Kenniscentra

De lectoraten van de HU zijn ondergebracht in vier kenniscentra: gespecialiseerde onderzoekscentra waar praktijkgericht onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. De kenniscentra richten zich op het ontwikkelen en delen van kennis en innovaties binnen specifieke vakgebieden, om zo bij te dragen aan de beroepspraktijk en het onderwijs.

Digitalisering heeft een steeds grotere impact op onze samenleving. Kenniscentrum DBM onderzoekt hoe digitale innovatie succesvol kan zijn en positieve impact oplevert. Hierbij staat de mens centraal: technologische ontwikkelingen krijgen pas betekenis als mensen er iets mee doen.

Henri Kiers
Henri is sinds september 2023 directeur van het Kenniscentrum DBM. Daarvoor was hij tien jaar directeur van het Instituut voor Bewegingsstudies (IBS). In 2014 is hij aan de Katholieke Universiteit Leuven gepromoveerd op het onderzoek Proprioception and low back pain.

Contactpersoon
Frank Visser, frank.visser@hu.nl

Hoe stellen we de mens in staat gezond en duurzaam te leven? Gezondheid en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het kenniscentrum Gezond en Duurzaam Leven (GDL) draagt met praktijkgericht onderzoek bij aan het verkleinen van gezondheidsverschillen, het bevorderen van zelfredzaamheid en het realiseren van een duurzame en bereikbare stad. 

Cyrille Krul
Cyrille Krul is sinds mei 2017 directeur van het kenniscentrum GDL. Daarnaast is zij lector Innovative testing in Life Sciences & Chemistry. Cyrille is internationaal gecertificeerd toxicoloog en gespecialiseerd in methoden die het gebruik van proefdieren in biomedisch onderzoek en veiligheidsonderzoek op termijn overbodig maken. Ze is tevens vice-voorzitter van de ZonMW-commissie Meer Kennis met Minder Dieren (MKMD).

Contactpersoon
Karen van der Moolen, karen.vandermolen@hu.nl

Kenniscentrum Leren en Innoveren (LENIexterne link) onderzoekt wat leerlingen, studenten en professionals nodig hebben om te kunnen omgaan met complexe (beroeps)praktijken, hoe ze dat het beste leren, en welke leerpraktijken daarbij kunnen helpen. Zodat (aankomende) professionals, van docenten tot verpleegkundigen en programmeurs, richting kunnen geven aan hun werk, nu en in de toekomst.

Mieke Koeslag-Kreunen
Mieke is lector Werken in Onderwijs en directeur van Kenniscentrum LENI. Mieke was voorheen onderzoeker, lerarenopleider en onderwijskundig (bege)leider bij Zuyd Hogeschool (2004-2020). Ze promoveerde op Leiderschap voor teamleren (Universiteit Maastricht, 2018) en is opgeleid als onderwijskundige (Radboud Universiteit, 2004) en leerkracht (Saxion Hogeschool, 2002).

Contactpersoon
Rita Brinkman – Huurdeman: lereneninnoveren@hu.nl

Het Kenniscentrum Sociale Innovatie (KSI) richt zich op het versterken van beter samenleven, met een focus op het bevorderen van sociale gelijkheid. Het KSI doet praktijkgericht onderzoek naar de ontwikkeling en agendering van actuele sociale en maatschappelijke vraagstukken, vanuit verschillende perspectieven en disciplines.

Nico de Vos
Nico studeerde eerst lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen (doctoraal) en later nog filosofie (bachelor, research master). Voordat hij bij de HU kwam werken, bekleedde Nico verschillende management- en directiefuncties in profit- en non-profitorganisaties, vooral op het gebied van HR. Verder werkte hij een aantal jaren in verschillende functies voor ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Sinds 2005 is hij in dienst van de HU, aanvankelijk als docent en coördinator bij de masteropleiding van het Instituut voor Ecologische Pedagogiek, daarna als onderwijsinnovator bij het Instituut voor Social Work. Vanaf medio 2016 is hij werkzaam als lector Duurzame Gemeenschappen.

Contactpersoon
Ligaya Butalid, ligaya.butalid@hu.nl