’ zal het aantal cliënten tussen 2020 en 2050 in de verpleeghuiszorg meer dan verdubbelen. Daarmee zal het arbeidsmarkttekort binnen de VVT sector, de komende 30 jaar, bijna vertienvoudigen. Dit zal vermoedelijk leiden tot een verschuiving van ouderenzorg naar de thuiszorg waardoor ook daar het arbeidsmarkttekort toeneemt. Door deze (toekomstige) vraag naar verpleegkundigen gerontologie en geriatrie in de ouderenzorg is er meer dan voldoende keuze voor een leuke, uitdagende baan.
Na het afronden van jouw opleiding kun je je ook inschrijven voor modules van andere post-HBO-opleidingen binnen Verpleegkundige Studies. Voor overlappende modules kan vrijstelling aangevraagd worden.
Overige informatie
Voor mbo opgeleiden geeft module A, B en C samen recht op het certificaat Verpleegkundige Geriatrie en Gerontologie (VGG). De kosten voor de gehele opleiding bedragen € 6557,-.
Heb je een bachelor opleiding dan geeft deel A en C samen recht op het certificaat Verpleegkundige Geriatrie en Gerontologie (VGG). De kosten hiervoor zijn € 5246,-.
De kosten voor het volgen van de losse module A Gerontologie en Geriatrie bedragen € 2885,-.
Vanwege de hybride vorm van leren komt verworven kennis direct beschikbaar voor je eigen werkplek. Leren rondom je werkplek vormt een belangrijk aspect van de opleiding. Zo voer je in deel A een risicosignalering kwetsbare ouderen uit en doet een levensloopinterview bij een cliënt. In deel C worden een aantal opdrachten uitgevoerd binnen en buiten je eigen werkplek waarmee je blijk geeft van je ontwikkeling en professionalisering.
Wanneer je je hebt aangemeld en de maximale groepsgrootte is bereikt, word je op de wachtlijst geplaatst. Mocht er toch geen opleidingsplek vrij komen dan word je automatisch door geschoven naar een te starten groep in het volgende studiejaar. Je krijgt daarvan bericht.
Waarom Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie (VGG) bij de HU?
-
Krijg les van experts
De docenten zijn stuk voor stuk experts op hun eigen vakgebied. Ze delen hun jarenlange ervaring graag met je.
-
Combineer studie, werk en privé
Door de flexibele opbouw van de opleiding kun je je studie goed inpassen als werkende professional.
-
Midden in het land
Utrecht is centraal gelegen. Je kunt de locaties van de HU goed bereiken per openbaar vervoer en de auto.