Evaluatie werkwijze signaleren en doorverwijzen bij schulden UWV
In opdracht voor UWV voeren de Hogeschool Utrecht, Muzus en Panteia evaluatieonderzoek uit naar de werkwijze signaleren en doorverwijzen bij schulden.
Doel
Het doel van het onderzoek is om de stand van zaken van de invoering van de werkwijze binnen de verschillende divisies van UWV in kaart te brengen. Daarnaast beogen we met het onderzoek inzicht te krijgen in de impact van de werkwijze op medewerkers en het effect van de werkwijze op cliënten.
Resultaten
Dit onderzoek laat zien wat de werkzame bestanddelen zijn van de werkwijze signaleren en doorverwijzen bij schulden en hoe de werkwijze verder geborgd kan worden in de organisatie. Het onderzoek biedt daarnaast inzicht in manieren waarop uitvoeringsorganisaties, zoals UWV, een betekenisvolle rol kunnen spelen in de preventie en aanpak van geldzorgen onder burgers.
Looptijd
01 september 2024 - 01 april 2025
Aanpak
In dit kwalitatieve onderzoek houden we (groeps)interviews met medewerkers van UWV, managers van UWV en cliënten van UWV die zijn geholpen door Team Geldzorgen.
"“Een grote uitvoeringsorganisatie als UWV kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen en oplossen van schuldenproblematiek. Inzicht in de impact en het effect van deze werkwijze draagt bij aan het optimaliseren van deze werkwijze, zodat cliënten nog beter ondersteund worden.” "
Betrokken HU-onderzoekers
Impact voor het onderwijs
Het onderzoek biedt handvatten voor het onderwijs waarop medewerkers van uitvoeringsorganisaties (zoals UWV, SVB, Belastingdienst) invulling kunnen geven aan hun rol om geldzorgen te signaleren en burgers passend te verwijzen.