Instituten
Het Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies verzorgt de bacheloropleidingen tot tolk NGT-NL en tot leraar NGT. Verder kent het instituut nog de Associate degree-opleiding schrijftolk. Tweemaal per jaar verzorgt het instituut de minor Taal & Cultuur NGT voor studenten van andere opleidingen, binnen en buiten de HU. Met al deze opleidingen zijn we een thuisbasis voor ruim 500 studenten. Het docententeam bestaat uit zo’n 45 betrokken en enthousiaste professionals.
Judith Smit
Judith Smit is sinds juni 2020 directeur a.i. van het Instituut voor Gebaren, Taal en Dovenstudies. Judith is haar carrière gestart als logopedist en docent logopedie. Vervolgens maakte zij de stap naar het sociale domein als directeur voor Social Work bij InHolland, waarna ze als directeur IPS bij de HAN heeft gewerkt.
Contactpersoon
Kernteam.igtd@hu.nl
Het instituut geeft vorm aan de fysiotherapeutische zorgprofessionals van morgen. in samenwerking met andere instituten, kenniscentra en externe partners. Het onderwijsaanbod bestaat uit de bacheloropleiding Fysiotherapie (voltijd en deeltijd) en Oefentherapie Cesar (uitfasering). Voor de professionals hebben we generieke en specialistische masteropleidingen Fysiotherapie in deeltijd en een uitgebreid aanbod aan (post-)hbo-cursussen en mastermodules.
Carla Rinkel
Carla Rinkel is sinds juni 2024 directeur van het Instituut voor Bewegingsstudies. Carla startte haar loopbaan in het verpleegkundig domein en werkt sinds 2006 in het hbo binnen het domein Gezondheid, Sport en Welzijn. Zij was acht jaar werkzaam als manager Onderwijs en Onderzoek bij Hogeschool Inholland.
Contactpersoon
Marjan Versteeg, Marjan.versteeg@hu.nl
Het instituut leidt in Amersfoort pedagogen op vanuit een ecologisch perspectief, op zowel bachelor- als masterniveau. Gedurende de opleiding werken studenten samen met medestudenten in leerteams, begeleid door een coach. De opleidingen werken daarbij nauw samen met het werkveld.
Lyanda Vermeulen
Lyanda Vermeulen is sinds september 2023 directeur van het Instituut voor Ecologische Pedagogiek. Voor deze aanstelling was zij hoofd Onderwijs van de gemeente Rotterdam. Zij studeerde Onderwijskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Contactpersoon
Annette Kerkstra, annette.kerkstra@hu.nl
Het Institute for Finance & Accounting leidt studenten op tot de finance professional van morgen: breed opgeleide professionals die in staat zijn om complexe financiële en financieel-maatschappelijke vraagstukken op een duurzame manier op te lossen. Het instituut biedt een veelzijdig pakket aan bachelor-en deeltijdopleidingen, inclusief minoren voor studenten binnen en buiten de HU.
Marco Meuleman
Marco is sinds 2021 directeur van het instituut. Hij promoveerde in 2010 aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen in de Bedrijfskunde (Leadership en Governance), gaf gastcolleges in het vak organisatiekunde en heeft lange ervaring in accounting en finance als bestuurder/ CFO in met name de financiële sector.
Contactpersoon
Marco Meuleman, marco.meuleman@hu.nl
IPB professionaliseert de beroepspraktijk met trendsettend onderwijs en onderzoek. Het instituut werkt intensief samen met verschillende lectoraten. Het instituut besteed veel aandacht aan studentenwelzijn, het organiseren van rijke leeromgevingen en het verdiepen op missiegedreven opgaven rond inclusie, duurzaamheid en digitalisering.
Josefien Paap
Josefien startte in 2010 bij de HU als docent en teamleider, bij de bacheloropleiding HRM. Vanaf 2015 was zij opleidingsmanager bij de Bacheloropleiding HRM. Sinds 2019 werkte Josefien als opleidingsmanager voor de Master Data Driven Business en sinds 2021 ook als opleidingsmanager van de Bachelor Bedrijfskunde. Per 1 februari 2024 is zij benoemd tot directeur van het Institute for People & Business. Voorheen was Josefien werkzaam in een internationale functie bij Ecolab en bij KPMG, als HRM Partner in Business in de Service Group Risk & Compliance.
Contactpersoon
Nathalie Deurhof, nathalie.deurhof@hu.nl
Binnen het Instituut zijn de volgende paramedische opleidingen ondergebracht: Logopedie; Mondzorgkunde; Optometrie ;Orthoptie; Huidtherapie (ook deeltijd); Farmakunde (ook deeltijd); Management in de Zorg (ook deeltijd); Tandprothetiek (deeltijd). Iedere opleiding heeft haar eigen signatuur in het paramedisch domein. De opleidingen werken interprofessioneel samen; met elkaar, met lectoraten en met de beroepspraktijk. Op deze wijze creëren zij impact op de regio. De interprofessionele samenwerking komt onder andere tot stand in het verbinden van de domeinen zorg en welzijn. Ontdek meer op de site van GEZOND&WEL.
Judith Smit
Judith Smit is sinds 1 november 2018 directeur van het Instituut voor Paramedische Studies (IPS). Zij is haar carrière gestart als logopedist en docent logopedie. Vervolgens maakte zij de stap naar het sociale domein als directeur voor Social Work bij InHolland, waarna ze als directeur IPS bij de HAN heeft gewerkt.
Contactpersoon
secretariaat.ips@hu.nl
ICT is een dynamisch vakgebied dat kritische, maatschappelijk betekenisvolle professionals vereist. Het Institute for ICT streeft ernaar studenten te integreren in het bedrijfsleven en kwalitatief onderwijs te bieden door samenwerking met de beroepspraktijk, via stages, projecten en partnerschappen.
Anita Bosman
Anita studeerde interactieve digitale communicatiesystemen en volgde de master Management & Innovation. Sinds 2013 werkte zij bij de HU in de rol van opleidingsmanager voor het post-initiële ICT-onderwijs. In 2018 is ze benoemd tot directeur van het Institute for ICT. Anita Bosman heeft ruime managementervaring in het ICT-onderwijsdomein.
Contactpersoon
Eric van der Voort, eric.vandervoort@hu.nl
Binnen dit instituut vallen de bacheloropleidingen Verpleegkunde (voltijd, deeltijd, duaal) en Medische Hulpverlening (voltijd en duaal). Voor de (zorg)professionals zijn er masteropleidingen Physician Assistant (duaal), Advanced Nursing Practice (duaal) en Innovatie in Zorg en Welzijn (deeltijd). Er is tevens een groot aanbod aan post-hbo-opleidingen.
Eva Povel
Eva Povel is sinds 2022 directeur van het Instituut voor Verpleegkundige Studies. Eva startte haar loopbaan in het (toegepast) onderzoek, vervolgens werkte ze in het hoger onderwijs en de zorg. Eva studeerde Sociale en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht.
Contactpersoon
Ineke Grauls, ineke.grauls@hu.nl
Mark Tammer
Mark Tammer is sinds medio 2022 directeur voor het Institute for Design & Engineering. Voor deze aanstelling was hij, sinds 2019, directeur van het Instituut voor Associate degrees en de locatie HU Amersfoort. Met een passie voor techniek studeerde Mark af in respectievelijk de Bachelor Technische Bedrijfskunde en Masters in Engineering en Asset Integrity Management. Hij startte in 2007 bij de HU als docent.
Contactpersoon
Instituutssecretaris Eline Zekveld, eline.zekveld@hu.nl
Het Instituut voor Veiligheid verzorgt de bacheloropleiding Integrale Veiligheidskunde en de master Digital Security. Deze leiden studenten op tot regisseurs van veiligheid in de publieke en private sector.
Astrid Nienhuis
Astrid Nienhuis is sinds april 2023 instituutsdirecteur. Hiervoor was zij burgemeester van respectievelijk Landsmeer en Heemstede. Voordat ze burgemeester werd, werkte ze jarenlang als officier van justitie op het gebied van onder meer zware criminaliteit en mensenhandel. Ook was ze advocaat. Ze startte - na haar studie Rechten in Utrecht - haar loopbaan als universitair docent.
Contactpersoon
Astrid Nienhuis, astrid.nienhuis@hu.nl
Het Institute for Life Science & Chemistry (ILC) biedt voltijd-, deeltijd- en masteropleidingen en cursussen in lifescience, chemie en chemische technologie. Hierbij werkt het instituut samen met de praktijk en met HU-lectoraten, zodat er in het state-of-the-art Innovatielab Life Science & Chemistry altijd met de meest actuele kennis en toegepaste inzichten wordt gewerkt. Het instituut draagt zo bij aan een duurzame en gezonde toekomst voor iedereen.
Jolanda Dwarswaard
Jolanda Dwarswaard is in 2024 gestart als directeur van het
Institute for Life Sciences & Chemistry. Jolanda behaalde aan Erasmus
Universiteit Rotterdam (EUR) achtereenvolgens een Bachelor Health Sciences, een
Master Health Economics, Policy and Law en een PhD op het snijvlak van ethiek
en gezondheidszorgbeleid. Jolanda was als leidinggevende van het Expertise
Centrum verbonden aan Zuidwester, een zorgorganisatie voor mensen met een
verstandelijke beperking. Daarvoor werkte zij als directeur van de Kentalis
Academie, waar zij verantwoordelijk was voor het wetenschappelijk onderzoek,
opleidingen en ontwikkelingssamenwerking. Zij was tevens lid van
beoordelingscommissies van SIA RAAK en ZonMW. Bovendien is Jolande zes jaar
werkzaam geweest bij Hogeschool Rotterdam in diverse onderzoek- en
managementfuncties.
Contactpersoon
Jolanda Dwarswaard, jolanda.dwarswaard@hu.nl
Het Instituut voor Social Work (ISW) biedt twee bacheloropleidingen aan, met een geheel verschillend karakter. In Utrecht is er de brede bacheloropleiding Social Work, met afstudeerprofielen Jeugd, Zorg en Welzijn en Samenleving. In Amersfoort is er de specialistische bacheloropleiding Vaktherapie, met de richtingen Beeldend, Muziek en Drama. Verdere verdieping is mogelijk met de masteropleiding Community Development. Voor professionals in het sociale domein biedt het instituut diverse post-initiële leerlijnen aan.
Ronald Boer
Ronald Boer is sinds 1 oktober 2022 directeur van het Instituut voor Social Work. Hij is sinds 2017 verbonden aan Hogeschool Utrecht en vervulde voorafgaand aan zijn aanstelling tot directeur de functie van opleidingsmanager bij ISW.
Contactpersoon
Marjan Verduijn: marjan.verduijn@hu.nl
Het Institute for Marketing & Commerce (IMC) professionaliseert de beroepspraktijk met trendsettend onderwijs en onderzoek. In ons onderwijs leggen we steeds meer de verbinding naar andere, verwante opleidingen en de lectoraten van de HU, in het kader van het Hoger Economisch Onderwijs. Wij richten ons op studentenwelzijn, het organiseren van rijke leeromgevingen en en het verdiepen op maatschappelijke opgaven rond inclusie, duurzaamheid en digitalisering. Onze missie: door 1) een stabiele organisatie en blije docenten en 2) gelukkige en succesvolle studenten, ontwikkelen we 3) regionale commerciële professionals met impact in de betekenisvolle economie.
Monique van Deelen
Monique is sinds mei 2019 directeur van het Institute for Marketing & Commerce. Haar expertise ligt in management development, teamontwikkeling en verandermanagement. Monique was onder meer werkzaam in diverse leidinggevende functies bij de Provincie Utrecht en het UWV. Bij Hogeschool Utrecht begon ze als opleidingsmanager Technische Bedrijfskunde bij het Institute for Engineering and Design. Monique heeft gestudeerd aan de Radboud Universiteit (propedeuse Politicologie binnen de School voor Beleidswetenschappen), de Universiteit Utrecht (doctoraal examen Algemene Sociale Wetenschappen) en de Rijksuniversiteit Groningen (Academie voor Management, postacademische leergangen Verandermanagement en Public Strategy).
Contactpersoon
Ivo Schürmann, Instituutssecretaris, ivo.schurmann@hu.nl
Het Instituut voor Recht, met rond de 85 fte medewerkers, verzorgt voor ongeveer 2000 studenten juridisch bachelor- en masteronderwijs.wil bijdragen aan een open, rechtvaardige en duurzame samenleving waarin iedereen vanuit zijn eigen kracht en mogelijkheden meedoet en meetelt. Centraal in het instituut staat het opleiden van mensen die goed weten hoe om te gaan met verschillende doelgroepen en die in staat zijn hen te helpen hun recht te halen.
Het instituut is verantwoordelijk voor de volgende opleidingen:
• De bacheloropleiding HBO-Rechten (HBR), met de afstudeerrichting Kandidaat-Gerechtsdeurwaarder in de deeltijdvariant;
• De bacheloropleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD);
• De masteropleiding Forensisch Sociale Professional (FSP).
De bacheloropleidingen kennen een voltijd- en een deeltijdvariant. De deeltijdvarianten zijn gebundeld onder de naam Juridische deeltijdopleidingen. Daarnaast verzorgt het instituut contractactiviteiten, onder meer op het terrein van beschermingsbewindvoering. Het instituut werkt samen met de beroepspraktijk en verschillende lectoraten bij onderzoek naar innovatie van de rechtspraktijk, onder meer op het gebied van schulddienstverlening, multiproblematiek, justitiële dienstverlening, toegang tot het recht en mensenrechten. Binnen het Juridisch Innovatie Lab werken studenten, docenten, onderzoekers en werkveldpartners samen aan oplossingen voor vraagstukken uit de beroepspraktijk.
De opleidingen worden geadviseerd door een opleidingscommissie en hebben daarnaast een actieve studievereniging, Codex, en alumnivereniging, Contineo. Op instituutsniveau helpt de Instituutsraad de doelstellingen van het instituut te realiseren.
Tamara Madern
Tamara is sinds augustus 2022 aangesteld als directeur van het Instituut voor Recht. Tamara trad in 2016 in dienst bij Hogeschool Utrecht als lector Schuldpreventie en Vroegsignalering bij het kenniscentrum Sociale Innovatie en werkte de afgelopen jaren o.a. als opleidingsmanager bij Commerciële Economie. Nog steeds werkt zij naast haar werkzaamheden als directeur een dag in de week als lector. Tamara heeft een lange geschiedenis bij de HU. Zij is alumnus van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening en werkte jaren als gastdocent bij de rechtenopleidingen. Tamara begon haar loopbaan bij het Nibud, waar zij verschillende functies bekleedde. waaronder budgetconsulent, adviseur opleidingen, projectleider en onderzoeker. Zij werkte kort bij de HvA voordat ze overstapte naar de HU. Na haar opleiding SJD studeerde ze Sociaal Culturele Wetenschappen aan de Vrije Universiteit en in 2015 promoveerde Tamara, als buitenpromovenda bij de Universiteit Leiden op het thema financieel gezond gedrag.
Contactpersoon
Wendy Agterof; info.ivr@hu.nl
Een Associate degree (Ad) is een tweejarige, praktijkgerichte hbo-opleiding. Ad-afgestudeerden staan met de voeten in de praktijk, koppelen denken aan doen, vertalen visie naar handelen. De Ad-student bij de HU werkt tijdens de studie mee aan verschillende praktijkopdrachten en denkt na over oplossingen voor bestaande maatschappelijke problemen. De student doet zo relevante ervaring op en wordt klaargestoomd tot een toekomstgerichte professional. Het Instituut voor Associate degrees (IAd) werkt intensief samen met verschillende partners in de regio in de sectoren educatie, sociaal werk, en techniek en management.
Gertrude Priester
Gertrude is sinds december 2022 directeur bij het Instituut voor Associate degrees en locatie HU Amersfoort. Daarvoor vervulde ze diverse rollen en functies bij Hogeschool Windesheim, met als rode draad continue verbetering van het onderwijs en aansluiting bij het werkveld. Bij Hogeschool Utrecht legt ze de focus op een duidelijke verbinding met de regio en het inspelen op vraagstukken uit de samenleving. Samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven is hierbij essentieel.
Contactpersonen
Jasper Swart, jasper.swart@hu.nl / 06-51292542
Gertrude Priester, gertrude.priester@hu.nl / 06-81142352