WOEst aantrekkelijk probleemgericht werken

Foto van kunstenaar Theo Jansen
Bron: © Theo Jansen; titel van het werk ’Siamesis 2010’, c/o Piktoright Amsterdam

Hoe kunnen politieteams meer bezig zijn met het oplossen van veiligheidsproblemen in de wijk? Van nature is de politie vooral geneigd te reageren op incidenten. Maar zij wil ook meer aan de oorzaken van problemen werken, samen met anderen. De wijk operationeel expert (WOE) heeft daarin een cruciale rol. Hoe kun je die rol versterken? Wij deden samen met politieteams in Almere, Amersfoort en Utrecht actieonderzoek hiernaar.

Doel

  • Versterken van de rol van de WOE in het probleemgericht werken in 3 lokale politieteams: samen met hen ontwikkelpunten bepalen en vervolgens veranderen naar meer probleemgericht werken in het team
  • Doorontwikkelen van methoden van onderzoek die beter aansluiten bij de behoeften van politieteams en direct doorwerking hebben alsook producten opleveren die door alle teams te gebruiken zijn
 

Resultaten

  • Om meer WOEst aantrekkelijk probleemgericht te werken, is in het inventariserende deel van het actieonderzoek een product ontwikkeld, waarin de ontwikkelpunten van de drie teams zijn verwoord en met kunst en metaforen verbeeld. Uit de vergelijking tussen teams volgt een checklist die ook andere politieteams kan ondersteunen. 
  • De ontwikkelpunten per politieteam vormden de basis voor lokale ontwikkeltrajecten. In het ontwikkelgerichte deel 'WOE’s Next?' gingen wij samen met de politieteams aan de slag. Dit heeft in de politieteams een versterking van de rol van de WOE opgeleverd. Het eindproduct geeft inzicht in die ontwikkeltrajecten en biedt een handreiking aan andere politieteams om ook meer WOEst aantrekkelijk probleemgericht te werken. 
  • Daarnaast geeft het houvast aan anderen die actieonderzoek willen doen binnen de politie. Samen met de politie hebben we daar ook in de podcast 'Kortsluiting' over verteld.
  • De opdrachtgever maakte deze factsheet van het eindproduct.
  • In verschillende gremia binnen de politie en tijdens een slotbijeenkomst voor de hele politie-eenheid Midden-Nederland gingen we, samen met politiedeelnemers aan dit actieonderzoek, in gesprek over de uitkomsten.

Looptijd

01 maart 2022 - 01 september 2024

Aanpak

  • 40 individuele interviews met alle relevante functies in 3 politieteams: hun visie op en ervaring met probleemgericht werken en de rol van de WOE daarin.
  • Per politieteam een focusgroep: rode draden bespreken en ontwikkelpunten prioriteren.
  • In elk politieteam samen werken (betrokken professionals en onderzoekers) aan de gekozen ontwikkelpunten: meelopen in de dagelijkse praktijk van een WOE en aansluiten bij relevante teambijeenkomsten; per team gezamenlijk een ontwikkelplan met activiteiten opstellen en uitvoeren, begeleid door onderzoekers; door reflectie, afstemming en bijstelling samen leren en veranderen.
 

Betrokken HU-onderzoekers

Betrokken lectoraten

Samenwerking met kennispartners

Politie Midden-Nederlandexterne link en Landelijke Portefeuille Gebiedsgebonden Politie. 

Wil je samenwerken of heb je een vraag?