De opleiding

Als bedrijfskundige heb je een centrale rol bij veranderingen en verbeteringen van processen, strategie en organisaties. Na een brede propedeuse verdiep jij je tijdens de hoofdfase in zowel klassieke bedrijfskunde als actuele thema’s die organisaties tegenwoordig voor grote uitdagingen stellen.

Inhoud van de opleiding Bedrijfskunde

Het curriculum is modulair ingericht en heeft een propedeuse en hoofdfase. Per cursus heb je 4 of 5 contactdagen verdeeld over 10 weken. Tijdens fysieke bijeenkomsten volg je werkcolleges, werk je samen opdrachten uit, zijn er actieve werkvormen en presentaties. Vooraf bestudeer je de stof zelfstandig. Start jij met veel relevante werkervaring, opleiding en kennis, dan zijn er mogelijkheden om de opleiding versneld te volgen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw persoonlijke leerroute te onderzoeken.

In jaar 1 start je samen met studenten van de deeltijdopleiding Human Resource Management (HRM) met een identieke propedeuse. Dit vormt naast een brede basis ook de mogelijkheid na het eerste jaar te switchen naar de hoofdfase HRM. 

De propedeuse bestaat uit 5 cursussen:  

  • Organisatiekunde 
  • Human Resource Management 
  • Financieel Management 
  • Project – en Proces Management 
  • Persoonlijk Leiderschap

De duur van de hoofdfase is drie jaar. Afhankelijk van jouw persoonlijke keuzes kan dit sneller. Tijdens de opleiding is er aandacht voor de volgende onderwerpen in het onderwijs: 

  • Organisatie & Organisatiegedrag 
  • Strategie & Marketing 
  • Duurzaamheid & Welzijn 
  • Datagedreven Management Accounting 
  • Digital Business 
  • Persoonlijk Leiderschap  
  • Presteren met processen (operations management) 
  • Management Digitale Transformatie 
  • Onderzoeken & Ontwerpen 
  • Veranderen & Implementeren

Je kunt je eigen profilering aanbrengen met twee keuzecursussen. Voorbeelden zijn Legal & Contractmanagement, Strategisch HRM, Internationaal management & Leiderschap en Coachend Begeleiden. Ook kun je jouw keuzecursussen kiezen van een totaal andere opleiding.

Wil je een losse cursus volgen?

Volg je een andere deeltijdopleiding bij Hogeschool Utrecht en wil je een of meerdere cursussen van de bachelor Bedrijfskunde volgen? Dat kan. Neem contact met ons op door een mail te sturen naar IPBdeeltijd@hu.nl. Samen met jou kijken we dan wat de mogelijkheden zijn.

De Bedrijfskunde docenten

De docenten van de deeltijdopleiding Bedrijfskunde zijn hoogopgeleid en hebben veel praktijkervaring. Ze zijn getraind in het optimaal begeleiden van professionals. We stellen er graag een paar aan je voor.

Nathilda de Graaf

Programmaleider deeltijdopleiding Bedrijfskunde

Als programmaleider van de deeltijdopleiding Bedrijfskunde geeft Nathilda de Graaf vorm aan het curriculum van de opleiding Bedrijfskunde. Zij is actief in onderwijs, ontwikkeling, onderwijsmanagement, studieloopbaanbegeleiding en examineren.

Nathilda heeft diverse marketing- en logistieke (project)managementfuncties bekleed bij een grote logistieke dienstverlener en verschillende FMCG-organisaties. Zij heeft ruime ervaring in (project)management en veel kennis over implementatieprocessen. Haar passie voor klanttevredenheid loopt als een rode draad door haar loopbaan.

Gert Jan Schop, docent hbo-opleiding Bedrijfskunde deeltijd, Hogeschool Utrecht

Gert Jan Schop

Docent

Gert Jan Schop richt zich als ondernemer, adviseur en coach voornamelijk op strategie, implementatie van strategie, verandertrajecten, business development en goed bestuur bij MKB-bedrijven en hogescholen. Gert Jan heeft zeer ruime ervaring als manager, directeur en ondernemer. Als businesspartner is hij verbonden aan Business School Nederland, waar hij verantwoordelijk is voor de Fast Track MBA-trajecten.

Foto van docent Rob Spape

Rob Spape

Docent

Rob Spape heeft voor MKB Nederland, Deloitte, Pink Roccade Finance en vanuit zijn eigen onderneming gewerkt als organisatieadviseur, informatiemanager, interim manager en business developer voor tientallen kleine en grote organisaties in diverse branches. Daarnaast heeft hij een praktijk gehad als personal coach en stressconsultant.

Zijn ervaring ligt op het snijvlak van innovatie & bedrijfsontwikkeling, informatievoorziening & bedrijfsontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling & bedrijfsontwikkeling. Als hogeschooldocent verzorgt hij onderwijs in Organisatiekunde, Informatie- en Procesmanagement en Persoonlijke Professionalisering. Rob is ook nauw betrokken bij het afstuderen, waar hij de studenten begeleidt en examineert. Rob ziet het ontdekken of creëren van ieders enthousiasme als basis voor het bouwen van een loopbaan of bedrijf en hoopt van elke student een trotse enthousiaste, kritisch zelfbewuste teamplayer te maken.

Foto van docent Rikard Santapaola

Rikard Santapaola

Docent

Vanuit een sterke achtergrond in software- en systems engineering heeft Rikard uitgebreide kennis en ervaring opgebouwd in de verbetering van businessprocessen door digitalisatie. Hij heeft als manager en adviseur aan diverse verandertrajecten bijgedragen om toegepaste IT-oplossingen te ontwikkelen en de daardoor betrokken bedrijfsprocessen te herontwerpen, in het bijzonder op het gebied van grote industriële constructies.

Na een internationale carrière die hem in contact met verschillende culturen en werkwijzen heeft gebracht, heeft Rikard zich gericht op de studie van agile organisatiearchitecturen en managementmethoden voor het beheer van snelle verandering. Als hogeschooldocent heeft hij zich ten doel gesteld om studenten te voorzien van de praktische kennis die zij nodig hebben om zich als protagonist te profileren in de nieuwe economie.

Ellen van Ojik

Ellen van Ojik

Programmaleider Propedeuse

Als Programmaleider Propedeuse geeft Ellen vorm aan de basis van de gezamenlijke propedeuse van de deeltijdopleiding HRM en Bedrijfskunde. Ze ontwikkelt cursussen in de hoofdfase zoals Persoonlijk Leiderschap en Coaching, is docent, coach, examinator bij afstuderen en studieloopbaanbegeleider.

Portret Boban Vukicevic

Boban Vukicevic MBA

Hogeschooldocent/onderzoeker, strategisch adviseur, commissaris digitalisering en innovatie

Boban heeft meer dan 20 jaar ervaring als ondernemer en in verschillende directie- en senior managementfuncties in grote, middelgrote en kleine ondernemingen gewerkt. Hij combineert bedrijfseconomische kennis en ervaring met de kennis en ervaring van digitale technologieën. Op dit moment is hij actief als onafhankelijk strategisch adviseur digitalisering.

Daarnaast is Boban actief als lid van diverse raden van commissarissen (portefeuille digitalisering en innovatie). Naast zijn docentschap is hij als onderzoeker betrokken aan de HU Lectoraat Organisaties in Digitale Transitie.

Meer weten over deze opleiding?

De gemiddelde studiebelasting bedraagt, inclusief de lessen, 15 tot 20 uur per week. De lesvormen bestaan uit fysieke bijeenkomsten met werkcolleges, samen opdrachten uitwerken, actieve werkvormen en presentaties. Vooraf dien je zelfstandig de stof te studeren en de praktijkopdrachten voor te bereiden.

Tijdens de deeltijdopleiding Bedrijfskunde leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Tijdens de opleiding maak je opdrachten in en over de organisatie waar je werkt. Het is daarom belangrijk dat je een werkplek hebt waarin je toegang krijgt tot de informatie die je nodig hebt voor je opdrachten. Zo pas je het geleerde direct toe in jouw eigen praktijk.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een studieadvies. Als de opleiding denkt dat je, gezien je resultaten, de studie hoogstwaarschijnlijk niet zult halen, krijg je het dringend advies om te stoppen. Dit advies mag je naast je neerleggen.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 500 kwijt.

Binnen de bacheloropleiding is het mogelijk te versnellen of te vertragen, zodat je je studie goed kunt laten aansluiten op jouw werk- en privéleven. Als je al veel werkervaring hebt op hbo-niveau, kun je ook direct een toets maken. De tijd die overblijft, kun je benutten voor bijvoorbeeld een andere cursus. Drukke periode op het werk? Daarna vervolg je je studie weer. Andersom kan natuurlijk ook. Is het juist even heel rustig? Dan kun je je richten op meer cursussen.

Heb je nog vragen?