Leerprocessen bij lage rugklachten
Mensen met chronische lage rugpijn bewegen anders dan gezonde mensen. We weten niet hoe dat komt en hoe we patiënten het beste kunnen behandelen. Bij beide onderzoeken we het beweeggedrag bij pijn en verlies van bewegingscontrole. Hierdoor kunnen we oefentherapie bij chronische lage rugpijn verbeteren.
Doel
Dit theoretisch kader biedt een mogelijke onderbouwing voor Motor Control Exercise (MCE) bij lage rugpijn. Een belangrijke implicatie is dat patiënten moeten worden uitgedaagd de controle over het bewegen te verminderen, waarbij pijnprovocatie wordt vermeden om reinforcement van het aangepaste gedrag te voorkomen. Het biedt ook mogelijkheden voor sub-groepering van patiënten met betrekking tot de allocatie van MCE, op basis van veranderingen in het beweeggedrag en de onderliggende attitudes met betrekking tot pijn.
Resultaten
We willen de diagnostiek verbeteren bij lage rugpijn zodat Motor Control Exercise (MCE) optimaal kan worden ingezet. Dit leidt tot de volgende onderzoeksvragen:
Dit leidt tot de volgende onderzoeksvragen:
- Hoe verandert het beweeggedrag van de romp bij (dreigende) pijnprovocatie en (dreigend) verlies van controle bij gezonde personen en lage rugpijn-patiënten?
- Zijn de veranderingen in beweeggedrag van de romp bij (dreigende) pijnprovocatie en (dreigend) verlies van controle verschillend tussen gezonde personen en patiënten met terugkerende en chronische lage rugpijn?
- Is de attitude ten aanzien van pijn een determinant van de veranderingen?
- Wat is het effect van behandeling gericht op verminderen van overmatige controle, met vermijding van pijnprovocatie op het beloop van chronische lage rugpijn?
Looptijd
01 januari 2019 - 01 juni 2024
Aanpak
Betrokken HU-onderzoekers
Samenwerking met kennispartners
- HU University of Applied Sciences, Institute for Human Movement Studies, Postbus 12011, Utrecht 3501 AA, the Netherlands
- Department of Human Movement Sciences, Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam Movement Sciences, Amsterdam 1081 BT, the Netherlands
- Department of Movement and Education, Windesheim University of Applied Sciences, Zwolle, the Netherlands
- Research and Development, Military Rehabilitation Centre ‘Aardenburg’, Doorn, the Netherlands