Primeur: hbo-minor digitale toegankelijkheid en inclusie
Digitale toegankelijkheid heeft al jaren een vaste plek in het curriculum van onze ICT-opleiding. Onder meer met gastcolleges, gerichte projecten en – heel leerzaam – feedback van ervaringsdeskundigen. Zo krijgen alle studenten al basiskennis van digitale toegankelijkheid mee. Maar straks kunnen ze zich ook in dit onderwerp specialiseren via een gloednieuwe minor digitale toegankelijkheid en inclusie.
De samenleving wordt steeds digitaler
Alex Jongman, docent Software Development aan Hogeschool Utrecht en een van de kartrekkers van de nieuwe minor: “Ik vind het belangrijk dat studenten ontdekken hoe ze een eerlijke kans geven aan mensen die digitaal minder vaardig zijn.” Dat betreft een substantiële groep. Naast digibeten telt Nederland circa twee miljoen mensen met een beperking voor wie het navigeren door online informatie en diensten een uitdaging vormt. Dat zijn bijvoorbeeld blinden, slechtzienden, personen met een zintuiglijke of motorische beperking, laaggeletterden, dyslectici of kleurenblinden. “Het is essentieel dat ook zij online hun bankzaken kunnen regelen, hun kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen, boodschappen kunnen doen en ga zo maar door,” aldus Jongman.
Het verschil maken
Webtoegankelijkheid is in de wet vastgelegd. Volgens het besluit digitale toegankelijkheid overheid moeten sites en apps van overheden al voldoen aan allerlei toegankelijkheidseisen. En vanaf juni 2025 geldt dit ook voor commerciële organisaties, volgens de European Accessibilty Act (EAA). Webtoegankelijkheid is trouwens niet uitsluitend in het belang van de gebruiker, het vergroot ook de vindbaarheid en bruikbaarheid van websites en apps, en leidt bovendien tot meer verkeer en omzet.
Jongman: “Des te belangrijker dat programmeurs, contentmakers en websitebouwers snel bijleren over webtoegankelijkheid. Door hier tijdens de ontwerpfase rekening mee te houden, kunnen zij het verschil maken. Ik ben er ontzettend blij mee dat we dit nu ook in een minor vormgeven.”
Samen met stichting Accessibility
Op dit onderwerp werken we al jaren met plezier samen met Accessibility. Een stichting die zich inzet voor een digitaal, fysiek en sociaal toegankelijke samenleving en hun kennis op dat vlak graag deelt. Arja Boer, projectleider bij Accessibility: “We vinden het heel belangrijk dat bedrijven hun website of app digitaal toegankelijk maken. Maar daar hebben ze wel mensen voor nodig die kennis hebben over dit onderwerp, en die zijn er te weinig. Daarom willen we dat meer studenten in aanraking komen met digitale toegankelijkheid.” Daar zijn wij het helemaal mee eens, Arja. Daarom zijn we ook zo blij dat deze minor in ontwikkeling is.