Voortraject zij-instroom

Je wilt als zij-instromer starten met een lerarenopleiding. Als voorbereiding op het geschiktheidsonderzoek moet je daarvoor eerst een portfolio samenstellen. Je gaat ook al als onbevoegd docent aan de slag op een school. Daar kan je wel wat hulp bij gebruiken. In het Voortraject zij-instroom leer je de basis van het lesgeven zodat je steviger voor de klas staat. Ook krijg je ondersteuning in het praktisch samenstellen van je portfolio.

Studenten in de les met laptop

Om goed voor de klas te kunnen starten als onbevoegde docent leer je neer over pedagogische en didactische basistheorieën en vaardigheden. Ter voorbereiding op je geschiktheidsonderzoek krijg je inspiratie, begeleiding én praktische ondersteuning bij het samenstellen van je portfolio.

Handig om te weten

Startmoment Voorjaar 2026
Lesdata Volgt
Studie-investering 10 uur per week, inclusief de bijeenkomst
Kosten

€ 2500 (vrij van btw)

Daarnaast moet je zelf een aantal boeken kopen. Je ontvangt de literatuurlijst na aanmelding.

Deelnemers 8 - 18
Diploma Certificaat met de studie-investering

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsadvies op maat

Kom je er niet uit of heb je vragen? Ga in gesprek en laat je adviseren.

Opleidingsinhoud

Tijdens de cursus Voortraject zij-instroom staat jouw werkervaring centraal. Voor iedere bijeenkomst krijg je opdrachten mee die variëren van het lezen van theorie tot het toepassen van die theorie in jouw praktijk. De eerst volgende bijeenkomst staan die opdrachten dan centraal. Als een rode draad loopt hier het maken van het portfolio doorheen.

Het programma bestaat uit negen bijeenkomsten waarbij diverse onderwerpen aan bod komen: 

  • Lessen voorbereiden en uitvoeren 
  • DA model
  • Klassenmanagement
  • Kenmerken van en aansluiten bij de doelgroep (Omgaan met pubers)
  • Leertheorieën
  • Activerende werkvormen

Tussen de bijeenkomsten door zijn er leerteambijeenkomsten. Daarin wordt met elkaar de theorie besproken, vertaald naar de eigen praktijk en is het fijn om met een aantal gelijkgestemden te kunnen overleggen. Iedere bijeenkomst wordt de link gelegd naar het praktisch samenstellen van het portfolio.

Tijdens de cursus staat de praktijk centraal: wat je leert, pas je direct toe in je werk. Zo werk je aan het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van lessen, klassenmanagement en het omgaan met de doelgroep. Ook analyseer je video-opnamen van je eigen lessen en krijg je feedback.

Je werkt aan het samenstellen van je portfolio. In een vast leerteam bespreek je opnamen van je eigen lessen, presentaties en opdrachten.

Aan het einde van de cursus presenteer je je portfolio ter voorbereiding op het geschiktheidsonderzoek. 

Na de cursus: 

  • Ben je in staat om je lesvoorbereiding zo op te stellen dat er flexibel mee omgegaan kan worden.
  • Heb je handvatten om relatie, competentie en autonomie aan te gaan. 
  • Weet je de aangeboden literatuur te verbinden aan de eigen lespraktijk.
  • Heb je verschillende leertheorieën en actieve werkvormen toegepast in de eigen praktijk.
  • Kan je reflecteren op het eigen handelen door oa de Roos van Leary, de reflectiecirkel van Korthagen en STARR te gebruiken om inzichtelijk te maken waarom dingen gaan zoals ze gegaan zijn.
 

Toelating

Je bent een potentiële zij-instromer want je hebt een positief advies om aan het geschiktheidsonderzoek deel te nemen. Daarnaast heb je een aanstelling op een school van minimaal 8 uur in het schoolvak waarin je je bevoegdheid wil gaan halen. Je moet nog het geschiktheidsonderzoek  (zij-instroom assessment) doorlopen. 

Na deze opleiding

Met deze opleiding heb je je goed kunnen voorbereiden op het samenstellen van je portfolio en het doorlopen van het geschiktheidsonderzoek. Na afloop ontvang je een certificaat.

Je bent in staat om je lesvoorbereiding zo op te stellen dat er flexibel mee omgegaan kan worden. Je hebt verschillende leertheorieën en actieve werkvormen uitgeprobeerd in de eigen praktijk. Kortom je hebt ervaring met voor de klas staan en kunt dmv een portfolio aantonen dat je geschikt bent als potentiële zij-instromer.

De arbeidsmarkt voor leraren is gunstig. Nadat je dit voortraject succesvol hebt afgerond sta je steviger in je schoenen om de eerste stap op weg naar je toekomst als leraar te zetten: het deelnemen aan het geschiktheidsonderzoek.

Deze cursus bereid je voor op het werken in het onderwijs als onbevoegde docent en op het geschiktheidsonderzoek voorafgaand aan de start van een leraren opleiding als zij-instromer.

Relatie met huidige werksituatie

Je wilt vanuit een ander beroep de overstap maken naar het onderwijs. Je hebt echter nog niet veel ervaring opgedaan voor de klas. Dit voortraject ondersteunt je op je werkplek als nieuwe docent en helpt je in de voorbereiding op het verplichte geschiktheidsonderzoek.

Waarom voortraject zij-instroom bij de HU?

  • Maatwerk voor jou

    Hogeschool Utrecht levert in haar cursus Voortraject zij-instroom maatwerk: er wordt nauw aangesloten bij achtergrond en ervaring van de deelnemers.

  • Persoonlijke begeleiding

    Onze docenten geven jou direct waardevolle feedback, zodat jij je optimaal kunt ontwikkelen en je portfolio kan samenstellen.

  • Direct toepaspaar

    Wat je tijdens de cursus leert, gebruik je direct in je eigen praktijk en bij het samenstellen van je portfolio. 

Padualaan 97, Utrecht Science Park

Interesse in de opleiding Voortraject zij-instroom?