Koperen jubileum voor unieke HU-minor Railtechniek
Op donderdagmiddag 4 april 2013 was er een klein feestje in café First Class, op station Amersfoort. Zestien studenten kregen daar, als eersten, een certificaat uitgereikt voor de minor Railtechniek. Op 4 april 2025 is er weer een feestje, deze keer op Hogeschool Utrecht. De minor viert dan, samen met alumni, zijn koperen jubileum. Minor-coördinator Ursula Backhausen: “We zitten op het goede spoor.”
De vergrijzing, snelle technologische ontwikkelingen en de noodzaak voor steeds grotere investeringen in de railinfrastructuur vroegen zo’n veertien jaar geleden al om meer, goed geschoold personeel. Enkele spoorbedrijven, waaronder ProRail en Railcenter, besloten Hogeschool Utrecht te benaderen: zag de HU kansen om samen een minor Railtechniek op te zetten, voor studenten uit heel Nederland? Zo begon een unieke minor, vertelt Ursula. “We sloegen er een brug mee tussen de branche en het onderwijs, met als doel het aanbod van hoogopgeleide technici beter af te stemmen op de behoefte.”
Internationaal treinen
Studenten maken in een half jaar kennis met verschillende aspecten van het spoor. Ze verdiepen zich in de techniek, de bouw, het onderhoud, het treinverkeer en de spoorbranche in het algemeen. “Alle lessen worden gegeven door experts uit het werkveld, veelal in de praktijk. Studenten helpen in een werkplaats een wissel te bouwen of leren hoe een bovenleiding wordt geplaatst. Daarnaast is er ieder week wel een excursie naar een railproject. Er zijn ook meerdaagse excursies, zoals naar de Innotrans in Berlijn, de internationale vakbeurs voor transporttechnologie. Dit jaar gaan we enkele dagen met studenten naar de RailTech in Brussel”, vertelt Ursula. Met de trein, natuurlijk.
Onderzoek op de rails
Ursula werd in 2018 coördinator van de minor. Een van de veranderingen die ze doorvoerde, was het toevoegen van een onderzoekscomponent. “Omdat wij studenten hebben van alle hogescholen in Nederland en van verschillende opleidingen, laten we studenten vanuit hun eigen studieachtergrond een klein, spoor-gerelateerd onderzoek uitvoeren. Zo leren ze wat ze vanuit hun eigen opleidingsachtergrond kunnen bijdragen aan de railsector.” De studenten presenteren hun onderzoek tijdens een Railseminar aan mensen uit de sector, op het Railcenter in Amersfoort. “Dit wordt door zowel de sector als door studenten zeer gewaardeerd”, vertelt Ursula trots. “Door studenten vooral als ze het achter de rug hebben; het is natuurlijk best spannend om te doen.”
Retour
De railsector is dus sterk betrokken en investeert ook in de opleiding. Wat krijgt ze ervoor terug? “Omdat bedrijven al tijdens de lessen, excursies en onderzoekjes kennismaken met studenten en hun vaardigheden, kunnen ze heel gericht op zoek naar gewilde werknemers. De studenten leren de bedrijven kennen en de bedrijven leren wat een student voor ze kan betekenen. Uiteindelijk komt zo’n 60 procent van alle studenten die de Railminor volgen, in de sector te werken”, stelt Ursula.
Zonnige toekomst
Op naar het zilveren jubileum? “De toekomst ziet er zonnig uit. Er is veel animo voor de minor, sinds vorig jaar bieden wij de minor Railtechniek vanaf september én vanaf februari aan. Het is de enige Railminor in Nederland, en met ProRail als sponsor zitten we… op het goede spoor. Voorlopig blijven we studenten uit heel Nederland de kans bieden om kennis te maken met de railsector.”
De minor Railtechniek is toegankelijk voor studenten met een propedeusediploma voor een van de volgende opleidingen: Mobiliteit, Civiele techniek, Built environment, Toegepaste wiskunde, Toegepaste natuurkunde, Werktuigbouwkunde, Electrotechniek, (Technische) Bedrijfskunde, ICT, Logistiek, Aviation, Mechatronica en Bouwkunde. Meer weten? Kijk op onze minor-site!