De opleiding
Bij Farmakunde leer je de farmaceutische zorg- en dienstverlening van binnen en van buiten kennen. Je krijgt vakken als farmacologie, kwaliteitsmanagement en gezondheidsvoorlichting. Ook verdiep je je in bedrijfsvoering en projectmanagement. Daarbij werk je aan competenties aan die essentieel zijn voor een farmakundige als onderzoeken, communiceren en samenwerken.
De deeltijd is een versnelde variant van de voltijd en duurt 3 jaar. Je hebt een dag in de week les.
Tijdens de deeltijdopleiding werk je aan beroepsproducten die zijn gericht op het werk van een farmakundige. Daarbij voer je ook opdrachten op je werkplek uit. Je verbetert en optimaliseert processen en voert projecten uit ten behoeve van de farmaceutische zorg of dienstverlening.
Inhoud van de opleiding Farmakunde deeltijd
In het eerste jaar leg je de basis voor de rest van je studie. In de eerste drie blokken valt de propedeuse waarin je belangrijke basiskennis krijgt die aansluit op je voorkennis die je al hebt uit je werkervaring. Je werkt aan basiskennis en vaardigheden op het gebied van farmacologie, bedrijfsvoering, gezondheidsvoorlichting, projectmanagement, onderzoek, communicatie en professionalisering. In het vierde blok van het eerste jaar begin je aan de hoofdfase.
In het eerste blok van 10 weken wordt van een aantal onderwerpen je basiskennis bijgebracht waarbij wordt aangesloten op je voorkennis door je ervaring in het farmaceutisch werkveld.
Je leert meer over hoe het menselijk lichaam werkt. Ook leer je veelvoorkomende aandoeningen en ziektebeelden kennen en de medicatie die daarbij hoort. Je komt veel te weten over de werking en bijwerkingen van geneesmiddelen.
Je leert over zaken als management, logistiek, personeelszaken, informatiemanagement en marketing. Je krijgt een fictieve casus waarbij je een analyse maakt voor een farmaceutisch bedrijf. Met een projectgroep probeer je knelpunten te vinden en deze op te lossen. Ook leer je hoe je een geneesmiddel op de markt brengt.
Je leert hoe je een analyse van een gezondheidsprobleem maakt en je leert (landelijke) gezondheidscampagnes analyseren en evalueren.
Je leert de beginselen van onderzoeksvaardigheden aan door een beperkt kwalitatief onderzoek te doen op je werkplek.
Je leert hoe je je als farmakundige als een professional opstelt.
In het tweede jaar begin je aan de hoofdfase en bouw je verder op de kennis en ervaring uit het eerste jaar. Je werkt steeds zelfstandiger, en je leert door te doen. Je voert opdrachten uit op je werkplek op het gebied van voorlichting, onderzoek en kwaliteitsmanagement. Ook ga je op basis van een casus een bedrijfsplan opstellen en in een managementgame implementeren.
Je maakt een vergelijking van 2 medicijnen over een veelvoorkomende medische aandoening. Je schrijft aanbevelingen voor een fictieve commissie en licht deze mondeling toe. Ook leer je de basis van professioneel onderzoek doen.
Je leert hoe je voorlichtingscampagnes voor verschillende doelgroepen ontwikkelt en uitvoert en welke methoden, technieken en middelen je daarbij gebruikt. Je ontwikkelt en voert een zelf ontworpen voorlichtingsinterventie uit op je werkplek die je tot slot evalueert. Tevens pas je op dit project projectmanagement kennis en vaardigheden toe.
Je leert hoe je kwaliteitszorgsystemen analyseert, evalueert en verbetert. Met deze kennis ga je op je werkplek een audit van een procedure doen door deze door te lichten en doe je aanbevelingen over de werkwijze.
Je leert hoe je, samen met een team, een ondernemingsplan opstelt voor een eigen onderneming. Ook leer je hoe je een nieuw geneesmiddel introduceert.
Je leert hoe je een onderzoeksopzet opstelt en hoe je onderzoeksdata verwerkt.
Samen met je team voer je het ondernemingsplan uit dat jullie hebben opgesteld bij bedrijfsvoering. Ook laat je zien hoe je het nieuwe geneesmiddel daadwerkelijk introduceert. Dit vindt plaats in een managementgame.
Het derde jaar staat in het teken van afstuderen, twee dagen per week. In de ene helft van het jaar doe je een praktijkgericht onderzoek en in de andere helft van het jaar doe je een stage.
In deze ruimte kun je je profileren door een keuze te maken uit twee cursussen. Bij de ene cursus stel je een eigen plan op waarmee jij in jouw toekomstige rol in het farmaceutisch werkveld het verschil wilt maken. Bij de andere cursus verdiep je je in de stappen van ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen van molecuul tot en het registreren.
Je voert in een periode van 20 weken een onderzoek uit, van de opzet tot de presentatie van de resultaten. Voor dit onderzoek vind je een opdrachtgever (niet je eigen werkgever) voor welke je een vraagstuk onderzoekt. Hiermee lever je een bijdrage aan het praktijkgericht onderzoek in het farmaceutische werkveld.
Je loopt twee dagen per week gedurende 20 weken stage bij een bedrijf of instelling in het farmaceutische werkveld (niet je eigen werkgever). Daar werk je aan een project om de zorg te verbeteren. Tijdens je stage breng je al je opgedane kennis en vaardigheden in praktijk. Je laat zien dat je op het goede eindniveau zit en aan de slag kan als farmakundige.
De Farmakunde docenten
De docenten zijn allen op masterniveau opgeleid en allen hebben werkervaring in het farmaceutisch werkveld in de zorg of het bedrijfsleven.
Meer weten over deze opleiding?
Gemiddeld is de studiebelasting 24 uur per week, inclusief de lesdag. In de eerste twee jaar heb je een contactdag per week. Daarnaast heb je ook tijd nodig om te kunnen (samen)werken aan projecten. In het derde jaar ben je twee dagen per week voor studie bezig. In de ene helft voor je onderzoek en de andere helft van het jaar loop je twee dagen per week stage (beide mogen niet op je werkplek). We raden aan maximaal die dagen per week te werken tijdens je studie.
Tijdens de deeltijdopleiding Farmakunde leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten. Naast lessen op de HU ga je ook op je eigen werk aan de slag met praktijkopdrachten. Het is dus belangrijk dat je al in de farmaceutische zorg- en dienstverlening werkt.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).
In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.
Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400 tot € 600 kwijt.
Ben je ambitieus en op zoek naar meer uitdaging en eigen initiatief tijdens je studie? Dan kun je naast je gewone onderwijs een honourstraject volgen. Met een Honours Certificaat heb je een streepje voor bij bedrijven en toekomstige werkgevers.
Interesse in de bachelor Farmakunde?
Vragen over de opleiding?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 06 34101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur