Æther: multi-inzetbare slimme sensor
Data is het nieuwe goud, en de vraag naar data is nooit zo groot geweest. Zo ook data over de mens en zijn leefomgeving. Maar om voor elke vraag een specifieke sensor te maken is kostbaar. Er moet één sensor komen die al die situaties nauwkeurig kan meten.
Doel
Binnen het Æther project wordt een sensor ontwikkeld die multi-inzetbaar is in verschillende situaties om zowel de mens en zijn leefomgeving te kunnen meten. De sensor kan allerlei factoren tegelijk meten zoals: temperatuur, licht, beweging, luchtvochtigheid, rotatie, oriëntatie en luchtdruk. De verzamelde resultaten worden vervolgens inzichtelijk gemaakt in een daarvoor ontwikkelde app. De sensor moet gratis beschikbaar zijn voor iedereen die er gebruik van zou willen maken.
Door de multi inzetbaarheid moet de sensor niet te groot zijn, robuust en tegen weer in wind kunnen, flinke kou en hitte. Het moet makkelijk om te vormen zijn tot wearable. Ook moet het zonder bedrading kunnen worden opgehangen of omgedaan en moet de data veilig verzonden worden via WLAN.
Resultaten
- Woningontwikkelaars gebruiken de sensor om de woning ‘smart’ te maken.
- Fysiotherapeuten gebruiken de sensor om de beweging van hun patiënt te meten, maar kunnen deze ook inzetten om te meten of het binnenklimaat van een kamer goed is of juist de klachten van iemand met bijvoorbeeld COPD verergert.
- Natuurbeheerders kunnen de Æther inzetten om de bezoekersstromen van het natuurgebied nauwkeurig in kaart te brengen. Om bijvoorbeeld bezoekers anders te leiden om zo stukken natuurgebied (tijdelijk) te ontzien.
Looptijd
01 januari 2020 - 01 januari 2026
Aanpak
De sensor wordt ontwikkeld samen met de beoogde gebruikers zoals fysiotherapeuten, onderzoekers, natuurbeheerders en woningontwikkelaars. Op basis van hun input worden de wordt de multi-inzetbare sensor zo ontwikkeld en geprogrammeerd dat het voldoet aan de gestelde eisen van gebruiker.
Impact voor het onderwijs
De sensor is in opdracht van het lectoraat ontwikkeld door studenten Werktuigbouwkunde die deelnemen aan een honourstraject. In twee trajecten ontwikkelen de studenten samen met de docent-onderzoekers zowel de sensor als de gebruikersapp. De sensor blijft in doorontwikkeling in het Denver House waarbij studenten de inzetbaarheid van de sensor voor meerdere toepassingen zullen testen.