Bijzonder onderzoek naar hartproblemen na slangenbeet

Vrije Universiteit, Naturalis, Liverpool School of Tropical Medicine e.a. i.s.m. de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)

Gifslangenbeten veroorzaken wereldwijd veel gezondheidsproblemen. Jaarlijks worden miljoenen mensen gebeten. Daarvan komen zeker 150.000 mensen te overlijden en meer dan een half miljoen mensen houdt er blijvend letsel aan over. Studenten en docenten van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences) van Hogeschool Utrecht (HU) doen in het kader van een internationaal programma onderzoek naar de schade die het gif toebrengt aan het hart en naar de werking van enzymen in het gif. Met als doel te ontdekken hoe de schadelijke werking van een slangenbeet kan worden tegengegaan. 

Student die door microscoop kijkt

In het onderzoeksprogramma werkt Hogeschool Utrecht, Instituut voor Life Sciences and Chemistry (ILC) samen met vooraanstaande wetenschappers op dit terrein zoals dr. Jeroen Kool (Vrije Universiteit), Mátyás Bittenbinder (Naturalis) en prof. pr. Nicolas Casewell (Liverpool School of Tropical Medicine). En met Jory van Thiel: oud student Life Sciences van de HU. Jory studeert inmiddels Biologie aan de Universiteit Leiden en haalde dit voorjaar de voorpagina van het vooraanstaande wetenschappelijk tijdschrift Science met zijn artikel over slangengif.  Waarop hij is geïnterviewd door New Scientist. De samenwerking met de onderzoekers en Hogeschool Utrecht is dan ook tot stand gekomen via Jory.

Inmiddels zijn er vijf derdejaarsstudenten betrokken bij de uitvoering van het onderzoek naar de cardiotoxiciteit van het gif van de Thaise rode cobra en de Texaanse ratelslang op (hart)spiercellen van mensen. Een prachtige mogelijkheid voor studenten Biologie en Medisch laboratoriumonderzoek (Life Sciences) om aan te haken bij internationaal gezondheidsonderzoek.

Daarnaast ontwikkelen docenten Ronald Vlasblom en Robert-Jan Veldman, samen met hun studenten, proefdiervrije testmethoden om de effecten van het slangengif op (hart)spierweefsel komende jaren op diervriendelijke wijze te kunnen onderzoeken.

Fotografie: Femke van den Heuvel

 

Over deze samenwerking

Bedrijven Vrije Universiteit, Naturalis, Liverpool School of Tropical Medicine, Universiteit Leiden
Studies Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)
Team studenten Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)
Begeleiders Ronald Vlasblom, Robert-Jan Veldman
Type samenwerking Project