Multidisciplinaire aanpak van eczeem in de eerstelijnszorg
Constitutioneel eczeem is een veel voorkomende chronische huidziekte die gekenmerkt wordt door o.a. hevige jeuk, roodheid en schilfering. Eczeem komt veel voor bij jonge kinderen en volwassenen, en geeft een aanzienlijke last voor de patiënten en hun verzorgers en familie wat vaak leidt tot lage kwaliteit van leven en hoge zorgkosten.
Doel
Het doel is de kwaliteit van leven van eczeempatiënten te verbeteren door eczeemzorg in de eerstelijnszorg efficiënter te laten verlopen. Duidelijke informatie en passende begeleiding is nodig zodat eczeempatiënten en hun verzorgers beter met eczeem leren omgaan en de eczeemklachten onder controle weten te houden door zelfmanagement.
Resultaten
- Multidisciplinair zorgtraject voor eczeem in de eerstelijnszorg
- Goede samenwerking en communicatie tussen zorgprofessionals in de eczeemzorg
- Optimale begeleiding in zelfmanagement van eczeempatiënten en hun verzorgers door de huidtherapeut
- Verbetering van de kwaliteit van leven van eczeempatiënten en verzorgers
Looptijd
01 januari 2022 - 01 juli 2025
Aanpak
In dit project wordt een zorgtrajectplan met een multidisciplinaire aanpak voor eczeem in de eerstelijnszorg ontwikkeld en in regionale zorgpraktijken onderzocht en verbeterd zodat het zorgtraject in de praktijk kan worden toegepast.
Het project levert belangrijke kennis en samenwerkingen op die nodig zijn voor goede educatie over en behandeling van eczeem, en het beter ondersteunen van eczeempatiënten en hun verzorgers.
"Het hebben van eczeem is een eindeloze zoektocht in wat wel of niet werkt. Fijn als er laagdrempelig begeleiding komt hoe om te gaan met eczeem."
Eczeempatiënt
Betrokken HU-onderzoekers
Samenwerking met kennispartners
Voor dit project werken we samen met:
Erasmus Universiteit Rotterdam
UMC Utrecht (Nationaal Expertisecentrum Eczeem)
Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem
Eerstelijns Samenwerking Venendaal en
Nederlandse Vereniging van Huidtherapie