De opleiding

Bij Farmakunde leer je de farmaceutische zorg- en dienstverlening van binnen en van buiten kennen. Je krijgt vakken als farmacologie, kwaliteitsmanagement en gezondheidsvoorlichting. Ook verdiep je je in bedrijfsvoering en projectmanagement. Daarbij werk je aan competenties aan die essentieel zijn voor een farmakundige als onderzoeken, communiceren en samenwerken.
De deeltijd is een versnelde variant van de voltijd en duurt 3 jaar. Je hebt een dag in de week les.

Tijdens de opleiding Farmakunde: voorbeeld van een lessituatie

Tijdens de deeltijdopleiding werk je aan beroepsproducten die zijn gericht op het werk van een farmakundige. Daarbij voer je ook opdrachten op je werkplek uit. Je verbetert en optimaliseert processen en voert projecten uit ten behoeve van de farmaceutische zorg of dienstverlening.

Inhoud van de opleiding Farmakunde deeltijd

In het eerste jaar leg je de basis voor de rest van je studie. In de eerste drie blokken valt de propedeuse waarin je belangrijke basiskennis krijgt die aansluit op je voorkennis die je al hebt uit je werkervaring. Je werkt aan basiskennis en vaardigheden op het gebied van farmacologie, bedrijfsvoering, gezondheidsvoorlichting, projectmanagement, onderzoek, communicatie en professionalisering. In het vierde blok van het eerste jaar begin je aan de hoofdfase.

De vakken van jaar 1

In het tweede jaar begin je aan de hoofdfase en bouw je verder op de kennis en ervaring uit het eerste jaar. Je werkt steeds zelfstandiger, en je leert door te doen. Je voert opdrachten uit op je werkplek op het gebied van voorlichting, onderzoek en kwaliteitsmanagement. Ook ga je op basis van een casus een bedrijfsplan opstellen en in een managementgame implementeren.

De vakken van jaar 2

Het derde jaar staat in het teken van afstuderen, twee dagen per week. In de ene helft van het jaar doe je een praktijkgericht onderzoek en in de andere helft van het jaar doe je een stage.

De vakken van jaar 3

De Farmakunde docenten

De docenten zijn allen op masterniveau opgeleid en allen hebben werkervaring in het farmaceutisch werkveld in de zorg of het bedrijfsleven.

Meer weten over deze opleiding?

Gemiddeld is de studiebelasting 24 uur per week, inclusief de lesdag. In de eerste twee jaar heb je een contactdag per week. Daarnaast heb je ook tijd nodig om te kunnen (samen)werken aan projecten. In het derde jaar ben je twee dagen per week voor studie bezig. In de ene helft voor je onderzoek en de andere helft van het jaar loop je twee dagen per week stage (beide mogen niet op je werkplek). We raden aan  maximaal die dagen per week te werken tijdens je studie.

Tijdens de deeltijdopleiding Farmakunde leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten. Naast lessen op de HU ga je ook op je eigen werk aan de slag met praktijkopdrachten. Het is dus belangrijk dat je al in de farmaceutische zorg- en dienstverlening werkt.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie.  Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.

Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400 tot € 600 kwijt.

Ben je ambitieus en op zoek naar meer uitdaging en eigen initiatief tijdens je studie? Dan kun je naast je gewone onderwijs een honourstraject volgen. Met een Honours Certificaat heb je een streepje voor bij bedrijven en toekomstige werkgevers.

Vragen over de opleiding?