De opleiding
HBO-rechten in deeltijd is een kleinschalige opleiding. Veel van het onderwijs volg je samen met studenten Sociaal Juridische Dienstverlening en/of de opleiding tot Kandidaat-Gerechtsdeurwaarder. Zo leer je al tijdens de opleiding om samen te werken met andere professionals in het juridische werkveld.
Je combineert de studie met werk in de praktijk en je gebruikt je werkomgeving voor het maken van een deel van de opdrachten.
Recht = taal
HBO-juristen moeten uitstekend kunnen lezen, schrijven en gesprekken voeren. Houd je van het recht, teksten en mensen, dan is de studie HBO-rechten wat voor jou.
Inhoud van de opleiding HBO-Rechten
In de propedeuse werk je aan de basis van het recht, verbintenissenrecht, goederenrecht, arbeidsrecht, sociaal zekerheidsrecht, privacyrecht en bestuursrecht. Je gaat aan de slag met juridische tekstkwaliteit, digitalisering, gespreksvaardigheden en ethiek.
De modules in de propedeuse zijn integrale modules rond een thema dat aansluit bij de beroepspraktijk. De propedeuse kent 4 thema's die zijn ondergebracht in 4 modules. Je volgt deze grotendeels samen met de studenten van Sociaal Juridische Dienstverlening (inclusief de afstudeervariant Kandidaat-Gerechtsdeurwaarder).
- Kritisch nadenken
- Integraal samenwerken
- Begeleiden
- Belangen behartigen
- Beoordelen en beslissen
- Adviseren
- Conflict hanteren
- Rapporten
- Analyseren
Jaar 2
- Organiseren (eindniveau)
- Beslissen (eindniveau)
- Vertegeenwordigen (eindniveau)
- Vertegenwoordigen (eindniveau)
Jaar 3
- Adviseren (eindniveau)
- Analyseren (eindniveau)
- Adviseren (eindniveau)
- Analyseren (eindniveau)
- Competentie naar keuze (eindniveau)
Jaar 4
- Analyseren (eindniveau)
- Kritisch denken en handelen (eindniveau)
- Signaleren en innoveren (eindniveau)
- Adviseren (eindniveau)
- Rapporteren (eindniveau)
De docenten van HBO-Rechten
Het docententeam bestaat uit juristen, ethici, trainers en taalbeheersers die samen optrekken. Zij combineren hun werk in het onderwijs met werk in de praktijk of onderzoek. Je krijgt ook college van gastdocenten uit de praktijk.
Meer weten over deze opleiding?
Tijdens je opleiding krijg je te maken met verschillende onderwijsvormen die aansluiten bij een moderne leeromgeving waarin fysieke aanwezigheid afgewisseld wordt met online onderwijs:
- Theorie: je krijgt hoorcolleges, kennisclips, responsie- en werkcolleges en online opdrachten. De colleges zijn niet verplicht. Wij raden je echter wel aan om de colleges te volgen en zoveel mogelijk naar de lesdag te komen. Studenten die actief colleges en trainingen bijwonen, hebben meer succes bij toetsen.
- Trainingen: samen met je medestudenten train je specifieke beroepsvaardigheden.
- Leerteam: in een leerteam werk je met een vast groepje medestudenten aan het ontwikkelen van de opleidingscompetenties. Dit doe je onder begeleiding van een docent.
- Studiebelasting: ongeveer 25 uur per week inclusief de lesdag. Sommige studenten hebben echter meer tijd nodig. Zo kost het maken van portfoliotoetsen vaak veel tijd.
Tijdens de deeltijdopleiding HBO-Rechten leer je in de klas en individueel, in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.
Voor de cursus De Praktijk moet je relevant werk hebben. Voor de andere cursussen is het niet verplicht. Geen relevant werk hebben maakt de studie wel lastig. Je moet dan zelf op zoek naar een werkomgeving waar je opdrachten moet uitvoeren. Met een relevante werkomgeving kun je oefenen en toepassen wat je leert.
Je hoeft geen betaald werk te hebben. Vrijwilligerswerk kan ook een goede werkomgeving zijn. Als je nog geen relevant werk hebt, adviseren we je om gedurende het eerste jaar over te stappen naar een passende baan.
In het eerste jaar werk je veel in een leerteam. Dat is een groep van 8 tot 10 studenten met wie je samen optrekt. Toetsen doe je soms in groepen of tweetallen en vaak individueel.
Je wordt o.a. getoetst met portfolio’s. Dat zijn gebundelde beroepsproducten en opdrachten. Daarmee toon je je competenties aan. Andere toetsvormen zijn bijvoorbeeld gesprekken, je optreden op een rechtszitting, mondelinge schriftelijke tentamens.
De toetsen bestaan voor meer dan 70% uit beroepsproducten die vaak ook worden beoordeeld op tekstkwaliteit. Je moet dus helder, begrijpelijk en foutloos schrijven, of dat graag willen leren. De opleiding is Nederlandstalig. Er is dus geen onderwijs in het Engels.
De opleiding kent geen BSA. Je mag dus langer over de propedeuse doen dan bij veel andere studies. Als je langer over de studie wil doen, bespreek je je studieplannen met je studieloopbaanbegeleider.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).
In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 500 kwijt.
Door het flexibele karakter van de bachelor houd je regie over je eigen studie. Je kunt je studie aanpassen aan je persoonlijke situatie. Zo kun je bijvoorbeeld met eigen beroepsproducten aantonen dat je al een aantal competenties hebt opgedaan tijdens je werk. Ook biedt de opleiding meerdere toetsmomenten per jaar. En heb je een drukke periode op je werk of privé? Zet dan je studie tijdelijk op een lager pitje. Tijdens het intakegesprek, dat je hebt voordat je met de opleiding start, bespreek je jouw gewenste leerroute.
In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de gids.
Interesse in de bachelor HBO-rechten?
Vragen over de opleiding?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 06 34101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur