AI4debunk: Desinformatie aanpakken met mensgerichte AI

Disinformation project

AI4debunk is een vierjarige EU-innovatieactie, gefinancierd door Horizon Europe, gewijd aan de bestrijding van desinformatie. Het project brengt 13 partners uit acht landen samen om burgers te empoweren met door AI aangedreven tools. Te midden van toenemende nepnieuws en propaganda streeft AI4Debunk naar het bevorderen van betrouwbaar online gedrag, in navolging van de oproep van de Europese Commissie voor een verstandige toepassing van AI.

Doel

De doelstelling van AI4debunk is om een revolutie teweeg te brengen in de strijd tegen desinformatie door de ontwikkeling van vier mensgerichte AI-gebaseerde interfaces: een webplug-in, een samenwerkingsplatform, een smartphone-app en een Augmented Reality/Virtual Reality-interface. Deze tools zullen gebruikers in staat stellen om valse inhoud te detecteren en te bestrijden, waardoor een beter geïnformeerde samenleving wordt bevorderd. Door innovatieve middelen voor feitencontrole te bieden, wil AI4debunk de democratische waarden versterken.

Resultaten

  • Ontwikkeling van vier AI-gestuurde interfaces
  • Versterken van de positie van burgers met hulpmiddelen voor factchecking
  • Bevorderen van kritisch denken en verantwoordelijke online betrokkenheid

Looptijd

01 januari 2024 - 01 januari 2028

Projectnieuws en evenementen

Aanpak

AI4debunk hanteert een holistische aanpak, waarbij mediaprofessionals, softwareontwikkelaars en AI-experts worden betrokken. Twee casestudies zullen de effectiviteit valideren: Russische propaganda met betrekking tot het conflict in Oekraïne en gemanipuleerde inhoud over klimaatverandering.

Impact voor het onderwijs

Het project stimuleert het kritisch denken bij leerlingen. Door middel van speels ontworpen interfaces stelt het hen in staat om bewust door digitale media te navigeren. Door transparantie en nauwkeurigheid te bevorderen, wil het project kritische consumenten van informatie creëren. Deze tools bestrijden niet alleen desinformatie, maar dienen ook als educatieve middelen, die de fundamenten van een gezonde democratie voor de toekomst versterken.

Betrokken HU-onderzoekers

Financiering

EU Horizon Europe Programme met subsidieovereenkomst nr. 101135757

Samenwerking met kennispartners

University of Latvia (Letland) is project coördinator. Andere samenwerkingspartners zijn: Euractiv.bg, Pilot4DEV, University of Mons (België), Internews Ukraine (Oekraïne), National Research Council of Italy, University of Florence, CNIT (Italië), Barcelona Supercomputing Center (Spanje),  DOTSOFT (Griekenland), University of Galway, F6S Innovation (Ierland) en Innovative Power (Nederland).