Schulden klein houden

Het rapport “Schulden klein houden en perspectief bieden” beschrijft de mechanismen waardoor schulden snel oplopen. In de kern zijn er twee hoofdoorzaken. Ten eerste zijn er de kosten die gepaard gaan met het invorderen van schulden. Ten tweede ontstaan er nieuwe schulden doordat debiteuren te weinig geld overhouden om van rond te komen.

Doel

Het onderzoek heeft als doel om uit te werken hoe schulden beperkt kunnen blijven en mensen met schulden meer en sneller perspectief kunnen krijgen.

Resultaten

In het onderzoek zijn twee instrumenten ontwikkeld die ervoor zorgen dat schulden niet snel oplopen en dat de debiteur perspectief krijgt op een schuldenvrije toekomst. Het eerste instrument, het 'afbetalingsplan', verdeelt de betaalcapaciteit onder de schuldeisers. Dit voorkomt dat schuldeisers gaan dagvaarden, een vonnis verkrijgen en vervolgens beslag leggen, wat extra kosten met zich meebrengt. Mocht een schuldeiser al loonbeslag hebben gelegd, dan kunnen met het tweede instrument, 'actief meedelen in beslag', andere schuldeisers zonder vonnis, op verzoek van de debiteur, meedelen in de beslagopbrengst.

Looptijd

01 februari 2023 - 01 oktober 2023

Aanpak

De vragen zijn beantwoord op basis van deskresearch en overleg met de begeleidingscommissie, evenals met derden die tijdens dit proces als relevante gesprekspartners naar voren kwamen.

"Invordering moet gericht zijn op het collectieve belang: het belang van de gezamenlijke schuldeisers en de debiteur"

Nadja Jungmann

Betrokken HU-onderzoeker

Betrokken lectoraten

Impact voor het onderwijs 

Dit onderzoek biedt inzichten in de knelpunten die het huidige incassosysteem creëert én in mogelijke oplossingsrichtingen. Hierdoor ontstaat een beter begrip van schuldenproblematiek in Nederland.

Financiering

Dit onderzoek is gefinancierd door de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG)