Doelmatigheid en doeltreffendheid van ophogingen
In opdracht voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voeren de Hogeschool Utrecht en Panteia onderzoek uit naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van ophogingen bij overheidsvorderingen.
Doel
Het onderzoek laat zien wat de uitgangspunten zijn van het huidige stelsel van ophogingen bij de CRI-partijen. Ook brengt het onderzoek in kaart hoe de kosten van ophogingen zich verhouden tot de opbrengsten. Daarnaast wordt geschetst welke alternatieven voor ophogingen mogelijk zijn waarbij er een balans is tussen inning van de vordering enerzijds en het voorkomen van het ontstaan van hardvochtige situaties waarbij de financiële situatie van burgers ernstig verslechtert.
Resultaten
De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor de impact van de wijze waarop zowel de civiele als de publieke invordering functioneert. In dit kader is er bijzondere aandacht voor de rol van de overheid als schuldeiser en de ophogingen die in het invorderingsproces in rekening worden gebracht. Tegen deze achtergrond proberen we met dit onderzoek zicht te krijgen op de doelmatigheid en doeltreffendheid van ophogingen om zo bij te dragen aan beleidsvorming.
Looptijd
01 oktober 2024 - 01 mei 2025
Aanpak
Het onderzoek is enerzijds gericht op het verzamelen van cijfermatige data bij CRI-partijen (clustering Rijksincasso) om meer inzicht te krijgen in onder meer de budgettaire aspecten van ophogingen. Daarnaast worden verdiepende (groeps)interviews met CRI-partijen gehouden. Ook vinden er co-creatiesessies plaats met CRI-partijen, gemeenten, beleidsmedewerkers ministeries, experts, ervaringsdeskundigen, en overige betrokkenen om alternatieven voor ophogingen in beeld te brengen.