Werkplekbegeleider Samen Opleiden in vo en mbo

Ben je een enthousiaste leraar die als werkplekbegeleider of coach een rol speelt in het leren van docenten in opleiding in het vo of mbo, volg dan deze basistraining voor werkplekbegeleiders.

Cursus Schoolopleider -samen opleiding in het vo en mbo: studenten in de les met latop

Studenten op de lerarenopleiding leren veel in de praktijk op school. Daarbij is goede en bij de opleiding passende coaching van groot belang voor het leereffect. Naast de student plukt ook de school hiervan de vruchten. Met een effectieve, vraaggestuurde en coachende begeleiding wordt de school een uitdagende opleidingsplaats.

Handig om te weten

Startmoment 12 november
Lesdata 12 november, 3 december, 17 december, 7 januari, 28 januari. Lesdag en - tijd zijn altijd: dinsdag van 14 tot 17 uur
Studie-investering 30 uur. Dat is inclusief de 5 lesmiddagen
Kosten

€ 632 (vrij van btw)

Deelnemers 12 - 16
Locatie Incompany, HU locaties
Diploma Certificaat met de studie-investering (30 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

Docenten in opleiding leren het meest van hun eigen ervaringen. Dus leren is praten over ervaringen op school. Het is ook het motto van deze post-bachelorcursus. Je zal ervaren dat een dialogische, praktijk- en vraaggerichte leeromgeving de verantwoordelijkheid en zelfsturing van studenten vergroot.

We starten met een introductie op het werkplekleren voor Samen Opleiden, de bekwaamheden van een werkplekbegeleider/coach van startende docenten, en de rollen en taken daarbinnen van de werkplekbegeleider/coach, de schoolopleider en de instituutsopleider.

Samen met je student/coachee breng je het traject in kaart met een Startgesprek. We gaan na welke coachingsvaardigheden je hebt en waar je je verder in wilt ontwikkelen. Je ontwikkelt je verder in het effectief voeren van begeleidingsgesprekken, stellen van open vragen, aannnemen van een open en actieve luisterhouding, geven van activerende feedback, oplossingsgericht coachen en helpen bij het reflecteren.

Je sluit de training af met een eindopdracht. In een videopresentatie van een gevoerd coachingsgesprek laat je de ontwikkeling zien van je coachingsvaardigheden.

Je oefent onder meer met de instrumenten die in de opleiding en bij de opleidingsscholen worden gebruikt. Denk daarbij aan leervragen opstellen van een docent in opleiding, uit te voeren leerwerktaken of een POP, lesobservatie, feedbackformulieren, reflectiemodellen, video-opnames en de stagepraktijk beoordelen. Je kunt ook zelf casuïstiek inbrengen. Tijdens de training krijg je feedback van de trainer en van de andere deelnemers.

Je leert dat een coachende, oplossingsgerichte begeleidingsstijl de docenten in opleiding activeert om te leren, zelf met oplossingen te komen en om een reflectieve houding te ontwikkelen. De dialoog staat voorop: praten met de student en niet tegen de student. Daarnaast word je geïnformeerd over de inhoud, organisatie en eisen aan het werkplekleren vanuit de lerarenopleiding(en). Je leert ook werken met de instrumenten die daarbij worden gebruikt..

Deze post-bachelorcursus geven we ook als incompanytraining bij jou op school. Het traject bestaat dan uit vijf bijeenkomsten van drie uur of vier bijeenkomsten van vier uur. De kosten hiervoor worden vastgesteld op basis van een offerte.

Toelating

Deze post-bachelorcursus is bedoeld voor startende en ervaren werkplekbegeleiders en coaches in het voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Je kunt deelnemen als je een hbo-diploma hebt en tijdens deze cursus een docent in opleiding begeleidt.

Docenten

Je krijgt les van een lerarenopleider (Mieke van Berkel) van Instituut Archimedes van Hogeschool Utrecht.

Na deze opleiding

 

In deze cursus staat het (landelijke) competentieprofiel voor werkplekbegeleideiders centraal.

Overige informatie

Deelname kost 575 euro bij individuele deelname aan de open inschrijfgroep. Voor de incompany-variant wordt een offerte gemaakt.

Je formuleert aan de hand van praktijkervaringen eigen van eigen leervragen en relateert deze aan het (landelijke) competentieprofiel voor werkplekbegeleiders. Daarmee is het traject vergelijkbaar met het leertraject van docenten in opleiding. De uitwerking van de leervragen en voorbereidingsopdrachten vormt de ruggengraat van deze cursus.

Waarom Werkplekbegeleider Samen Opleiden in vo en mbo bij de HU?

  • Volg praktijkgericht onderwijs

    Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. Wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

  • Kom verder in je carrière

    De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

  • Vergroot je netwerk

    Je hebt veel contact met vakgenoten en docenten. Hierdoor bouw je aan een sterk netwerk.

Direct contact

Lerarenregister

Deze opleiding is opgenomen in het Lerarenregister.

Logo Register Leraar
Leslocatie Hogeschool Utrecht Padualaan 97

Interesse in de opleiding Werkplekbegeleider Samen Opleiden in Vo en Mbo?