De opleiding
Tijdens de opleiding verdiep je je in de (para)medische en psychologische kant van het beroep huidtherapeut. Daarbij leer je om een professionele behandelrelatie met je cliënt op te bouwen door actief te luisteren en informatie te verzamelen waarbij je samenwerkt met andere (para)medici.
Je wordt opgeleid als huidtherapeut. Als huidtherapeut heb je oog voor de wensen, behoeftes en de zelfredzaamheid van je cliënt. Naast huidtherapeutische expertise, krijgt het aanleren van een onderzoekende ondernemende houding en het verkrijgen van kritisch en reflectief vermogen veel aandacht. Cliëntgericht zijn, interprofessioneel samenwerken en aandacht voor preventie en zorgtechnologie zijn kenmerken van de opleiding.
Inhoud van de opleiding Huidtherapie
In het eerste jaar vorm je een beeld van de Huidtherapeut waarbij diverse kennis en vaardigheden worden aangeleerd. Je draait direct in jaar 1 mee binnen het Gezond en Wel Centrum waar patiëntenzorg geboden wordt. Er worden onderzoeksvaardigheden aangeleerd door middel van journal clubs en je doet kleine praktijkonderzoekjes, naast het uitvoeren van bijvoorbeeld licht- en lasertherapie.
In het tweede jaar komen kennis en vaardigheden bij wonden, veneuze en lymfatische problematiek, diverse vlekjes en plekjes en huidkanker aan bod. En ook in jaar 2 draai je mee binnen het Gezond en Wel Centrum waar je, samen met medestudenten en docenten, patiënten gaat behandelen. In het derde jaar heb je een half jaar vrije keuzeruimte en daarnaast ga je steeds zelfstandiger patiënten behandelen in het Gezond en Wel Centrum. Tevens is er een groepsopdracht gericht op Gezondheidsbevordering in de praktijk. In het vierde jaar loop je stage in een interprofessionele beroepspraktijk die je zelf kunt kiezen en een huidtherapeutische stage waarbinnen het afstuderen plaatsvindt.
In studiejaar 3 doe je praktijkervaring op in het interne HU GEZOND&WEL Centrum aan de Hogeschool Utrecht en in een interprofessionele beroepspraktijk. Voor de interprofessionele beroepspraktijk maak je zelf een keuze in welke interprofessionele setting je praktijkervaring op wil doen. Daarnaast werk je aan een innovatieopdracht gebaseerd op een vraag uit de praktijk.
In het HU GEZOND&WEL Centrum werk je zowel aan huidtherapeutische praktijkervaring als een gezondheidsbevorderingsopdracht.
In het laatste jaar van de opleiding vindt het afstuderen plaats. Deze afstudeereenheid bestaat uit een afsluitende huidtherapeutische stage, afstudeerproject en een portfolio assessment. Tijdens de stage word je klaargestoomd om straks zelf als huidtherapeut aan de slag te gaan. Je loopt stage bij een huidtherapeut waarbij je zelfstandig hoog complexe zorg verleent.
Naast de afstudeereenheid loopt ook het profileringsonderwijs in de vorm van twee profileringsopdrachten. Deze opdrachten zijn door de opleiding vormgegeven zodat het goed aansluit bij het deeltijd onderwijsprogramma. De studenten kunnen in plaats van de profileringsopdrachten ook kiezen voor een minor.
De Huidtherapie docenten
De docenten van de deeltijdopleiding huidtherapie hebben een diverse werk- en studieachtergrond. Een aantal docenten hebben een masteropleiding afgerond en/of werken in de beroepspraktijk. Er zijn ook docenten die werken aan promotieonderzoek in nauwe samenwerking met universiteiten en academische ziekenhuizen.
Meer weten over deze opleiding?
Je werkt zowel met medestudenten als individueel aan het behalen van learning outcomes. Op maandag word je op school begeleid door docenten, en krijg je les van experts. In het HU GEZOND&WEL Centrum behandel je cliënten, samen met andere studenten en deskundige docenten. Je dient er rekening mee te houden dat je in bepaalde gevallen ook op andere dagen van de week beschikbaar dient te zijn, bijvoorbeeld voor toetsen, profileringsonderwijs en stages.
Tijdens de deeltijdopleiding Huidtherapie leer je niet alleen op school en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de inhoud en voor goed contact tussen studenten en docenten.
Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een studieadvies. Als de studieadviseur denkt dat je, gezien je resultaten, de studie hoogstwaarschijnlijk niet zult halen, krijg je het dringend advies om te stoppen. Dit advies mag je naast je neerleggen.
In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 1.000 kwijt.
interesse in de bachelor huidtherapie?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur