Maak straks zelf gas van je appelschilletjes
Hoe kunnen we alle energie die we nodig hebben duurzaam opwekken? Door ons organisch afval in te zetten als energiebron.
Groente- en fruitafval: je bewaart het een week in een container in je tuin, waar het een beetje gaat gisten – en dat ruik je. Maar wat als we dat probleem ombuigen tot een oplossing? Het afval in een zuurstofdichte - en dus geurdichte - bak doen en het vergisten optimaliseren? Dan kun je je eigen gas en bodemverrijker maken. Dat is het idee achter de biovergister voor consumenten.
zet je afval om naar methaan
"Het gas kun je gebruiken om te koken of te verwarmen"
Kleiner: geschikt voor huishoudens
In de landbouw worden biovergisters al op grote schaal ingezet. Maar er bestaat nog geen kleine biovergister. Onderzoeker Petra Meeuwse: “Het is ingewikkelder om die te maken, omdat wat je erin gooit meer impact heeft. Stel: op zaterdagochtend maak je altijd versgeperst sinaasappelsap, waarna je een hoop sinaasappelschillen hebt. Hierin zitten stoffen die schadelijk zijn voor bacteriën: als je er teveel van in de vergister gooit kunnen de bacteriën doodgaan. Daarom moeten we een vergister maken die begrijpt wat je erin gooit en daarop kan inspelen, bijvoorbeeld door de sinaasappelschillen nog even te bewaren in het voorraadvat en in kleinere porties aan de vergister toe te voegen."
"De biovergister moet snappen wat je erin gooit en daarop inspelen."
Petra Meeuwse
onderzoeker en docent
slimme vergister haalt meer gas uit afval
Doordat de bacteriënmix wordt afgestemd op het afval, haalt de kleine vergister veel meer gas uit een kilo afval dan de grote vergisters. “Dat zagen we al in de eerste proeven. En dit gaan we nog veel verder verbeteren”, aldus Spencer Schols, CEO van CIRC - een jong bedrijf dat duurzame oplossingen ontwikkelt. "Uiteindelijk wil ik bereiken dat je - met een apparaat dat zo klein is dat het in een keukenkastje past - je huis voor 80% kunt verwarmen."
Hoe sturen we het vergistingsproces?
"We zien dat we daardoor veel hogere rendementen halen"
optimaliseren doen we samen
“Ik heb zelf geen achtergrond in de chemie,” aldus Spencer. “Terwijl Petra gepromoveerd is op bioproces-technologie en een uitgebreide achtergrond heeft als onderzoeker." Petra onderzoekt hoe de biovergister bioplastic kan vergisten, geeft studenten les in onderzoeksvaardigheden en begeleidt hen in hun onderzoek. Door samen te werken leren studenten innovatief denken, wordt er nieuwe kennis ontwikkeld over vergistingsprocessen én komt de biovergister voor consumenten dichterbij.
Een duurzame toekomst met de juiste mix
“Een van onze grotere vergisters staat op het terrein van een sporthotel. Hier verwarmt men de kamers en het douchewater bijna volledig met zelf geproduceerd biogas", zegt Spencer. "We willen graag onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Als we van ons afval een geoptimaliseerde energiebron maken, en die combineren met andere duurzame energieoplossingen - wordt dat voor huishoudens mogelijk."
geen afval, maar energiebron
"Hij moet zo slim zijn dat als je er organisch afval in gooit, het altijd goed gaat."