Steunend Relationeel Handelen
Steunend Relationeel Handelen is een basismethodiek die gebruikt wordt in het werkveld van de geestelijke gezondheidszorg, de maatschappelijke opvang en de gehandicaptenzorg, zowel in Nederland als in andere landen. Het is gebaseerd op de principes van relationele zorg. Vanuit het lectoraat doen wij onderzoek naar de methodiek en ontwikkelen we nieuwe toepassingen. Zo onderbouwen we de methodiek met praktijkonderzoek en voeden deze met inzichten uit de literatuur. Op deze wijze blijft de benadering up-to-date.
Doel
Het doel is om toepassingen van de methodiek te onderzoeken en deze (door) te ontwikkelen of te verfijnen.
Resultaten
Steunend Relationeel Handelen wordt door tienduizenden professionals toegepast. Met ons onderzoek en publicaties ondersteunen we deze professionals en daarmee de kwaliteit van zorg- en dienstverlening.
Looptijd
14 december 2023 - 14 december 2025
Aanpak
In diverse projecten wordt de toepassing van SRH onderzocht. De resultaten hiervan worden verwerkt in publicaties voor opleidingen en de beroepspraktijk. Een voorbeeld hiervan is het project Inclusief samenwerken rond mensen met een verstandelijke beperking.
"De crux van SRH is dat je als hulpverlener echt het contact aangaat met mensen"
Tom van den Boom
Docent
Impact voor het onderwijs
Steunend Relationeel Handelen is een onderdeel van de bacheloropleiding Sociaal Werk. Daarnaast worden postinitiële basistrainingen in Nederland en Vlaanderen verzorgd door de RINO Groep.
Aanvullende documenten en doorverwijzingen
- Handboek Steunend Relationeel Handelen
- Werken in verbinding. Praktijkboek Steunend Relationeel Handelen
- Steunend Relationeel Handelen in de gehandicaptenzorg
- Kleine gids SRH
- Interventiebeschrijving in Databank Effectieve Sociale Interventies
- Steunend Relationeel Handelen. De relatie als kern van goede zorg
- The CARe model. The relationship as the heart of good care
Betrokken HU-onderzoekers
Samenwerking met kennispartners
We werken samen met de opleidingen bij Hogeschool Utrecht en de RINO Groep die bij en nascholing verzorgd in Nederland en België. Daarnaast werken we in internationaal verband samen met de CARe Academy. Van hieruit worden trainingen verzorgd in het buitenland.
Cofinanciering
Het internationale project wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Erasmus+ (2023-1-NL01-KA220-ADU-000157907).