De opleiding
Je volgt de opleiding Finance & Control deeltijd in je eigen tempo. Veel werkervaring? Dan kun je sneller door de studiestof. Drukke tijden? Schuif dan een module door naar de volgende periode.
De docenten van deze opleiding hebben veel praktijkervaring. Het onderwijs sluit hierdoor aan op de thema's die nú spelen in het werkveld. Je gaat ieder lesblok aan de slag met een probleem uit jouw organisatie. Je komt met oplossingen die je meteen in de praktijk kunt doorvoeren. Om alles uit de opleiding te halen, werk je in de financiële wereld of heb je een financiële functie in een andere sector.
Inhoud van de opleiding Finance & Control
In de propedeuse bestudeer je de thema’s financieel management, informatie- en procesmanagement, organisatiekunde en marketingmanagement. Ook is er een vak professionalisering. Daarbij staat jouw professionele ontwikkeling centraal.
Financiële gegevens begrijpen, analyseren en interpreteren komen aan bod in deze module. Je raakt vertrouwd met de theorie op het gebied van bedrijfseconomie en past deze toe binnen je eigen organisatie.
Informatiemanagement gaat over het afstemmen van de informatiebehoefte en de processen en systemen binnen de organisatie. Bij deze module onderzoek je processen vanuit het perspectief van informatiemanagement.
Aan de hand van een organisatieanalyse leer je onderzoek doen in je eigen organisatie. Je geeft aanbevelingen over hoe de structuur en de cultuur te verbeteren.
Marketing is het creëren, communiceren en leveren van waarde voor klanten van een organisatie. Bij Marketingmanagement geef je een financieel onderbouwd advies over een nieuw marketingplan voor de organisatie.
Het beroepenveld verwacht van een hbo’er dat hij of zij kritisch kijkt naar het eigen functioneren, zichzelf daarin voordurend ontwikkelt en het eigen handelen kan sturen op efficiëntie en effectiviteit. Deze aspecten komen samen in deze module.
In de hoofdfase onderzoek je wat de gevolgen zijn van de internationalisering van het bedrijfsleven voor organisaties. Je volgt ook een keuzevak binnen de HU. Je richt je steeds meer op bedrijfseconomische vakken.
Je leert hoe de financiële administratie gevoerd moet worden. Ook houd je je bezig met complexe financiële vraagstukken en verdiep je je in Business Intelligence. Je sluit iedere module (behalve het keuzevak) af met een concreet plan of onderzoek. Vervolgens duik je echt de diepte in. Je leert de fijne kneepjes van externe verslaggeving en financiering. Ook krijg je tools aangereikt voor het ontdekken en beheersen van organisatierisico’s en leer je hoe je een fiscaal vraagstuk kunt oplossen.
Je sluit je studie af met twee overkoepelende vakken: Proces en projectmanagement en Strategie en managementcontrol. Daarna is het tijd om af te studeren. Daarbij pas je de kennis en vaardigheden toe die je tijdens je studie hebt opgedaan.
Je krijgt inzicht in de (internationale) macro-economische omgeving van bedrijven. Hiermee benut of beperk je de kansen en risico’s die deze omgeving biedt.
Je bepaalt zelf hoe je je keuzevak invult. Kies hiervoor uit het grote aanbod van de HU.
In deze module leer je hoe de bedrijfsadministratie gevoerd moet worden: een cruciaal onderdeel in de studie Finance & Control. Hoewel de basisprincipes van de administratie nog steeds hetzelfde zijn, is de manier van administreren behoorlijk veranderd door de komst van ERP-systemen. In deze module behandelen we daarom de samenhang van de bedrijfsadministratie met processen en een ERP-systeem.
Management accounting houdt zich bezig met de interne financiële verslaggeving. Je leert hoe je financiële informatie verzamelt, ordent, analyseert en hoe je ervoor rapporteert. Daarnaast verdiep je je in Business Intelligence en ontwerp je een dashboard met Power BI.
Je leert de link leggen met het vakgebied interne beheersing, uitgaand van de stappen die bij risicomanagement worden doorlopen: identificatie, beoordeling, beheersing en monitoring. Je geeft een genuanceerd advies over de beheersing van organisatierisico’s in een casus uit je werk. Daarbij houd je rekening met de aard en omvang van de risico’s en het type organisatie.
Je leert fiscale vraagstukken en risico’s detecteren, interpreteren en helder presenteren aan management en fiscalist.
In deze module onderzoek je de regelgeving voor de jaarverslaggeving (zowel commercieel als fiscaal) voor een beursgenoteerd bedrijf en voor een kleine onderneming. Je gaat de verschillen tussen de commerciële en fiscale jaarrekening analyseren en toelichten. Daarnaast besteden we onder andere aandacht aan de consolidatie.
In deze module leer je financiële vraagstukken op het gebied van bedrijfswaardering, investeringen, eigen en vreemd vermogen, dividend en werkkapitaal onderzoeken en oplossen.
Je leert adviseren over de optimale inrichting van informatievoorziening en bedrijfsprocessen op basis van strategie, risicomanagement, effectiviteit en efficiency. Ook leer je een advies te geven over de implementatie van (gewijzigde) processen en ICT-systemen in de organisatie.
Het beroepenveld verwacht van een hbo’er dat hij of zij kritisch kijkt naar het eigen functioneren, zichzelf daarin voordurend ontwikkelt en het eigen handelen kan sturen op efficiëntie en effectiviteit. Je bouwt bij deze module verder op de basis die je eerder in de propedeuse hebt gelegd.
Je leert adviseren over de ontwikkeling van de strategie van de organisatie door (cijfermatig) inzicht te geven in macro-economische omgeving, concurrentie en interne en externe performance van de organisatie. Ook leer je om een managementcontrolsysteem te ontwerpen, hanteren, nuanceren en flexibiliseren.
Tijdens je afstuderen toon je aan dat je een goed onderbouwd onderzoek kunt doen naar een vraagstuk in je eigen organisatie en dat je de directie van de organisatie kunt overtuigen van je advies. In de afstudeermodule komt inhoudelijke vakbekwaamheid samen met alle professionele vaardigheden zoals onderzoekend vermogen, adviesvaardigheden en ethisch handelen.
Wil je een losse module volgen?
De Finance & Control docenten
De docenten van de deeltijdopleiding Finance & Control zijn hoogopgeleid en hebben veel praktijkervaring. Ze zijn getraind in het optimaal begeleiden van professionals. We stellen er graag een paar aan je voor.
Tom Bouma
Docent Finance & Control deeltijd
"Een fascinatie voor consumentengedrag leidde mij destijds naar de opleiding HEAO CE aan de Hogeschool Leeuwarden. Die fascinatie sloeg om in een fascinatie voor ondernemerschap tijdens een carrière die mij als MKB financieringsspecialist langs diverse consultancybureaus, bedrijfstakken en buitenlanden (met name Afrika) voerde.”
“De ambitie om je eigen toekomst vorm te geven, dat is wat me aanspreekt in ondernemerschap en die ik ook bij mijn studenten op de HU herken."
"Sinds 2021 combineer ik consultancywerk met het docentschap (voor verschillende financiële vakken en afstudeerbegeleiding) op de deeltijdopleiding Finance & Control. Als ervaringsdeskundige – enige jaren terug combineerde ik zelfstandig ondernemerschap met een deeltijd Master of Finance – weet ik hoe uitdagend het is om studie, werk en (gezins)leven te combineren. Maar ook hoeveel voldoening het kan geven als dat lukt. Het voelt als een voorrecht om studenten in dat traject te ondersteunen en daarbij te kunnen putten uit dagelijkse praktijkervaring.”
Wouter Rijnaerts
Docent Finance & Control deeltijd
“Na mijn opleiding Fiscale Economie en enkele jaren werkzaam te zijn geweest in de fiscale adviesbranche, heb ik me gespecialiseerd in bedrijfskunde met een focus op marketing. Een groot deel van mijn carrière heb ik bij Honda Motor Europe doorgebracht, waar ik de marketing voor de auto- en motorfietsdivisies in de Benelux aanstuurde.”
“Vervolgens heb ik parttime rollen vervuld bij leiderschapsontwikkelingsbureaus zoals FranklinCovey en PotentialProject, waar ik verantwoordelijk was voor het behalen van marketingdoelstellingen."
"Sinds 2016 ben ik deeltijddocent aan de Hogeschool Utrecht. Ik doceer vakken als strategie, growth marketing, personal branding en business forecasting aan deeltijdstudenten. Een doelgroep die mij nauw aan het hart ligt. Met mijn eigen ervaring in het volgen van een deeltijd Master of Business Administration begrijp ik de complexe balans tussen studie, werk en privéleven. Ik heb veel respect voor onze Finance & Control-studenten en ik ben telkens weer onder de indruk van hoe zij het curriculum weten te integreren met hun dagelijkse praktijk en de leercurve die ze hierbij doormaken."
Meer weten over deze opleiding?
Een hbo-opleiding biedt je veel kennis en inzichten in de gekozen studierichting. Maar die kennis alleen maakt je nog geen hbo-professional. Juist de combinatie met professionele ontwikkeling zorgt ervoor dat jij straks het verschil kunt maken. Omdat wij weten hoe belangrijk dit is, besteden we hier gedurende de hele opleiding aandacht aan. We noemen dat professionalisering. Dat is een dynamisch proces gericht op het uitdiepen en verbeteren van de kwaliteit van je professionele handelen.
Het gaat om het ontwikkelen van competenties en het vormen van een heldere professionele identiteit. Wie ben jij als professional en waar sta jij voor? Wat drijft jou en wat belemmert jou? Hoe zorg je dat je je steeds blijft ontwikkelen? Door onder andere workshops, intervisie, coaching en heel veel ervaring op te doen ontwikkel je je tot een reflective practitioner met impact.
Tijdens de deeltijdopleiding Finance & Control leer je klassikaal en in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.
De gemiddelde studiebelasting is 20 tot 24 uur per week. Dat is inclusief de lessen. Heb je veel relevante werkervaring of een vooropleiding waardoor je bepaalde competenties al hebt? Dan kun je de opleiding sneller afronden. Het onderwijs is praktijkgericht. Naast lessen op de HU ga je ook op je eigen werk aan de slag met praktijkopdrachten.
Aan het einde van je tweede studiejaar ontvang je een studieadvies. Dat advies kan inhouden dat je geschikt wordt geacht voor de opleiding, een verwijzingsadvies als een andere opleiding beter bij je lijkt te passen, of het advies om met de studieloopbaanbegeleider een studieplanning op te stellen.
Het betreft hier geen bindend advies: je hoeft het advies niet op te volgen. Uiteraard gaan we ervan uit dat je het advies zorgvuldig weegt.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).
Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Finance & Control? Bereken eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt in de handige collegegeldmeter van de HU. Voor cursusmaterialen (inclusief eventuele licenties) ben je rond de € 500 per jaar kwijt..
In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de gids.
Interesse in de bachelor Finance & Control?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur