Prikken zonder angst

Inzet robot bij prikangst
De meeste kinderen zien er tegenop om geprikt te worden. Voor sommige kinderen is die weerstand zo groot, dat het ingewikkeld is om bloed bij hen af te nemen. In samenwerking met het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) heeft het lectoraat Betekenisvol Digitaal Innoveren onderzoek gedaan naar de inzet van sociale robots om deze angst te verminderen.

Doel

Door middel van onderzoek in samenwerking met het WKZ wordt geanalyseerd of de inzet van sociale robots de prikangst bij kinderen significant kan verminderen.

Resultaten

  • Het onderzoek heeft aangetoond dat de inzet van sociale robots met name bij kinderen van 6 tot 9 jaar duidelijk prikangst kan verminderen.
  • In alle leeftijdsgroepen is aangetoond dat ouders zeer positief staan tegenover de inzet van sociale robots.

Looptijd

01 november 2019 - 31 januari 2022

Aanpak

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de bloedafnamepoli van het WKZ. Studenten van de minor Social Robotics werden begeleid en werkten samen met onderzoekers Koen Smit en Matthijs Smakman aan een robot die kinderen optimaal afleidt tijdens het prikken. Om te bepalen op welke manier een robot zou kunnen helpen zijn kinderen bevraagd. Zo is onderzocht welke kleuren, bewegingen en geluiden van de robot het best werken.

Betrokken HU-onderzoekers

Samenwerking met kennispartners

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Koen Smit | onderzoeker | lectoraat Betekenisvol Digitaal Innoveren

Koen Smit

  • Lector
  • Lectoraat: Betekenisvol Digitaal Innoveren