Symposium Kind in beweging

Twee kinderen spelen op glijbaan

We heten je graag van harte welkom op het symposium ‘Kind in bewegingvan lectoraat Bewegen en Opgroeien doe je Samen op 13 juni 2025, dat in het teken staat van uitwisselen van kennis, ervaringen en samenwerkingsmogelijkheden gericht op bewegen bij kinderen met (risico op) beperkingen of chronische aandoeningen in de leeftijd van 0 – 23 jaar. We gaan met elkaar in gesprek over onder andere de inzet van gedragsveranderingstechnieken, samenwerkingen tussen derde, tweede en eerstelijnszorg, de kansen en barrières bij inclusief onderwijs en mogelijke rol van zorgprofessionals, en het innoverend vermogen van kinderfysio- en ergotherapeuten.

Daarnaast zijn er ‘meet the expert’ sessies, tijdens twee workshops kun je namelijk in gesprek met ervaringsdeskundigen en met ouders. Zij geven een eerlijke visie vanuit hun perspectief over hoe we de zorg voor deze kinderen kunnen verbeteren.

Deze editie is extra bijzonder vanwege de openbare les van Manon Bloemen (Beweeg mee! Onbeperkt bewegen en opgroeien voor alle kinderen), die zal plaatsvinden vanaf 14:30. Het belooft een inspirerende dag te worden voor kinderfysiotherapeuten, kinderergotherapeuten, kinderoefentherapeuten en andere geïnteresseerden. Accreditatie voor kinderfysiotherapeuten en ergotherapeuten is aangevraagd.

Programma

09.00 - 10.00 uur  Inloop en registratie
10.00 - 10.45 uur Inleiding plenaire start onder leiding van Thijs de Lange, Manon Bloemen en Eline Bolster
10.45 - 11.15 uur  Pauze met posterpresentaties
11.15 - 12.15 uur Workshops - ronde 1
12.15 - 13.15 uur Lunch met posterpresentaties
13.15 - 14.15 uur Workshops - ronde 2
14.15 - 14.30 uur Verplaatsing naar Openbare Les (Padualaan 101)
14.30 - 15.00 uur
Inloop met koffie en thee
15.00 - 16.30 uur Openbare Les Manon Bloemen ‘Beweeg mee! Onbeperkt bewegen en opgroeien voor alle kinderen’ 
16.30 - 18.00 uur Borrel, bijpraten en een feestje vieren

Praktische informatie

Wat  Symposium Kind in beweging
Wanneer Vrijdag 13 juni, registratie vanaf 9.00 uur
Waar Heidelberglaan 7, Utrecht

Aanmelden

Vul het aanmeldformulier in om je aan te melden voor het Symposium Kind in beweging. Eigen bijdrage is €15,-. Er zijn maximaal 100 plaatsen op het symposium.

LET OP! Voor de Openbare Les van Manon Bloemen dien je je hier apart aan te melden.

Workshops in de ochtend

Workshop ‘Innoveren in de 1e lijns (Kinderfysiotherapie)praktijk’
In deze workshop nemen we je mee in innovatie onderzoek in de eerstelijns (kinderfysiotherapie)praktijk. Mooie praktijkvoorbeelden bieden inspiratie voor je eigen praktijk. Je gaat daarbij ontdekken welke innovatie skills nodig zijn! Mogelijk heb je die al of kun je die verder gaan ontwikkelen.

Workshop ‘Samen beslissen met ouders van kinderen met (risico op) een beperking of chronische ziekte’ 
Samen beslissen met ouders is makkelijker gezegd dan gedaan. Op welke manier kun je dit vorm geven en op welke momenten in het proces is dit aan de orde? Hoe kijken ouders naar de kinderzorg en wat zijn volgens hun belangrijke aspecten om mee te nemen als zorgprofessional? In deze workshop kom je meer te weten over samen beslissen, vanuit onderzoek en vanuit het perspectief van een ervaringsdeskundige ouder.  

Workshop ‘In gesprek met Ervaringsdeskundigen’  
Hoe kijken ervaringsdeskundigen eigenlijk naar de rol van de zorgprofessionals? Wat zijn hun ideeën wanneer ze terugblikken op bijvoorbeeld de basisschoolleeftijd, middelbare schoolleeftijd en studietijd? Waar liggen volgens ervaringsdeskundigen kansen om de zorg te verbeteren? In deze workshop word je meegenomen in persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen en gaan we hierover samen in gesprek. 

Ook komt het belang van samenwerken met ervaringsdeskundigen in onderzoek, praktijkinnovaties en onderwijs aan bod. 

Workshop ‘Gedragsverandering voor meedoen aan beweegactiviteiten’  
Faciliteren van meer bewegen is een van de kerntaken van kinderfysiotherapeuten. Gedrag speelt een hoofdrol in het realiseren van meer bewegen in de eigen context van kinderen denk aan gaan sporten of buitenspelen. Ontdek in deze sessie welke elementen van gedragsverandering jij kan inzetten in jouw praktijk om beweeggedrag effectiever te stimuleren.  

Besloten workshop ‘Samen op pad naar de toekomst: welke bekostiging stimuleert toekomstbestendige zorg?’

Workshops in de middag

Workshop ‘Buitenspelen’  
In deze workshop maak je kennis met het Samenspeelnetwerk! Een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind en Jantje Beton om alle kinderen, kinderen met en zonder beperkingen, in Nederland samen buiten te laten spelen. Kinderzorgprofessionals spelen een belangrijke rol om samen buiten spelen mogelijk te maken. Weet jij welke rol jij kunt spelen en hoe je samen spelen kunt faciliteren?

Je krijgt praktische tools aangereikt die tijdens onderzoek speciaal zijn ontwikkeld voor kinderfysiotherapeuten en kinderergotherapeuten, zodat jij buitenspelen optimaal kunt faciliteren! 

Workshop ‘Samenwerken tussen de eerste, tweede en derde lijn’  
Wil jij kinderen beter ondersteunen bij het meedoen aan beweegactiviteiten? Goede samenwerking tussen de eerste, tweede, derde én nulde lijn is daarbij cruciaal. Alleen door samen te werken in de regio en over verschillende domeinen heen kunnen we écht patiëntgerichte zorg en ondersteuning bieden. 

Na een korte uitleg over verschillende netwerken, zoals kinder-Onconet en CP-Net, gaan we in gesprek over kansen voor de toekomst. Wat kunnen we samen nog beter doen? Welke stappen zijn nodig? Sluit aan bij het panelgesprek met experts en denk mee over de toekomst van samenwerking! 

Workshop ‘Meten van participatie’ 
Voor alle kinderen die in de kinderfysio- en kinderergotherapeutische praktijk gezien worden, is participeren het belangrijkste doel. Echter, er zijn geen bruikbare meetinstrumenten ter beschikking om participatie bij kinderen met (risico op) een beperking te meten. In deze workshop bespreken we wat er verstaan wordt onder participatie, en wat je in de dagelijkse praktijk nodig hebt om dit te kunnen meten en evalueren, zoals patient reported outcome measures, maar ook clinical reported measures. 

Welke mogelijkheden zijn er en wat is er nodig voor de dagelijkse praktijk. Denk jij mee? 

Workshop ‘Inclusief Onderwijs, wat betekent dit voor ons als zorgprofessional?’  
In Nederland zijn er steeds meer scholen die inclusief onderwijs aanbieden. De overheid streeft ernaar dat in 2035 de meeste scholen de overgang naar inclusief onderwijs hebben gemaakt. In deze workshop bespreken we best-practices en de rol die de zorgprofessional kan spelen bij inclusief onderwijs. Hoe kun je samenwerken met onderwijs en hoe ziet dit er in de toekomst wellicht uit? 

Besloten workshop ‘Samen op pad naar de toekomst: welke bekostiging stimuleert toekomstbestendige zorg?’

De sprekers

 

Thijs de Lange Dagvoorzitter
Jan Willem Gorter LinkedIn
Eline Bolster LinkedIn
Marike Boonzaaijer LinkedIn
Ellen Hemler LinkedIn
Marloes Meurs LinkedIn
Jacqueline Lohle LinkedIn
Lineke Kleinlugtenbelt LinkedIn 
Marjolijn Ketelaar LinkedIn
Selina Limmen LinkedIn
Ilse Raats LinkedIn
Bo Monsato LinkedIn
Ryan Beekhuizen LinkedIn 
Imke Suir LinkedIn 
Joost van der Heiden LinkedIn 
Stefan Elbers LinkedIn 
Manon Bloemen LinkedIn 

Heb je een vraag of wil je meer weten?

Deel dit evenement