De opleiding

Als software developer ben je de vakspecialist die vanuit een brede kijk, en diepe kennis software ontwerpt, programmeert en test, door het in kaart brengen van de ICT-behoeften van een bedrijf of organisatie.

Door het verzamelen en analyseren van informatie ontwikkel je software of apps die aan de behoeften voldoen om te komen tot oplossingen die het werk van mensen ondersteunen en bedrijfsprocessen makkelijker maken.

beeld lessituatie

Inhoud van de duale opleiding Software Development

De duale opleiding HBO-ICT Software Development duurt 4 jaar en is ontwikkeld in samenwerking met CITA (Stichting Cloud IT Academy). CITA vertegenwoordigt onder andere software ontwikkelbedrijven en wordt gesteund door de belangrijkste brancheverenigingen. 

Een studiejaar bestaat uit 2 periodes (semesters), van elk 20 weken.

Semester 1 + 2 beroepstaak, waarin je werkt aan een beroepsproduct voor je werkgever. 

In het eerste semester concentreren we ons op de basisvaardigheden van programmeren en het leren kennen van je leerwerkplek binnen je bedrijf. Je leert de basisprincipes van programmeren en de principes van modelleren met onder andere BPMN en functioneel ontwerp. Je gaat hands-on aan de slag met object-georiënteerd programmeren, het ontwerpen en testen van code, en je leert de basisbeginselen van codekwaliteit. 

In het tweede semester bouw je voort op je kennis uit het eerste semester en op de ervaringen uit je beroepspraktijk. Je leert meer over codekwaliteit en design principes. Ook zal je meer leren over testen, continous integration, webservices. We besteden aandacht aan het ontwerpen en opzetten van (relationele) databases. Het geleerde pas je direct toe in de praktijk bij je werkgever in een op te leveren beroepsproduct.

Semester 3 + 4 beroepstaak, waarin je werkt aan een beroepsproduct voor je werkgever. 

Je gaat in jaar 2 verder met alle aspecten van de softwareontwikkelcyclus: 

  • het analyseren van de vraag van de klant, 
  • het ontwerpen van een software-oplossing, 
  • het ontwikkelen van een software-oplossing
  • het testen van de software
  • alle aspecten die spelen bij het in onderhoud hebben van software

In jaar 3 vervolg je de studie met nieuwe beroepstaken aangevuld met kennisvakken.

In jaar 4 start je met een keuzesemester. Hierin kies je een nieuwe beroepstaak, verdere verdieping en/of minor. In semester 2 studeer je af op een beroepsproduct.

De ICT docenten

Onze docenten zijn professionals die eerst carrière hebben gemaakt in het bedrijfsleven. Daarnaast krijg je les van gastdocenten die experts zijn in Software Development, zij delen hun kennis rechtstreeks uit de praktijk.

Meer weten over deze opleiding?

Tijdens een duale opleiding leer en werk je tegelijkertijd. Naast je opleiding heb je een betaalde functie in een organisatie die aansluit bij jouw opleiding. Je doet werkervaring op, voert studieopdrachten uit op je leerwerkplek en kunt alles wat je leert meteen in de praktijk toepassen.

Het onderwijs bestaat per semester uit een beroepsproduct (iets dat je in je eigen werkomgeving maakt), en maximaal twee theorievakken.

Je begint elk semester met het maken van een plan voor dat semester: wat ga je doen en leren. De theorievakken krijg je in de vorm van theorielessen, praktijklessen en  werkcolleges, en worden afgesloten met een formele toets.. De vorm van deze toetsing varieert per cursus. 

Jouw beroepsproduct wordt afgesloten met een formele beoordeling, in samenwerking met jouw werkgever. 

Tijdens de duale opleiding HBO-ICT Software Development  leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van je eerste studiejaar ontvang je een studieadvies. Dat advies kan inhouden dat je geschikt wordt geacht voor de opleiding, een verwijzingsadvies als een andere opleiding beter bij je lijkt te passen, of het advies om met de studieloopbaanbegeleider een studieplanning op te stellen.

Het betreft hier geen bindend advies: je hoeft het advies niet op te volgen. Uiteraard gaan we ervan uit dat je het advies zorgvuldig weegt.

De duale opleiding HBO-ICT Software Development valt onder de NVAO accreditatie van HBO-ICT.

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je ongeveer € 400 per jaar kwijt.

Interesse in de bachelor HBO-ICT Software Development?

Heb je nog vragen?