Energieregisseur Woningverbetering

  • Bachelor
  • Cursus
  • 10 bijeenkomsten
  • Koningsbergerstraat 9 Utrecht, HU locaties

Wil jij particuliere woningeigenaren ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning? Kies dan de cursus Energieregisseur Woningverbetering!

Congresbeeld tech lab 2

Word een HU-gecertificeerde energieregisseur! Leer hoe je particuliere eigenaren begeleidt bij woningverduurzaming. Stel plannen op en leid uitvoeringstrajecten, in samenwerking met gemeenten en buurtinitiatieven. Als onafhankelijke expert navigeer je door de lokale markt van aannemers en installateurs. De toenemende vraag naar ondersteuning door fluctuerende energieprijzen en versnelde energietransitie creëert kansen. Geen 'one-size-fits-all' aanpak; diversiteit aan woningen en eigenaren vereist een betrouwbare energieregisseur. Word een professionele regisseur en benut onze praktische tools.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Margriet Alserda via margriet.alserda@hu.nl.

Stuur een mail

Handig om te weten

Startmoment 15 september 2025
Lesdata 9 lesdagen (exclusief toetsing). Iedere maandag van 13.00-18.00, m.u.v. 20 oktober.
Studie-investering 12 uur per lesweek (inclusief colleges)
Kosten

€ 2700 (vrij van btw)

Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering

Kennismaken op locatie

Wil je ons graag persoonlijk ontmoeten? Kom naar de studiekeuze-events op locatie!

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

Tijdens de cursus "Energieregisseur Woningverbetering" staat het verduurzamen van woningen centraal. Je leert het volledige proces van planvorming, uitwerking en uitvoeringstraject te coördineren en begeleiden. Het hoofddoel is om woningeigenaren vertrouwen te geven in de gekozen aanpak en de kwaliteit van het uiteindelijke resultaat.

Na het het theorie- en praktijkdeel zijn de cursisten klaar om zelfstandig energieadviezen te geven met gebruik van de praktische werkmethode Renow-methode en tools. 

Dag 1: Kennismaken + Rol energieregisseur in energietransitie.

Dag 2: Woningen algemeen.

Dag 3: Energiesysteem woningen. 

Dag 4: Bouwdelen en installaties.

Dag 5: Duurzame Renovatieconcepten.

Dag 6: Adviesvaardigheden; omgaan met wensen en mogelijkheden van de woningeigenaar en klantgesprekken.

Dag 7: Energieadvies geven aan huis.

Dag 8: Wat kan een regisseur nog meer voor de bewoner betekenen?

Dag 9: Overzicht van specials.

De lessen worden in een klassikale setting gepresenteerd, waarbij theoretische inhoud wordt afgewisseld met praktische oefeningen. Het programma hecht significant belang aan het gebruik van rollenspellen als essentieel leermiddel.

De toetsing vindt plaats aan het einde van de cursus. Een persoonlijke assessment is onderdeel van de toetsing. 

  • Woning als energiesysteem: Begrijp hoe woningen zich gedragen als energiesysteem met een minimaal warmteverlies en een optimale inzet van energiebronnen.
  • Verduurzamingsstrategieën: Ontwikkel inzicht in verschillende strategieën voor woningverduurzaming, inclusief energie-audits, renovatieplannen en het voorbereiden op een aardgasvrije toekomst.
  • Samenwerking met belanghebbenden: Ontwikkel vaardigheden om samen te werken met eigenaren, gemeenten, buurtinitiatieven, aannemers en andere belanghebbenden om een succesvolle verduurzaming te bereiken.
  • Adviesvaardigheden: Leer hoe je eigenaren kunt adviseren over duurzaamheidsvoordelen, technologieën en besparingsmogelijkheden op een begrijpelijke en overtuigende manier.
  • Wet- en Regelgeving: Houd rekening met lokale en nationale wet- en regelgeving met betrekking tot energie-efficiëntie en duurzaamheid bij het adviseren van eigenaren.
  • Kennis van Duurzame oplossingen: Leer hoe verschillende isolatiemaatregelen, duurzame energietechnologieën en ventilatieoplossingen bijdragen aan woningverbetering. Begrijp hun toepassingen, voordelen en beperkingen.
  • Financiële Modellen en Subsidies: Begrijp de financiële aspecten van verduurzaming, inclusief opstellen begroting en financiële regelingen.
  • Projectmanagement: Leer effectief projectmanagement, inclusief planning, budgettering, uitvoering en monitoring van verduurzamingsprojecten.

Toelating

Zelfstandig ondernemers of mensen aangesloten bij een adviesbureau. Zij gaan aan de slag als energieregisseur. Een energieregisseur kan het gehele proces van planvorming, uitwerking en uitvoeringstraject aansturen en/of begeleiden. Doel is om de woningeigenaar vertrouwen te geven in een gekozen aanpak en in de kwaliteit van het resultaat.

Je bent direct toelaatbaar met een master-, bachelor- of hbo-diploma in een technische richting. Heb je een technische mbo-4-opleiding? Dan heb je eerst een intake voor toelating.

docenten

De rol van energieregisseur is cruciaal in het proces van duurzame woningverbetering voor particuliere woningeigenaren. De afgelopen 5 jaar is hier door onder andere Energiepaleis ruime ervaring mee opgedaan in de praktijk.

kees stap

Kees Stap

Hoofddocent

Kees Stap is naast hoofddocent ook directeur van Energiepaleis. Samen met een team van energieregisseurs begeleidt hij particuliere woningeigenaren en VvE’s bij het duurzaam verbeteren van woningen en adviseert hij lokale overheden over besparingsprogramma’s en wijkaanpakken. Met zijn jarenlange ervaring en kennis van woningverduurzaming verzorgt hij opleidingen voor professionele energieregisseurs en lokale initiatieven.

Na deze opleiding

Beginnende en ervaren energieregisseurs vormen samen een Community of Practice voor de onderlinge uitwisseling van kennis en ervaring. Dit gebeurt zowel digitaal als fysiek en wordt georganiseerd door Energiepaleis. 

De belangrijkste competenties zijn:

  • Analysevaardigheden. Het vermogen om gegevens te analyseren, problemen te identificeren en oplossingen te ontwikkelen die gebaseerd zijn op feitelijke informatie.
  • Communicatie- en adviesvaardigheden. Goede mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden zijn essentieel om complexe concepten duidelijk aan particuliere klanten, belanghebbenden en teams over te brengen.

  • Wil je je verder specialiseren op dit onderwerp en weten hoe je vve’s begeleidt in de verduurzamingsopgave? Kijk dan bij onze post-hbo-cursus Procesbegeleider verduurzaming vve. Deze kun je dankzij een subsidie tijdelijk met korting volgen.
  • Wil je alles weten over utiliteitsgebouwen en grootschalige woningbouwprojecten? Volg dan onze post-hbo-cursus Integraal Manager Energietransitie.Dit programma integreert jouw organisatie of begeleidt je bij projecten in de energietransitie.
  • Wil je je verdiepen in monumentenzorg, erfgoedwaarden en regelgeving? Ga dan voor de bachelorcursus Monumentenzorg.

Het tempo van woningverduurzaming vraagt om versnelling. In Nederland staan momenteel 1,5 miljoen matig geïsoleerde woningen met energielabels E, F en G. Het doel is om jaarlijks tot 2030 zo'n 200.000 woningen aan te pakken. Als energieregisseur woningverbetering speel jij een sleutelrol op de particuliere markt, ook binnen Verenigingen van Eigenaren (VvE's).

In de komende jaren is er behoefte aan circa 150 regisseurs alleen al in de provincie Utrecht. Zij zullen advies verstrekken, plannen ontwikkelen en uitvoering begeleiden. Landelijk zijn naar schatting ongeveer 2000 regisseurs nodig om particuliere woningverduurzaming doeltreffend te coördineren. Jouw rol kan variëren van zelfstandig ondernemer tot professional bij een adviesbureau.

 

Overige informatie

Voor de lessen betaal je € 2700,-, vrij van btw. Dit bedrag is inclusief digitaal lesmateriaal, een assessment en catering.

Deze cursus maakt je HU gecertificeerd energieregisseur. Na het succesvol doorlopen van het traject krijg je een HU certificaat met vermelding van de studie-investering van 120 SBU.

Vanuit de HU wordt rondom thematieken praktijkgericht onderzoek verricht, in nauwe samenwerking met overheid, beroepspraktijk en onderwijs. 

Lectoraat Nieuwe Energie in de Stad

In dit lectoraat staat de transitie naar een duurzame samenleving in de stad centraal. Onderzoek wordt gedaan naar energietransitie en circulair bouwen, beheren, onderhouden en renoveren.

Daarnaast wordt in het HU Centre of Expertise Smart Sustainable Cities gewerkt aan een duurzame, slimme en gezonde stad en in het Centre of Expertise Human Capital for Building Technology draagt de HU bij aan kennis en opleidingen op het gebied van gebouwtechnologie.

Waarom energieregisseur woningverbetering bij de HU?

  • Docent(en) met jarenlange ervaring

    Een opleiding aan de HU betekent bevlogen docent(en) met kwaliteit en een sterke aansluiting met de praktijk bij gemeenten. Docent(en) hebben jarenlange ervaring met besparingsprogramma’s gemeentes. Je studeert samen met andere professionals. Tijdens de colleges is er veel ruimte voor eigen inbreng.

  • Adviseer met beproefde methode en bijbehorende tools

    Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. Wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

  • Midden in het land les

    Utrecht is centraal gelegen. Je kunt de locaties van de HU goed bereiken per openbaar vervoer en de auto.

Leslocatie van Hogeschool Utrecht, Padualaan 99, bilbiotheek

Interesse in de opleiding Energieregisseur Woningverbetering?