Kenniswerkplaats Zorg & Veiligheid
Mensen met complexe problemen leven vaak in een kwetsbare situatie. Het wordt nog ingewikkelder als deze mensen ook politie- en justitiecontacten hebben. In de Kenniswerkplaats Zorg & Veiligheid werken professionals, docenten, studenten, onderzoekers en cliënten samen om de hulpverlening voor deze mensen nog beter aan te laten sluiten. We bekwamen daarmee studenten voor het – toekomstig – werkveld.
Doel
Samenwerking tussen zorg- en veiligheid is noodzakelijk. Maar dat is niet eenvoudig te organiseren. Deze kenniswerkplaats richt zich op het versterken van dit proces, primair regionaal, maar ook met landelijke uitwisseling. Het doel is om met elkaar te verkennen welke thema’s er spelen en wat nodig is in onderwijs, vakmanschap en samenwerking.
Resultaten
Vanuit deze kenniswerkplaats werken we sinds 2021 samen met 5 onderwijsinstituten, 2 lectoraten en meer dan 100 zorg- en veiligheidsorganisaties aan:
- Het uitwisselen en ontwikkelen van kennis en ervaring – via werkbijeenkomsten (4 per jaar), de jaarlijkse conferentie, en masterclasses
- Het goed op elkaar laten aansluiten van opleiding en praktijk en het ontwikkelen van onderwijs en vakmanschap – zoals de Minor Samenwerken in Zorg en Veiligheid
- Het bepalen van thema’s voor onderzoek – zoals Tot hier en niet verder
- Het maken van handreikingen en infographics op basis van expertkennis en inbreng van professionals – zoals de Handreiking Delen Privacygevoelige Informatie, de kantineposter Eigen Veiligheid is teamaangelegenheid, etc.
Lees erover in de Jaarbrief 2023 en Jaarbrief 2024.
Looptijd
01 september 2021 - 31 december 2028
Op de hoogte blijven?
Door het jaar heen zijn er diverse grotere en kleinere bijeenkomsten. Als je op de hoogte wilt blijven van (aankomende) bijeenkomsten, geef dan je contactgegevens door middels de button hieronder:
Filmregistratie van de conferentie in 2023.
Financiering
De Kenniswerkplaats is onderdeel en krijgt financiering van het HU-Veiligheidslab.