Studententeam Celcius wint drie prijzen met duurzaam huis

Een week lang streed het studententeam Celcius voor de prijzen in de Solar Decathlon Build Challenge 2020/2021, een internationale wedstrijd rond de bouw van het meest duurzame en innovatieve huis. Na een week kan de balans worden opgemaakt: Een eerste prijs in de engineering-wedstrijd, een tweede prijs voor de architectuur én een derde prijs voor operations. HU-student en deelnemer Rutger Kroeze: “We hebben de Amerikanen overtuigd. Nu is Nederland aan de beurt!”

Het team Celcius van Hogeschool Utrecht was een van de tien finalisten in de wereldwijde Solar Decathlon Build Challenge 2020/2021. De finale werd gehouden in de week van 12 april; op 18 april werden de winnaars bekend gemaakt. In drie van de categorieën viel Celcius in de prijzen. Een prachtige prestatie van dit multidisciplinaire team van studenten, dat al sinds augustus 2018 werkt aan een duurzaam, zelfvoorzienend en vooral innovatief huis. Student Bedrijfskunde Rutger Kroeze: “Wij zijn als team ontzettend trots op onze prestatie. De erkenning van de vakjury is een ware beloning na ons harde werken. Met dit huis hebben wij laten zien dat modulariteit, circulariteit en duurzaamheid samen kunnen gaan. We hebben de Amerikanen overtuigd. Nu is Nederland aan de beurt!”

Multidisciplinaire club

Het team begon klein maar groeide door de jaren heen tot een multidisciplinaire club met studenten van uiteenlopende studierichtingen en zelfs van andere onderwijsinstellingen, met coaches van de HU én met door de studenten zelf aangetrokken partnerbedrijven. “In het project komen veel van onze ideeën over goed, toekomstbestendig onderwijs bijeen”, vertelt HU-docent en projectbegeleider Arjen Bout. “Studenten leren te denken en werken over de grenzen van hun eigen vakgebied heen. Ze werken aan relevante, maatschappelijke uitdagingen, samen met echte partners uit de beroepspraktijk. Ze werken aan belangrijke competenties voor hun toekomstige carrières, zoals communicatieve vaardigheden, samenwerken en innovatief denken. En heel belangrijk: ze doen het zélf. Natuurlijk zorgt de HU voor passende begeleiding, maar het zijn de studenten die dit project trekken. Wij staan als coaches aan de zijlijn. Dat maakt deze uitslag extra bijzonder.”

Drie prijzen

Team Celcius ontwikkelde voor de Solar Decathlon Challenge een modulair huis, dat op duurzame en betaalbare wijze kan meegroeien en krimpen met de behoeftes van de bewoners. Met het huis won het team de eerste prijs voor engineering. De jury was zeer te spreken over de modulaire opzet, de eenvoudige en snelle bouw en de zeer kleine ecologische voetafdruk van zowel bouw als gebruik. Het modulaire design was ook goed voor de tweede prijs in de categorie architecture. De derde prijs ten slotte, voor operations, won het huis voor de effectiviteit en efficiëntie in het gebruik: de gekozen besparende technologieën zijn volgens de jury goed gekozen en het huis maakt in het gebruik haar duurzaamheidsbeloftes waar.

Gezicht van de wijk

De finale vond vanwege de coronacrisis dit jaar online plaats. Waar de huizen andere jaren in de Verenigde Staten werden opgebouwd voor de wedstrijd, gebeurde dat dit jaar gewoon ‘thuis’. Heet Celcius-huis, dat is gebouwd in het Amersfoortse Hoefkwartier, wordt nu een werkplaats om nieuwe, duurzame technologieën in uit te proberen en om uitdagende (studie)projecten op het gebied van smart sustainable cities in uit te voeren. Het is de intentie hier de wijkbewoners bij te betrekken en de wijk zo een ‘duurzaam gezicht’ te geven.

Selficient

In 2017 deed voor het eerst een studententeam van Hogeschool Utrecht mee aan de Solar Decathlon Challenge. Dit team, Selficient, sleepte een tweede prijs voor ‘Marktpotentieel’ en een derde prijs voor ‘Water efficiëntie’ in de wacht én won de publieksprijs.


Deel dit artikel