International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI)
Als lastechniekexpert draag je een grote verantwoordelijkheid en ben je van onschatbare waarde voor jouw organisatie. Of het nu gaat om geautomatiseerd lassen of handmatig werk, het waarborgen van betrouwbare en veilige lasverbindingen en het optimaliseren van productieprocessen staan altijd centraal. Neem jij de volgende stap in je carrière met deze opleiding om de uitdagingen en kansen aan te pakken?
In onze snel veranderende wereld is diepgaande kennis van lastechnologie en metaalkunde essentieel. Het lichtgewicht construeren om kostbare materialen te besparen is een opkomende trend, terwijl het gebruik van nieuwe en hergebruikte metalen zoals hogesterktestaal en corrosiebestendige materialen steeds vaker voorkomt. Tegelijkertijd worden de veiligheidseisen steeds strenger.
Neem jij de volgende stap in je carrière met deze opleiding om de uitdagingen en kansen aan te pakken? Kies dan voor deze opleiding, want met de International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI)-opleiding ben je goed voorbereid op de toekomst van lastechniek.
Persoonlijk advies
Heb je een vraag? Neem contact op met Lenneke Kok via lenneke.kok@hu.nl, of 088 481 87 01 of Michel Grijpink via michel.grijpink@hu.nl of 088 481 88 73 . We helpen je graag verder!
Handig om te weten
Startmoment | 3 maart 2025. |
---|---|
Lesdata | Tot de zomer van 2025: maandag van 10.00 tot 17.10 uur.Na de zomer van 2025: maandag van 10.00 tot 17.10 uur. Houd daarnaast rekening met enkele extra les- en practicumdagen op woensdag. |
Studie-investering | 10 tot 16 uur per week, waarvan 8 uur college en, afhankelijk van je kennis en ervaring, 5 tot 10 uur thuisstudie. |
Kosten |
€ 13500 (vrij van btw) Informatie over eventuele extra kosten lees je onder het kopje 'Overige informatie' op deze pagina. Bekijk ook de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten. |
Deelnemers | 12 tot 30. |
Locatie | Koningsbergerstraat 9 Utrecht |
Diploma | Internationaal erkend diploma International Welding Engineer (IWE) |
Kennismaken op locatie
Wil je ons graag persoonlijk ontmoeten? Kom naar de studiekeuze-events op locatie!
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Opleidingsinhoud
De opleiding is opgebouwd volgens een modulair systeem met blokken; dit zijn:
Blok 1: Lasprocessen en apparatuur
Blok 2: Materialen en materiaalgedrag tijdens lassen
Blok 3: Constructie en ontwerp
Blok 4: Fabricage en toepassingen
Naast het theoretische gedeelte is sprake van een praktisch gedeelte waarin je kennismaakt met de verschillende lasprocessen. Voor de praktijklessen is aanwezigheid verplicht, en voor de theoretische lessen geldt een aanwezigheidsverplichting van 90%. De opleiding is volledig in lijn met de richtlijnen van het International Institute of Welding (IIW). De opleiding International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI) kan je combineren met je werk. We begrijpen dat jouw tijd kostbaar is, en we willen jou de flexibiliteit bieden om je carrière te bevorderen naast je werk.
Theoretisch gedeelte
- Blok 1: Lasprocessen en apparatuur (93 uur)
Hier behandelen we niet alleen lastechnieken, maar ook automatisering en een stukje elektrotechniek. - Blok 2: Materialen en materiaalgedrag tijdens lassen (111 uur)
Deze module omvat een breed scala aan materialen, waaronder laaggelegeerde materialen, corrosiebestendige materialen, non-ferrometalen en zelfs kunststoffen. - Blok 3: Constructie en ontwerp (64 uur)
In dit blok leer je ook over aspecten zoals krimp, vervorming en niet-destructief onderzoek (NDO). - Blok 4: Fabricage en toepassingen (110 uur)
Deze module bespreekt niet alleen de fabricageprocessen, maar ook regelgeving, veiligheid, werkplaatsinrichting en naleving van de EN1090-norm.
Praktisch gedeelte
In het praktische gedeelte van onze opleiding worden verschillende aspecten van lastechnieken grondig behandeld:
- Praktische lasoefeningen (BmBE, MIG, TIG, en autogene lastechnieken): 5 dagen.
- Diverse onderwerpen, zoals proces- herkenning, meten bij lassen, parameterinstelling, rendementsbepaling, spatgedrag en demonstraties: 3 dagen.
- Metallografisch en mechanisch onderzoek: 1,5 dag.
- Niet Destructief Onderzoek (NDO) (filmlezen, ultrasoon, magnetisch en penetrant onderzoek): 1,5 dag.
Onze opleiding begint met het blok 'Materialen en Materiaalgedrag tijdens Lassen' en eindigt met het blok 'Fabricage en Toepassingen'. Het grootste deel van de lessen wordt klassikaal gegeven, met de nadruk op het benaderen van theoretische concepten vanuit praktische invalshoeken. Daarnaast omvat de opleiding ongeveer 10 praktijkdagen.
De integratie van kennis uit de verschillende blokken wordt versterkt door vijf cases, elk met een duur van één dag. Deze cases bereiden je uitstekend voor op het afsluitende NIL-examen, waarbij je jouw verworven kennis en vaardigheden kunt laten zien.Je start met het blok Constructie en ontwerp en sluit af met het blok Fabricage en toepassingen. Integratie van de kennis uit de verschillende blokken vindt plaats in de vorm van vijf cases, die elk één dag duren. Dit is een goede voorbereiding op het afsluitende NIL examen.
Na het voltooien van de IWE-opleiding wordt van je verwacht dat je diepgaande kennis hebt verworven op het gebied van lastechnologie en dat je in staat bent deze kritisch toe te passen. Je bent in staat om complexe en onvoorspelbare problemen op hoog niveau op te lossen en technische activiteiten of projecten met betrekking tot lasapplicaties effectief te beheren. Daarnaast ben je in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor besluitvorming in onvoorspelbare werksituaties. Specifieke leerdoelen op vakniveau zijn beschikbaar in het lesmateriaal.Na de IWE-opleiding wordt van je verwacht dat je kennis m.b.t. de lastechnologie kan verwerven en deze kritisch weet toe te passen. Je kan complexe en onvoorspelbare problemen op hoog niveau oplossen. Je bent in staat technische activiteiten of projecten met betrekking tot lasapplicaties te beheren. Je bent in staat verantwoordelijkheid te nemen voor de besluitvorming in onvoorspelbare werkcontext. Tevens lukt het je verantwoordelijkheid te nemen voor de professionele ontwikkeling van individuen en groepen. Leerdoelen op vak niveau zijn te vinden in het lesmateriaal.
Elk blok wordt afgesloten met zowel een schriftelijk als een mondeling examen dat voldoet aan de voorschriften van het International Institute of Welding (IIW). Deze examens worden afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).
Heb je alle NIL-examens succesvol afgerond? Dan ontvang je het internationaal erkende diploma 'International Welding Engineer (IWE)'. Wil je aantonen dat je jouw kennis en vaardigheden actueel houdt? Met een vakbekwaamheidscertificaat laat je zien dat je aan de vereisten van opdrachtgevers en regelgeving voldoet. Met je IWE-diploma kun je een aanvraag indienen voor het 'Laspraktijkingenieur (LPI)' vakbekwaamheidscertificaat bij het NIL.
Toelating
Je hebt:
- Een diploma/getuigschrift van een technische of aan techniek gerelateerde erkende opleiding afgerond met minimaal een Bachelor of ingenieurstitel, minimaal EQF level 6.
- Of je hebt een Bachelor of ingenieurstitel diploma in een andere richting, maar voldoende ervaring op het gebied van lastechniek. In dit geval beoordeelt de examencommissie van het NIL of je toelaatbaar bent.
Indien de vooropleiding niet aan bovenstaande voldoet, dan kan je deelnemen als gast. Enkele jaren praktijkervaring is een voordeel bij het volgen van de cursus (niet noodzakelijk).
Docenten
Je krijgt les van vakspecialisten uit het bedrijfsleven. De docenten bieden niet alleen theoretische kennis, maar ook een diepgaand begrip van de praktijk. Ze zijn perfect op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen en trends in de lastechniek. Zij weten wat er speelt en hebben een passie om deze expertise over te dragen aan jou als cursist. Ze zijn gedreven om jou te helpen groeien als welding engineer. Met hun begeleiding en jouw inzet ben je klaar voor de NIL-examens.
De docenten van de opleiding zijn expert in hun vakgebied en zeer bekend in de laswereld. Zij beschikken over de kennis en vaardigheden die je als International Welding Engineer nodig hebt, en kunnen deze goed overdragen.
Na deze opleiding
Na het behalen van het NIL-examen ben je een waardevol internationaal erkend International Welding Engineer (IWE). Dat betekent dat je een diploma op zak hebt dat internationaal hooggewaardeerd wordt. Hiermee geef je je carrière een mooie impuls. Deze kaderopleiding biedtis een goede uitgangspositie voor het verrichten van meer gespecialiseerd werk.
Met het behalen van je International Welding Engineer (IWE) diploma voldoe je aan alle eisen van EN-ISO 14731 op het hoogste niveau van 'Lascoördinatie: personeel met uitgebreide technische kennis'. Hierdoor ben je bevoegd als lascoördinator volgens de geldende regelgevingen, waaronder PED, NEN-EN 1090 en ISO 3834.
Mensen met een IWE-diploma zijn gekwalificeerde ingenieurs die werkzaam zijn in diverse sectoren binnen de lastechniek. Ze hebben hun plek bij productie- en onderhoudsafdelingen, kwaliteitsafdelingen, constructiebureaus, ingenieursbureaus, adviesbureaus, handelsondernemingen gespecialiseerd in lastechniek, laboratoria, en onderzoeks- en schadebureaus.
Wil je verder studeren? Wil je verdiepende kennis krijgen op het gebied van lasinspectie en je willen specialiseren als (las)inspecteur volg dan de opleiding International Welding Inspection Personnel - level C (IWI-C). De post-hbo opleiding Metaaldeskundige sluit ook goed aan bij wat je tijdens deze opleiding hebt geleerd.
Overige informatie
De opleiding International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI) kost € 13.500, vrij van btw. Dit bedrag is inclusief boeken, practica en cases. Via de opleiding krijg je toegang tot NEN Connect. Het bedrag is exclusief de door NIL vastgestelde examengelden. Deze zijn te vinden op de website van het NIL. Houd verder rekening met parkeerkosten.
Is je bedrijf aangesloten bij de CAO Metaalunie? Dan kan je werkgever voorafgaand aan de opleiding een tegemoetkoming in de kosten aanvragen.
Waarom International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI) bij de HU?
-
Samenwerkend leren
Veel mogelijkheden tot het stellen van vragen, samenwerken in leerteams en oefenen van examens.
-
Kom verder in je carrière
De docenten, gepassioneerde professionals met sterke banden in de industrie, zijn vastbesloten om jou te begeleiden bij je groei als welding engineer.
-
Vergroot je netwerk
Je hebt veel contact met docenten en vakgenoten. Hierdoor bouw je aan een sterk netwerk.
Samenwerkingspartner
De cursus International Welding Engineer (IWE)/Laspraktijkingenieur (LPI) wordt door Hogeschool Utrecht aangeboden in samenwerking met Make Center.
Deze opleiding is gecertificeerd door:
International Welding Engineer (IWE) is ontwikkeld volgens de richtlijnen van de European Federation for Welding, Joining and Cutting (EWF). De opleiding staat onder toezicht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en wordt gegeven overeenkomstig de richtlijnen van het International Institute of Welding (IIW).
"Met deze opleiding haal ik meer kennis en expertise in huis."
Harm Grandiacursist
Ik heb een eigen bedrijf samen met een partner in de offshore. Ik heb ervoor gekozen om deze opleiding te volgen om meer kennis en expertise in huis te halen. Zo hoef ik minder uit te besteden. Hierdoor heb ik zelf meer specialisme, vrijheid en snelheid in de werkzaamheden die ik kan aanbieden. Tijdens de opleiding krijg je naast veel theorie ook praktijk, zoals tijdens een laspracticum. De opleiding vraagt om investering en zelfstudie, maar de inzichten die ik hier opdoe, helpen mij om beter te kijken naar de problemen die ik tegenkom in de praktijk.
De opleiding voegt niet pas waarde toe als ik mijn papiertje binnen heb, maar juist nu al gedurende de opleiding. Zo leer ik elke week weer stap voor stap nieuwe dingen en bouw ik belangrijke connecties op die handig zijn voor mijn werk.